Geen categorie

Den Bond dicht ?!

den bond

Gaat “Den Bond” in Turnhout binnenkort dicht ? Een beetje bedroefd was ik, toen ik vanavond dit bericht vernam via RTV-vandaag.

Het deed me ook onmiddellijk terugdenken aan de (korte) periode dat ik voorzitter was van het stedelijk ACW in Turnhout. (nu Beweging.net genoemd) Kort na mijn verkiezing als voorzitter, in 2007 werden gesprekken opgestart met CM om tot een oplossing te komen voor de toen reeds ‘erg verouderde’ infrastructuur. CM was bereid te zorgen voor een nieuw onderkomen mèt feestzaal.

De belangrijkste voorwaarde daartoe was dat het stedelijk ACW zijn ‘recht van opstal’ zou afgeven. Want door de jaren heen bleek dat het stedelijk ACW dan wel eigenaar is van de gebouwen (café, feestzalen en vergaderaccommodatie) maar niet van de grond waarop deze gebouwen zich bevinden. Voor flink wat ‘oud-gedienden (toen al…) kon er geen sprake van zijn om dit ‘recht van opstal’ af te geven.

Dit knelpunt, samen met de vrees dat de nieuwe feestzaal niet groot genoeg zou zijn om grotere verenigingen (zoals OKRA Sint-Pieter) onderdak te geven maakten dat de besprekingen werden stopgezet.

Vandaag moet ik samen met vele anderen vaststellen dat sindsdien niet echt grote investeringen werden gedaan in “Den Bond” De keuken, verbonden aan de feestzaal werd op last van het FVA (federaal voedselagentschap) enkele jaren geleden al gesloten. Om deze keuken conform de wettelijke bepalingen te bouwen was er toen ook al geen geld. Niet zo lang geleden werd nog gesteld dat de feestzaal zou worden ‘omgebouwd’ tot concertzaal, maar daar is nog bitter weinig van te merken…

Het lijkt me bovendien een illusie te verwachten dat de organisaties gevestigd op campus Den Bond (zoals het ACV en/of CM) vandaag nog bereid zouden zijn om een financieel reddingsplan uit te werken voor “Den Bond” Daarvoor heeft ondermeer het faillissement van de groep ARCO te grote financiële gaten geslagen.

Hoe het dan wel verder moet of kan ? Graag wil ik en anderen mee nadenken en mee op zoek gaan naar een oplossing…tenzij het kalf echt wel verdronken zou zijn ?!

Dré Wolput

17/8/2015

Standaard

2 gedachtes over “Den Bond dicht ?!

  1. Jaak Mertens zegt:

    Dré, bij de nieuw- en verbouw hebben CM, ACV én ACW eigen vergaderzalen met accommodatie voor dagelijks gebruik ingericht. (en aula/inkomhal voor occasionele, grotere gelegenheden) Zullen ‘grotere feesten’ mss. best de fuiven van de jeugd(verenigingen) volgen naar de (ondergrondse) zalen van de Warande? Mét bijhorende parking! Mss. ook te bekijken/onderhandelen bij de terugkeer van de Warande ‘in de schoot’ van de stad(sregio)? Crowdfunding? Cfr. het verhaal van de Watertoren. Borgstelling? Zouden onze Arco-participaties toch nog ‘dienstig’ kunnen zijn als inbreng? Mvrgr. Jaak Mertens

    Like

Reacties zijn gesloten.