Geen categorie

Veilige(r) mobiliteit.

Afbeeldingsresultaat voor fotos fietsers op stoepen

In mijn drive om de verkeersveiligheid en mobiliteit in Turnhout te optimaliseren, richt ik mij met deze blog speciaal tot Marc Boogers. Wij zijn niet de beste vrienden. Dus weet ik niet of ik er goed aan doe om u gewoon Marc, dan wel Geachte schepen van mobiliteit te noemen. Hoe dan ook, het is mijn overtuiging dat wat je nu gaat lezen van nut kan zijn in uw beleidswerk.

Het S.T.O.P.-principe

Het STOP-principe wordt gebruikt bij slimme inplanning van mobiliteitsbeleid, waarbij de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens gaat. Ik weet dat u een grote voorstander bent van dit stop-verhaal.
Maar, gezien in Turnhout heel wat fietsende weggebruikers de eerste fase, met name stappen weinig lijken te respecteren; en dat tonen door massaal over de stoepen te rijden, door massaal in verboden richting te rijden in de Gasthuisstraat, en steeds meer ook in de Warandestraat…staat uw principe toch wel aardig op de helling. En niet te vergeten : de spookrijdende fietsers op fietspaden zoals langs de ring !! Zelf hanteer ik een vrij eenvoudige regel, welke je niet los kan of mag zien van het stop-principe. In het verkeer is er een plaats voor iedereen en moet iedereen op zijn plaats blijven

https://wolput.com/2018/04/30/boogers-fietsen/

Laat je zien

In Turnhout rijden steeds meer fietsers onzichtbaar door onze stad. Onzichtbaar omwille van erg donkere kledij en géén fluohesje dragen, maar vooral onzichtbaar omdat hun fiets helemaal onverlicht is. Zelfs de verplichte reflectoren (katogen) ontbreken veelal.

https://www.mobielvlaanderen.be/wegverkeer/fietsen-011.php?a=5

Daarom stel ik voor dat u, samen met uw geliefkoosde organisatie de fietsersbond enkele actiemomenten zou organiseren, waarbij u aan deze onverlichte fietsers gratis (er mag daartoe gerust enkele honderden euro’s uit het stedelijk budget worden gebruikt) lichtjes zou uitdelen. In de binnenstad -binnen de ring dus- wel te verstaan. Na deze preventieve aanpak kan dan snel de noodzakelijke repressieve aanpak volgen !!

Eenvormigheid

Ik wil je ook uitdrukkelijk verzoeken om veel meer éénvormigheid te hanteren in het aanduiden van kruispunten met voorrang van rechts. Als voorbeeld neem ik de Patriottenstraat. Zowel aan het kruispunt met de Jan Breydelstraat als dat van de Kruisberg- en Kruishuisstraat staat het bord B17 en werd eveneens dit teken aangebracht op het wegdek. Maar NIET(S) op het kruispunt met de Rivierstraat.

Eenrichtingsverkeer zal je zeggen…ja, maar behalve voor fietsers. Alsof voor hen die aanduiding niet van (levens)belang zou zijn…Ook géén aanduidingen aan het nieuwe kruispunt v/d Lokerenschuif met de Patriottenstraat.

http://www.lokalepolitie.be/5904/vragen/verkeer/voorrang-van-rechtsaltijd-en-overal

Ruim twee jaar geleden ook vroeg ik u om het kruispunt van de Kruishuisstraat/Emiel Verreesstraat met de nodige signalisatie uit te rusten. Dit zou, na de heraanleg van de Vlamingenstraat en de ongevraagde knip, nog belangrijker worden. Uw diensten antwoordden mij dat niet elk kruispunt met voorrang van rechts moet worden voorzien van signalisatie. Tja, dat wist en weet ikzelf ook wel. Het was dan ook niet mijn vraag om mij een stukje verkeersreglement te herinneren. Wel om in actie te komen en het voor ELKE weggebruiker veiliger te maken…

Maar…uitgesteld is niet verloren ! Nog zo een belangrijk principe ?!

Standaard

3 gedachtes over “Veilige(r) mobiliteit.

 1. Jaak Mertens zegt:

  Dré, bij de opening indertijd van de Apostoliekenstraat als fietsstraat, heb ik als bewoner enkele schepenen hierover ook aangesproken. Komende van de Rubensstraat, was er enkele meters voor de Smiskensstraat , vroeger het teken op het wegdek geschilderd. Op mijn vraag waarom dit nu verwijderd was, kreeg ik als antwoord dat, als er geen aanduiding (meer)is, de voorrang aan rechts blijft gelden, ook voor de fietsers die aan de ‘knip’ rechtdoor kunnen rijden. Dagelijks zijn er vele fietsers die, zonder ook maar naar rechts te kijken, rechtdoor rijden…
  Ik had toen ook met ludieke tape de vele putten aangeduid die mee rood geschilderd waren. Op mijn vraag aan de cameraploeg van RTV, om die ook mee te filmen, kreeg ik als antwoord ‘dat dit niet tot hun opdracht hoorde’
  Grtz, Jaak

  Like

  • Een gelijkaardig antwoord heb ik ook gekregen. Maar met een antwoord ‘uit het boekje’ maak je de verkeersveiligheid voor ELKE weggebruiker echt niet beter. Enkele verkeersborden en enkele liter verf om kruispunten met voorrang van rechts aan te duiden…en uiteraard het nodige inzicht en goede wil zijn al voldoende…

   Like

Reacties zijn gesloten.