Geen categorie

Open blik op Turnhouts toekomst

De toekomst van Turnhout is meer dan ooit vreemd en/of gekleurd. Een aantal evoluties die zich aftekenen laten me toe dat met zekerheid te zeggen. In de werkloosheid in onze stad tekent zich op dat vlak nu al de meest duidelijke tendens af.

Het goede nieuws is dat het aantal werklozen in februari verminderde tot 2.256. Dat zijn er 75 minder dan in januari. Ook goed nieuws is dat 269 van deze werklozen in opleiding zijn. 1 op 4 van hen is een leefloner. Vergeleken met vorig jaar is er vooral wat de leefloners betreft een ferm tandje bijgestoken (+30%) Dat is een goede zaak indien die mensen na een opleiding vrij snel zouden kunnen doorstromen naar regulier werk.

Een veel minder gunstige evolutie -in de werkloosheid- is de verhouding -wat de origine betreft- tussen Belgen en niet-Belgen.In februari 2019, zijn er maar 1092 Belgen werkloos, of 48% van de totaliteit. Die verhouding is pijlsnel gekeerd. Vijf jaar geleden, in februari 2014 telden we bijna 61% Belgen in de werkloosheid. Op diezelfde vijf jaar tellen we dus 491 Belgische werklozen minder, terwijl de totale werkloosheid maar met 355 in aantal is gezakt…of nog anders gezegd : het aantal Belgen is afgenomen met 31% op 5 jaar en de totale werkloosheid maar met 14%.

Oorzaken

Er zijn twee duidelijke redenen voor dit grote verschil. Aan de ene kant is het aantal vreemdelingen in onze stad de voorbije 5 jaar flink toegenomen. Met ruim 2500 terwijl het aantal Belgen stabiel is gebleven.
En aan de andere kant bewijzen deze cijfers dat onze arbeidsmarkt veel te weinig kansen biedt aan vreemde werkzoekenden.

Voorbode voor meer multi-culturaliteit

Deze cijfers tonen ook aan dat Turnhout snel zal evolueren naar een stad waar het aantal inwoners van vreemde herkomst het aantal Belgen zal overtreffen. Antwerpen heeft sinds dit jaar ook meer dan 50% inwoners met een migratieachtergrond. Niet(s) spectaculair want in Brussel is dat al vele jaren zo en is de huidige verhouding 80% vreemden…

Deze voorspelling komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2007 woonden in Turnhout 9,2% mensen van vreemde herkomst. In 2016 was dat reeds 29,2%.

Het mag ons dan ook niet verwonderen dat ik ervan uitga dat ook Turnhout over 10 jaar meer mensen van vreemde origine zal hebben dan Belgen.

Doemdenken en handvatten

Nee, ik wil niet aan doemdenken doen. Maar deze cijfers nopen ons allemaal wel om de realiteit onder ogen te zien. Ik wil vooral het beleid stevig aanporren om dringend werk te maken van een gedegen èn vooral een wederkerig integratiebeleid. De bevolking, vreemd en/of Belg, moeten meer handvatten aangereikt krijgen om het samenleven van al die diverse mensen zo harmonieus mogelijk te laten verlopen.

En dan bedoel ik vooral heel praktische zaken zoals hoe wij omgaan met afval, waarom het naleven van vekeersregels zo belangrijk is of het belang om mekaars nachtrust te respecteren en zeker ook het enorme belang van het Nederlands te leren èn te gebruiken. Waarom het kleuteronderwijs wel best zou worden gevolgd, net zoals bepaalde inentingen levensnoodzakelijk zijn. Voor hun maar ook voor onze kinderen en volwassenen. Deze voorbeelden zijn echt wel uit het dagelijks leven en realiteit gegrepen hoor !! Wie zich wil verdiepen in ideologische en/of religieuze verschillen zal daar wel de nodige kanalen voor vinden.

En, bij herhaling, het belangrijkste handvat daarbij is meer tewerkstelling (kansen) voor mensen van vreemde afkomst maar ook voor de vele langdurige en veelal laaggeschoolde eigen mensen.

Standaard

5 gedachtes over “Open blik op Turnhouts toekomst

 1. Wuyts carine zegt:

  Beste,
  Mijnheer Wolput tot over drie jaar gingen wij wekelijks naar de zaterdag markt,maar toen ik er bij mij een zakkenroller op betrapte die mijn portefeuille wilde stelen durven wij niet meer naar de markt te komen,was ook iemand van vreemde origine.

  Like

 2. Vermeulen zegt:

  Multicultureel noemt men dat 3 miljard heeft men federaal hier voor nodig de afgelopen drie jaar man man man waar eindigd dit verhaal bangelijk noem ik dat !!!

  Like

 3. paulvanotten zegt:

  Is de geledelijke vervreemding van Turnhout misschien ook niet één van de redenen voor het wegblijven van de marktkramer en Turnhoutenaar tijdens de zaferdagse markt en winkelstraten. in de winkelcentra op Stwg op Gierle is de zaterdag ook al smalend tot vreemdelingengendag hernoemd. (en dan benoerm ik het nog beleefd)
  En zwijg nog maar over dr invulling van de sociale woningen en appartementen in wijken over de kazerne.{na renovatie dan wel, dus dat bijdrukken van geld is hier al lang bezig} 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.