Geen categorie

Hoffelijkheid

AXA/Basta Set voor+achterlicht Microscope (BLISTER)
Een ongeval is zo gebeurd; Een botsing een knal; Al mijn dromen verscheurd. Dit zijn de eerste lyrics, van de –Mooi ’t leven is mooi– hit van Will Tura. Het zijn deze woorden waaraan ik moest denken toen ik in de krant las dat een fietser een voetganger had aangereden op de Antwerpse Meir.

Hoffelijkheid

Fietsers moeten hoffelijker zijn tegenover de andere weggebruikers in de stad, zo zegt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis. Woorden, bedenkingen die ook in onze stad perfect toepasbaar zijn. Alleen…ik heb ze hier nog niet gehoord van onze schepen van mobiliteit. https://www.gva.be/cnt/dmf20200125_04821395/na-ongeval-met-voetganger-fietsers-moeten-hoffelijker-zijn

Verkeersregels respecteren

Net als vele automobilisten kennen ook veel te veel fietsers de voorrang van rechts regel niet. Of ze passen het niet toe. Zo moest ik eerder deze week nog volop in de remmen (van de auto) in de Warandestraat. Er kwam een fietser uit de Sint-Antoniusstraat die linea recta, snel en zonder links of rechts te kijken of te stoppen de Broederstraat infietst.

Op zo’n momenten acht ik me in zijn plaats gelukkig dat mijn snelheid erg laag was (tussen de 20km en 30km/uur zoals het hoort in de zone 30)

Veiligheid en zichtbaarheid

Is het u ook al opgevallen dat er nog zo weinig fluo-hesjes worden gedragen door fietsers ? Het lijkt wel alsof hoe donkerder hoe liever…

 
Vijdagavond, 18.30u, rij ik van bij me thuis tot op de Stwg. Op Ravels in Oud-Turnhout (Oosthoven) Een afstand van amper 4 kilometer. Ik telde bij de heen- en terugrit maar liefst 22 fietsers zonder ook maar enige zweem van verlichting.  Zelfs géén enkel katoog…
De sensibiliserings- en verf-acties hebben blijkbaar nog maar weinig uitgehaald…
Onlangs kocht onze kleinzoon Nicolas, fietslichtjes in Hema. Voor- en achter (wit en rood dus) voor 3,5 euro…

Je snapt toch niet dat fietsers (en/of hun ouders) zelfs dat bedrag niet willen uitgeven om beter zichtbaar te zijn in het verkeer…

Campagne ‘wij laten UW licht branden’

Ik stel voor dat we in Turnhout een actie starten, waarbij we dergelijke lichtjes uitdelen aan die weerbarstige in het donker rijdende fietsers. Zelfs nu er 26 miljoen minder uit te geven valt in onze stad, moet er een budgetje kunnen worden vrijgemaakt om dat te doen.

Ik wil altijd meedoen onder het motto hoffelijkheid-veiligheid-zichtbaarheid. De schepen mag me direct bellen om zo’n actie mee vorm te geven !

Standaard

3 gedachtes over “Hoffelijkheid

  1. RomanC zegt:

    Veiligheid voor alles. Alleen heb ik veel moeite met de slechte fietsverlichting die je niet op 30 meter ziet. Dat mogen ze niet meer verkopen als fietsverlichting. De flauwe leds die knipperen zijn amper op te merken. Veel sportieve fietsers zonder licht omdat het er niet opstaat.

    Like

    • Ik begrijp uw bekommernis voor een duurzame fietsverlichting…maar uiteindelijk is het nog altijd beter om wat goedkopere lichtjes aan je fiets te hebben dan helemaal niets. Veel ‘sportieve’ fietsers hebben ook géén bel…ik begrijp het altijd niet goed. Veel geld uitgeven aan een fiets maar een bel of lichten kunnen er dan niet meer af blijkbaar… 🙂

      Like

Reacties zijn gesloten.