Geen categorie

Tè zwaar in ’t verkeer

Afbeeldingsresultaat voor fotos van zware en grote vrachtwagens

Foto : Nieuwsblad.be

Dat alles altijd beter kan…is een waarheid als een koe. Zo ook wat het verkeer betreft in Turnhout. Het nieuwe circulatieplan is ondertussen al 8 maanden van toepassing. Ik heb het gevoel dat na de evaluatie ervan, weinig tot niets zal veranderen.

Ongerijmdheden

Naast dit circulatieplan werd ondertussen ook de zone 30 veralgemeend in zowat de ganse binnenstad. De bekommernis van zowel het ene als het andere is de zwakke weggebruiker beschermen. En ja, deze bekommernis deel ik nog steeds. Maar tegelijk pleit ik toch ook om enkele ongerijmdheden dringend aan te pakken

 

Zo breek ik -nogmaals- een lans om in de binnenstad -zeg maar binnen de ring- een tonnagebeperking in te voeren. Vanzelfsprekend uitgezonderd plaatselijk verkeer. Want vandaag is het nog altijd zo dat  zowel in de fietsstraten als in de zone 30  grote en zware vrachtwagens zich vrij mogen bewegen. Dat accordeert dan niet echt met de zorg om de zwakke weggebruikers te beschermen.

 

Een andere ongerijmdheid waaraan dringend moet worden gewerkt is de volgende. Hoe meer maatregelen er worden genomen omwille van de zwakste weggebruikers, hoe zwakker die zich in het verkeer gaan gedragen, te lezen als : steeds onveiliger !!

Drie van de meest voorkomende en meest irritante zaken daarin zijn : a) fietsers die géén enkele verlichting, zelfs géén fluo-hesjes gebruiken  b) het absoluut niet respecteren van de voorrang van rechts en C) het fietspad in tegenrichting gebruiken waar dat verboden is. Een hoffelijkheidscampagne is zeker aan de orde 

https://wolput.com/2020/01/26/hoffelijkheid/

Veilig oversteken aan Turnova

 

Over minder dan 3 weken zal  het shoppinggebeuren bij Turnova officieel worden geopend. Hoera en veel succes ! Maar ook in dat verband heb ik de schepen van mobiliteit een voorstel overgemaakt, waarvan hij beloofde het te zullen onderzoeken :

Nu reeds kan je vaststellen dar er steeds meer fietsers èn voetgangers hun weg vinden om via de ‘Kursaalpoort’ van of naar de Turnova-site te gaan.
Het lijkt me dan ook nuttig en nodig om een duidelijk en beveiligd oversteekpad te maken van die Kursaalpoort naar de Markt.
Op die wijze haal je zeker ook de ‘drempel’ omlaag om van de Turnova-site de ‘doorsteek’ te maken naar de Markt en de winkelstraten, inzonderheid naar de Gasthuisstraat.

Veiligheid EERST. Altijd en overal en voor en door ALLE weggebruikers

Standaard

Een gedachte over “Tè zwaar in ’t verkeer

  1. Josette Theeuwes zegt:

    Zone 30 in Turnhout centrum is absoluut een goed plan maar het zwaar verkeer en de bussen zouden dan ook moeten geweerd worden. Op de Kapelweg in Zevendonk is het nu ook over bijna de ganse straat zone 30. Dat is wel wat overdreven. Zone 30 aan de school, prima maar daarna zou 50 km/u toch net iets vlotter rijden. Maar pas op want er wordt geflitst en de boetes zijn niet om mee te lachen…

    Like

Reacties zijn gesloten.