Geen categorie

Minder jobs

Afbeeldingsresultaat voor fotos werkloosheid

Ik merkte het al een tijdje aan de veel minder drukke bezetting van de parking Loechtenberg. Het aantal bezoekers, spontaan en/of uitgenodigd door VDAB in de Spoorwegstraat/H.Hartstraat in Turnhout is sterk verminderd.

Vorig jaar en ook nog dit voorjaar,tot kort voor de zomervakantie, liep de parking  regelmatig over.  Maar dit mooie liedje lijkt voorlopig voorbij te zijn. Natuurlijk is de bezetting van de parking niet de meest neutrale of objectieve parameter.

Maar ook de cijfers bevestigen toch wel een aankomende recessie in onze economie. Zo kwamen er in juli -225- werklozen bij in Turnhout. Ondanks een vermindering met 59 werklozen in augustus zijn er momenteel nog -166- meer dan in juni 2019.

https://wolput.com/2019/09/06/wie-zijn-de-doppers-in-turnhout/

Gisteren (10/9) wist De Standaard nog te melden :

Feest op jobmarkt voorbij

De Belgische arbeidsmarkt gaat in ijltempo achteruit: het aantal vacatures daalt, het collectieve banenverlies groeit en beterschap lijkt niet op komst. Nog volgens DS uit zich deze achteruitgang in de volgende  3 signalen

 -4,6%  Minder vacatures dan vorig jaar

+8,6%  meer werknemers in economische werkloosheid

4.800  Banen verdwenen bij herstructureringen

In De Standaard van 29/6/2019 lezen we dat uitzendarbeid -ook een belangrijke indicator op de jobmarkt- in de maand mei de grootste daling kende in de afgelopen zes jaar. (-8,8%)

De jobkansen van de risicogroepen zoals laaggeschoolde en langdurig werklozen, net zoals voor de werklozen van vreemde afkomst zullen de komende periode nog afnemen. En het was al zo moeilijk voor deze groepen.

https://wolput.com/2019/09/01/blijven-we-accorderen/

Ik begrijp dan ook absoluut NIET waarom  het voorstel van gemeenschapsdienst voor wie langer dan +2 jaar werkloos is,  op felle protesten stuit van het middenveld ?!  Juist voor deze mensen is de zogenaamde vervreemding van de arbeidsmarkt erg groot.

Een goed georganiseerde en begeleide gemeenschapsdienst kan deze afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen. En de kansen op een èchte job doen toenemen !

Ik had u in deze blog ook graag een overzicht gegeven van het aantal vacatures in onze stad. Helaas eindigen de statistieken van VDAB (Arvastat) in februari 2019. Bij navraag naar de reden hiertoe kreeg ik volgend antwoord :

Er is gebleken dat de databestanden vanaf maart fout zijn. We kunnen momenteel dus niet rapporteren over de vacaturecijfers vanaf maart. De correctie van de gegevens van de voorbije maanden zou opgeleverd worden tegen november. We verwachten in november de correcte vacaturecijfers online te kunnen zetten.
Onze excuses daarvoor.  Tja…
Standaard

2 gedachtes over “Minder jobs

 1. Johan Boudry zegt:

  ik denk ook dat het de periode van het jaar is, productie is minder dus interims gaan eruit, gepensioneerden die niet vervangen worden.
  Wat de parking betreft denk ik eer sedert ze betalend is is er minder volk, tenzij ze uit een andere gemeente komen waar slecht openbaar vervoer is; denk bv richting poppel en Baarle

  Like

  • De cijfers die in mijn blog staan geven duidelijk een dalende tendens weer. Die tendens heeft niets te maken met de periode van het jaar vrees ik maar geeft wel aan dat de economie afstevent op een recessie. Hopelijk heb ik helemaal ongelijk.

   Like

Reacties zijn gesloten.