Geen categorie

Met de vlam in de pijp

Afbeeldingsresultaat voor fotos truckrun Turnhout

20 jaar geleden kwam Herman Swaanen van truckers voor kinderen mij opzoeken in mijn bureel op het ACV.  Met de vraag of het ACV de organisatie van de (eerste) truckrun  mee wou sponsoren.  https://www.truckersvoorkinderen.be/ 

Het antwoord op die vraag heb ik hem, onmiddellijk en met veel entoesiasme gegeven : Ja, dat moeten we doen als lokale ACV-afdeling. En wel om twee redenen 1) het gaat om vrijwilligerswerk en 2) de opbrengsten werden voorbestemd voor het goede doel.

Vandaag, nu Herman en zijn ploeg volop bezig zijn met de voorbereiding van de 21e truckrun, ben ik nog altijd even overtuigd en even entoesiast over dit sterk uitgegroeide initiatief.

Het doet me dan ook pijn aan het hart, te moeten lezen dat er steeds meer kritiek komt op deze ronde door (een deel van) de Kempen. Kritiek is niet nieuw. Ofwel waren het de studenten die zich gestoord wisten in de voorbereiding van hun examens. En nu zijn het blijkbaar argumenten als het klimaat en fileproblemen. Sommigen spreken zelfs van een gijzeling van gans Oosthoven als op 15 juni de vrachtwagens met aan boord telkens enkele honderden glunderende kinderen, de Steenweg Op Ravels passeren.

https://www.hln.be/regio/turnhout/ondanks-groeiende-kritiek-truckrun-gaat-zeker-nog-vijf-jaar-door-onze-vrachtwagens-zijn-minder-vervuilend-dan-veel-luxewagens~ad9f2d47/?fbclid=IwAR1UChpdJRMpoya9KbJBxyXYJbJK11v3LL_ePidwfrqQIoeUgk4gpuELmVc

Vorig jaar lukte GVA er zelfs in om deze truckrun te vergelijken met de trouwstoeten…Ik publiceerde toen via mijn blog een open brief aan de gazet…

https://wolput.com/2018/05/23/open-brief-aan-de-gazet/

Vandaag ben ik niet meer zo dicht betrokken als voorheen bij de organisatie van dit prachtevenement. Maar…het is wrang, erg wrang om net in de week van de vrijwilliger te moeten lezen en horen dat men altijd weer op zoek gaat naar een stok om te slagen naar dit prachtevenement.

Zelf zal ik op 15 juni met de fiets en voorzien van oorstopjes ergens langs het parcours staan om de vele chauffeurs en kindjes toe te juichen en te zwaaien !

Met de vlam in de pijp, verdorie !!

Standaard

22 gedachtes over “Met de vlam in de pijp

 1. Baan Peter zegt:

  Ik rij als trucker al zeven jaar na elkaar mee met de truckrun in Turnhout. Dit is telkens op een vrije dag maar als je de glimlach op al die kinderen hun gezicht ziet, heb je dat er zeker voor over. Ik vind het dan ook volstrekt onbegrijpelijk dat er mensen negatieve kritiek geven op dit fantastische evenement. Ik hoop dat de truckrun nog vele jaren kinderen gelukkig mogen maken !

  Like

 2. Jack van Trijp zegt:

  Prachtige mensen met een hart van goud doe zo voort Herman en Dre Jullie maken ieder jaar mensen blij

  Like

 3. Annick zegt:

  Mag niet verdwijnen, iets mooi mag niet verdwijnen, rijden voor goed doel, het mag niet meer vind nochtans leuk zulke stoet vrachten te zien langs komen. Die dag zullen ze oordopjes uitdelen horen de pruimen en citroenen het niet meer

  Like

 4. Michèle zegt:

  Zo’n prachtig initiatief mag echt niet verloren gaan. Dikke pluim voor de organisatie en alle vrijwilligers.

  Like

 5. Bart zegt:

  Truckrun moed blijven this al jaren een traditie , die we in ere moeten houden, er word gelachen gefeest, ieder op zijn ijgen gevoel iedereen op zijn ijgen tempo , this 1 hechte band met iedereen , voor jong en oud, ook voor de mensen met een beperking is het elk jaar weer een feest, ze krijgen dan ook eens de kans om in een mooie truck te zitten en eem mooi ritje te maken, zoals je ziet aan alles en iedereen word er gedacht, bedankt aan iedereen die truckrun elk jaar weer mee mogelijk maakt

  Like

 6. Sjef van Boxtel zegt:

  Natuurlijk moet dit voor de kinderen doorgaan, zij kijken er al een heel jaar tegenaan. Bij ons in Brabant ( Nederland) gaat dit ook al jaren rond, met vele toeschouwers langs de straten.

  Like

 7. raymond schenkels zegt:

  Truckrun.., laat dit initiatief groeien i.p.v. te beknotten.
  Waar gaat het met “Verdraagzaamheid” naar toe???
  Raymond Schenkels

  Like

 8. Kris Govaerts zegt:

  Persoonlijk heb ik er echt de pest in. Inderdaad een dag van onnodig getoeter, miserie op de weg, gevaarlijke situaties voor onder andere fietsers. Ik heb ook een hart en houd verschrikkelijk veel van kinderen maar de truckrun is er echt over. Verzin iets anders aub. Het is niet omdat ik die dag last enz niet wil dat ik geen hart heb. Sorry slecht initiatief.

  Like

  • Maria zegt:

   Kris Ga dan weg ,ergens naar een bos maar ontneem die kinderen dat geluk niet Mensen zoals jij verzuren de maatschappij WEG MET JOU

   Like

 9. Anni Kokx zegt:

  Blijven doen.
  Die kritiekers zijn van de verzuurde maatschappij.Die weten niet wat dit in houd. Dat zijn waarschijnlijk ook die mensen die zeggen: “ er zijn teveel auto’s ,maar niet die van mij!!
  Ik denk vooral aan die kinderen.

  Like

  • Kris Govaerts zegt:

   Dus je bent oorzaak van een verzuurde maatschappij als je de truckrun niks vindt?? Het doel van de run niet snappen? Eigenlijk is het doel simpel, maar ik vraag me af of dit initiatief met het juiste doel gedaan wordt? Tuurlijk is er een groep mensen die het leuk vinden, maar of de truckers zelf het niet gewoon voor hun eigen pleziertje doen? Wat is er leuk aan een initiatief waar je het grootste deel van de inwoners mee pest, opzadelt? Zijn genoeg initiatieven te ondernemen die wel op massale steun kunnen rekenen, doe die dan. Nee wat blokkeren, gevaar vormen en lawaai maken. TOP 😦 Milieu, klimaat en nog wat onzin, neem ik helemaal niet in beschouwing.

   Like

   • Niemand is verplicht om dit initiatief leuk, tof of wat ook te vinden. Maar toch neem ik aan dat je voor eigen rekening spreekt en niet ‘voor het grootste deel van de inwoners die je hiermee zou pesten’ ?! Gelukkig hebben die chauffeurs die dit vrijwillig doen er zelf ook plezier aan. Ik wil er toch ook op wijzen dat de colonne op een exellente wijze begeleid wordt door de politie en dat de politie ook aanwezig is op de drukke kruispunten die deze colonne passeert. Voor zover ik weet is er in die 20 jaar ook nog géén ongeval gebeurd. Maar dit alles maar ter informatie hoor. Ik heb niet de behoefte om iemand die absoluut tegen dit initiatief is te overtuigen van het tegendeel. Maar ik ben wel overtuigd dat het grootste deel van de inwoners zich absoluut niet gepest voelt door deze truckrun.

    Like

 10. Ludo zegt:

  Ik voel mij niet gepest, door de truckrun. Ja, ik ben bekommerd om het klimaat en het milieu. Ja, ik weet dat er waarschijnlijk, gezondere alternatieven zullen zijn, maar maken die dan ook, zoveel kinderen blij? Voor mij niet gelaten, eens per jaar een truckrun, dat ik er dit jaar door, gegijzeld, (what’s in a word), in mijn wijk? Wel ja dat neem ik er die dag, graag bij. Ik zal er, met plezier, voor vastzitten en er hier, op de Steenweg op Oosthoven, den doolhof, naar staan kijken en wuiven naar de kinderen in de vrachtwagens.

  Like

 11. Kris Govaerts zegt:

  Ik respecteer dat jezelf achter dit initiatief staat, jij kan blijkbaar ook begrijpen dat ikzelf er niet achter sta. Kan ik mee leven, zal ook zelf geen moeite doen om iets te boycotten enz. Maar ik zal dan voor mezelf spreken en steek mijn kop niet in het zand en kom voor mijn mening uit. Misschien is er toch ergens iemand die die mening deelt en is toch stof om over na te denken. Gaat er niet over dat ik ook niemand iets gun, of zo een pestbuur zou zijn die naast een bestaande club gaat wonen en dan een petitie start om ze weg te krijgen. Zijn gewoon grenzen, en het verkeer is iets hatelijk, claxonneren ook…. vandaag is het truckrun, morgen koers, kermis, wegenwerken….

  Like

 12. Marie-louise zegt:

  Doe zo voort, er zijn andere storende elementen die niemand een plezier doen. 1 keer per jaar de kinderen een fijne dag bezorgen, wie kan daar tegen zijn?

  Like

 13. Al jaren een pracht initiatief.
  Ben er zelf ook paar jaren gaan helpen.
  Als je ook die trotse chauffeurs ziet die hun truck speciaal poetsen en opsmukken.
  Maar dan het belangrijkste, al die blije gezichtjes die je ziet van de kindjes en passagiers….
  Een top initiatief. Maak het aub niet kapot!

  Like

 14. Marnix zegt:

  Mooi. Traditioneel en sociaal
  Maar ook milieubelastend. Moeten we dat blijven doen?

  Misschien is het concept wel wat aan vernieuwing toe?

  Like

  • Ludo zegt:

   Maar is de, vernieuwing, daarom beter? Lees net dat een oud huis afbreken, en in de plaats een nieuw zetten, zoveel energie kost, dat het vijftig jaar duurt voor het nieuwe huis energiewinst oplevert, en dan nog enkel aan verwarming, want de electrische apparaten hebben nog steeds stroom nodig. En na die vijftig jaar, is het huis, misschien weer aan vervanging toe. Ik weet het dit is iets totaal anders, maar mijn punt is, vernieuwen ja, maar doordacht.

   Like

 15. Als ik over de autostrade rij, dan vind ik op de rechterrijstrook een ‘muur’ van vrachtwagens. Veelal ook met buitenlandse nummerplaten, waarbij ik me veelvuldig afvraag of in al die landen wel de nodige technische keuring bestaat onder andere wat de uitlaatgassen betreft. 150 -niet beladen- vrachtwagens die 3 of 4 keer door een deel van de Kempen rijden ‘vertegenwoordigen’ slechts een zeer kleine fractie van het vrachtverkeer dat dagelijks door de Kempen komt gereden. En niet alleen over de autostrade maar evenzeer over -bvb- de Turnhoutse ring. En ja, ook een activiteit als deze truckrun is zeker ‘milieubelastend’..net zoals duizenden andere activiteiten die worden georganiseerd. Misschien bij gelegenheid eens langsgaan op één of andere tractorpulling ?!

  Like

Reacties zijn gesloten.