Geen categorie

Be-SMET-tende rellen

Bijna honderd arrestaties bij rellen in Anderlecht, gestolen politiewapen nog niet gevonden

Foto : Belga

Een jongeman die, op een scooter, wegvlucht van een politiecontrole -in Anderlecht- en zich dan door een verkeerd maneuver te pletter rijdt op een auto. Aanvankelijk een fait divers, wat eindigt in een dramatisch incident met dodelijke afloop. Het gegeven dat die auto een politievoertuig is, doet eigenlijk niet(s) terzake. Maar een gerechtelijk onderzoek zal worden gevoerd.

Niet SMETteloos gereageerd

Mijnheer de Staatssecretaris, SP.a’er Pascal Smet meent zich echter onmiddellijk denigrerend en vooral afkeurend, belerend te moeten uitlaten over het politieoptreden. Hij plaatst een post op zijn FB-pagina.

 
Hij begint zijn betoog met de volgende woorden :   “Adil, ik denk dat ik hem nooit tegengekomen ben. Maar mensen die hem kenden zeggen dat het een vriendelijke jongen was, behulpzaam en nu zonder toekomst. Niet door het corona virus maar door een uit de hand gelopen politiecontrole. Er kunnen hier zeker vragen over gesteld worden. Waarom ontliep hij die politiecontrole ? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden? Kon er niet de volgende dag bij hem thuis zijn aangebeld en hem op zijn verantwoordelijkheid wijzen? Maar, ondanks al hun gepraat over nabijheid, kenden ze zijn naam wellicht niet.”

 
Hier kan géén misverstand over bestaan. Hij begint zijn betoog met een zeer zware en geheel onterechte blaam, een veroordeling, van de politie. Elk woord dat daarna nog volgt is verder compleet irrelevant…

Fouten gemaakt

 

Als ik naar de chronologie van de feiten kijk…zijn er inderdaad fouten gemaakt door de politieleiding. Maar zeker niet deze die SMETje in hun schoenen wil schuiven. Dezelfde nacht nog van het ongeval ontstaat er onrust in Anderlecht, worden er voertuigen in brand gestoken en circuleren oproepen op sociale media om bagaar te gaan veroorzaken.

 
Zaterdagochtend werd inderhaast een crisiscel bijeengebracht om een strategie te bepalen. Maar blijkbaar een strategie van ‘laat ze maar betijen’.   Want, zo blijkt, de politieleiding, gevormd door Mijnheer De Burgemeester Fabrice Cumps (PS) en de korpschef hoopten zaterdag op een vreedzame mars...  Zeggen jullie dat om te lachen  Of wa ?
https://www.hln.be/in-de-buurt/brussel/opnieuw-30-tal-aanhoudingen-in-anderlecht-politiewapen-nog-steeds-spoorloos~a1159e6b/

 

Toen ik dit weekend jullie foto zag opduiken in de pers werd het me duidelijk : klaar en duidelijk stond op jullie voorhoofd te lezen naïevelingen.
Bovendien Mijne Heren is al enkele weken een samenscholingsverbod van toepassing. Maar bij jullie telt dat wellicht enkel voor die brave belastingbetalende burgers die alweer kunnen opdraaien voor de aangebrachte vernielingen… Om nog maar te zwijgen over het onbeheerd achterlaten van een politiecombi MET WAPEN erin…

Deze jongeren zijn niet kwetsbaar

En ja, Minister Benjamin Dalle, u hebt gelijk te zeggen dat we aandacht moeten hebben voor kwetsbare jngeren, zeker in deze barre tijden. Maar in de context van deze ‘Anderlechtgebeurtenissen’ is uw oproep niet van toepassing.

Deze relschoppers zijn allerminst kwetsbare jongeren (1 op drie is zelfs minderjarig) Dit is louter en alleen allochtoon straatkrapuul wat lak heeft aan onze samenleving, onze democratische rechtsstaat, onze politiemensen, straatwerkers en anderen die op hen worden afgestuurd, aan u als politici en aan vele van hun medemensen. Zij waarderen ons en onze samenleving enkel voor de financiële ondersteuning via leefloon een sociale zekerheid, welke wij hen bieden !!

 
Maar, Benjamin Dalle, ik wil u zeker niet op dezelfde laagte plaatsen als Pascal Smet. Want,   zijn  uitspraken en dan nog van een beleidsvoerder, zijn totaal en absoluut onaanvaardbaar en verwerpelijk. Het is veel meer dan zomaar een smet op zijn blazoen. Het is ongelofelijk loemp, arrogant en vooral alles behalve bevorderend voor een goede, vreedzame en verdraagzame samenleving, vooral dan in het Brusselse.

Standaard

4 gedachtes over “Be-SMET-tende rellen

 1. Vestiggel Adrienne zegt:

  De politie moet gesteund.
  Die gast is zelf op de combi gereden, wie is er dan in de fout, mr Smet zit niet op zijn plaats in Brussel, met pampers zet je deze jongeren niet op een goei pad

  Like

 2. Mertens Michel zegt:

  Ik weet ook, ge moogt niet te snel vergelijken.Maar toch wil ik even het relaas doen van wat in onze wijk is gebeurd. Zelf ben ik lid van het wijkbestuur. In een buurt ( groep van 48 sociale woningen ) van onze wijk begon een groep jongeren onrust te stoken met sterk oplopend vandalisme ,drugs en drankmisbruik.Het begon in 2017.Repressief optreden van politie en parket en benadering vanuit ons wijkbestuur naar de jongeren toe bracht geen oplossing. Ten einde raad riepen we de hulp in van de gemeente ( jeugdconsulent en de ambtenaar van armoede en maatschappelijk integratie ) mensen van de sociale woningmaatschappij en van Samenlevingsopbouw (werken o.a. aan het verbeteren van leefbaarheid en het samenleven in een buurt ) We kunnen zeggen dat na 3 jaar intensief samenwerken van deze 5 instanties de rust is weergekeerd in de buurt.
  Nu gaan we met de aanbevelingen aan een actieplan beginnen om de toestand in de buurt te bestendigen. Met enige fierheid kunnen we zeggen dat de betreffende jongeren in heel dit proces uiteindelijk zijn meegestapt.
  Repressief optreden is nodig (‘er is een grens’) maar onze ervaring wijst uit dat dit samen met een grondige benadering van de problematiek zeker tot de gewenste resultaten leidt.

  Like

  • Mooi. En ik geloof ook dat dergelijke aanpak in een micro omgeving kan werken. Maar ook dan vergt het de inzet van vele mensen en specialisten voor een lange tijd. Maar in het Brusselse gewest zijn het al lang geen micro-omgevingen meer en in het geval van de rellen in Anderlecht kwam het grootste aantal relschoppers ook NIET uit Anderlecht zelf. Ik ken ook niet de socio-economische context v/d wijk waarover jij spreekt. Maar ik wil die wel meegeven voor het Brusselse gewest en enkele gemeenten. Zo is de werkloosheidsgraad in het gewest, 13,7% Vlaanderen = 3,2 en België = 5,7. In Anderlecht = 29%, in Molenbeek = 33,7%. Wat leefloon betreft : Brussel stad = 47,89/1000; Schaarbeek = 66,03/1000; Sint-Joost Ten Node = 73,97/1000; Molenbeek = 99/1OOO; Ter vergelijking : Antwerpen = 18,06/1000. Dat maakt inderdad vergelijken heel moeilijk. Bedankt voor uw reactie 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.