Geen categorie

Een blik op onze woonzorgcentra

Woonzorgcentrum De Wending en Woonzorgcentrum De Vliet - Zorggroep ...
Het is me wat. Al weken mogen we onze ouders of grootouders in een wzc niet meer bezoeken. Even zwaaien aan het raam of skypen kan wel. Ondertussen sterven er heel wat bewoners in alle eenzaamheid. Je mag er als familielid zelfs niet bijzijn in die laatste uren. En de begrafenis moet snel en zonder alle familieleden verlopen. Zwaar, emotioneel erg zwaar. Niet te harden. Zo goed als alle regels, aanbevelingen en tips inzake rouwverwerking worden door Covid 19 in de prullenbak gegooid.

Wie resideert in de wzc

 

In 2018 was de gemiddelde leeftijd van een bewoner 87 jaar. Vier op vijf van hen (81%) is zwaar zorgbehoevend (10 jaar geleden in 2018 was dat maar 70%) We gaan in Vlaanderen op steeds latere leeftijd naar een wzc en we verblijven er ook steeds minder lang. De gemidelde verblijfsduur is minder dan 2 jaar en in sommige centra zelfs maar 1,5 jaar.
https://www.statistiekvlaanderen.be/nl/zorg-en-ondersteuning-voor-ouderen

https://www.standaard.be/cnt/dmf20180617_03567038

Rusthuizen worden sterfhuizen

 

In deze cornatijden krijg je dan te lezen : rusthuizen worden sterfhuizen. Nu, met alle respect, maar dat zijn ze ook. Wie naar een rusthuis gaat weet (of beseft het zelfs niet meer) dat dit zijn of haar laatste levensfase is. Statistisch zal dan ook bijna 100% van de wzc-bewoners sterven tijdens hun verblijf in dat wzc.
Zo waren er in 2017 bijna 19.000 overlijdens in een wzc. Dat staat voor 31% van alle overlijdens in Vlaanderen, terwijl het aantal overlijdens IN het ziekenhuis in datzelfde jaar 27.909 was of ruim 45% van alle overlijdens. Opvallend : het aantal ziekenhuisoverlijdens daalde afgelopen 15 jaar (2002-2017) voor mannen van 55% naar 50% en voor vrouwen van 49% naar 41%. In de wzc is er in diezelfde periode een stijging en gaat dat voor mannen van 12% naar 21% en voor vrouwen van 30% naar 40%.

Als we nu al deze cijfers en indicatoren samen bekijken is de vraag :  is het sterftecijfer in de wzc op dit ogenblik dat zo verschrikkelijk hoog, en dus veel hoger dan normaal ??

NELE VAN DEN NOORTGATE, PROFESSOR GERIATRIE UZ GENT zegt daarover in een interview in De Standaard van 10 april ll het volgende :

‘In Vlaanderen sterven jaarlijks 18.000 mensen in woonzorgcentra, wat ongeveer 30 procent van het totale aantal overlijdens in Vlaanderen inhoudt’, zegt Van Den Noortgate. ‘9 procent daarvan, of 1.700 overlijdens, vindt plaats in maart. Dat er in de wzc’s 619 overlijdens zijn als gevolg van covid-19, is dus nog niet zo alarmerend.’
Van Den Noortgate vreest wel dat de maand april, waarin anders zo’n 1.500 mensen sterven in de wzc’s, een uitschieter kan worden. Van de 283 overlijdens aan covid-19 op woensdag, waren er 167 in de rust­huizen. (vhn)’

 

Neem nu het aantal overlijdens in wzc in 2017. Dat waren er 18.934 of zowat 52/dag. Blijkbaar is het nu ook zo dat alle overlijdens in wzc worden doorgegeven als coronagerelateerd, ook al werden deze mensen daarop niet getest. Bovenden zijn de cijfers die het crisiscentrum dagelijks meedeelt, nationale cijfers. Dan is 619 overlijdens inderdaad nog niet alarmerend.
https://www.zorg-en-gezondheid.be/plaats-van-overlijden-2017

 

Waarom ik dit nu allemaal schrijf ? Eigenlijk met de bedoeling dat we ons niet te fel mogen laten opjuinen door wat de media op dit ogenblik allemaal zeggen en schrijven over die rusthuizen. Ze maken zowel onze bejaarde bewoners van de wzc als hun famillie in een overdreven mate ongerust.

Standaard

4 gedachtes over “Een blik op onze woonzorgcentra

 1. Ivo Bollen zegt:

  We zijn geëvolueerd van rusthuizen naar woon- zorgcentra’s, waardoor de zorgtegraad sterk is gestegen in die wzc, maar de personeelsnorm ( versta financiering ) is niet mee gevolg.
  En dan is er nog de privatiseren van de zorg.

  Like

 2. Ivo Bollen zegt:

  Hopelijk worden er lessen getrokken uit deze Corona tijd en gaat het in de toekomst terug over de “MENSEN EN DE SAMENLEVING” ipv de economie en het geld

  Like

  • Hoop doet leven…maar ik vrees ervoor. De slinger inzake privatisering in de zorg, vooral in de ouderenzorg is al veel te ver overgeslagen. Er zijn zelfs buitenlandse groepen die hierbij betrokken zijn. In ieder geval moeten de normen inzake personeelsbezetting sterk worden aangepast. Ook en vooral in die privé wzc…

   Like

Reacties zijn gesloten.