Geen categorie

Kiezersbedrog

Afbeeldingsresultaat voor fotos kiezersbedrog

Een veel gehoorde, maar daarom nog niet correcte, uitspraak over de Turnhoutse verkiezingen is de volgende : de kiezer is bedrogen. En dit dan naar aanleiding van de coalitievorming. Het bedrog bestaat er volgens meerdere mensen in, dat het VB niet is opgenomen in een coalitie. Daarom nog eens de puntjes op de i.
De huidige en linkse coalitie kon perfect doorgaan ZONDER de NVA erbij. Daar heeft de kiezer en niemand anders dan de kiezer voor gezorgd. Als je de programma’s van NVA en CD&V hebt gelezen zul je net als ik ook gelezen hebben dat ze allebei een rechts discours aanhouden. Zij het dat CD&V iets meer naar het centrum neigt. Deze 2 partijen hebben samen 12 zetels, terwijl de linkse van groen en SP.a er 9 hebben

De bewering dat Turnhout voor het VB heeft gekozen dan ! Niet iedereen heeft VB gestemd. Zij haalden 17,5% van de stemmen. Dus heeft maar liefst 82,5% NIET voor het VB gestemd… Om een bestuur te vormen heb je een coalitie nodig zodanig dat je minstens 18 gemeenteraadszetels kan invullen. Zelfs indien NVA en VB zouden samengaan heb je er maar 15 en heb je dus nog minstens één andere partij nodig.
Bij herhaling zeg ik nog eens dat alle partijen voor de verkiezingen hadden aangegeven niet samen te gaan met het VB. De kiezers die voor het VB hebben gestemd wisten dat dus ook… ik begrijp dus echt niet waar en hoe de kiezer, zou bedrogen zijn.

Groen

Van een andere orde is het feit dat groen-verkozene Tine De Wilde, haar mandaat niet wenst op te nemen. Nergens werd dit vooraf aangegeven. Dat de combinatie met de job niet evident (meer) is, wist ze ook wel toen ze een plaats innam op de lijst van groen. Kiezersbedrog dus !

CD&V in de provincie

Met bijna 21.000 voorkeurstemmen, als lijsttrekker, moet Peter Bellens zijn plaats van député afstaan aan Kathleen Helsen die een dikke 12.000 stemmen behaalde. Kiezersbedrog ? Ja, zeker wel. Maar ik verdenk cd&v ervan dat er een deal werd gesloten of nog zullen sluiten met Peter Bellens

Dat cd&v kiest voor Helsen, kan of mag je niet los zien, van de actuele discussie over vrouwen in topfuncties. En meteen scoort CD&V op dat vlak goede punten. Het zou mij echter niet verbazen dat we Peter Bellens gaan tegenkomen bij de parlementsverkiezingen van mei 2019.

Het zou minstens ook een redelijke compensatie zijn als hij  een verkiesbare plaats  krijgt op de cd&v lijst, in de plaats van Kathleen Helsen. Peter Bellens maakt ook veel kans om verkozen te worden. Enkel al in het arrondissement Turnhout behaalde hij op 14 oktober bijna 21.000 stemmen. Helsen komt van de lederen zetels in de koepelzaal v/h Vlaams parlement terecht in het spiksplinternieuwe en erg dure provinciegebouw voor een dikke pree + auto met chauffeur.

Als cd&v ook maar een beetje het begrip billijkheid toepast ten aanzien ook van de talrijke kiezers van Bellens, kan hij zich voorbereiden op een parlementair zitje in Brussel. En cd&v heeft zo, na het ook in eigen partij erg gecontesteerde Vanackere verhaal, zijn vrouwvriendelijkheid benadrukt…

conclusie : wat een klucht toch allemaal…

Standaard

2 gedachtes over “Kiezersbedrog

 1. Ivo Bollen zegt:

  Dré, de aanduiding van de deputés heeft te maken met de macht van de Cdenv’ers van de stad en omgeving binnen Cdenv provincie Antwerpen tov de Kempen.
  De Kempen levert de stemmen en die van de stad pakken als eerste de postjes en zo krijgt de Kempen niet den deputé die ze willen.
  Peter gaat best niet op de nat. of Vlaamse lijst staan voor zijn geloofwaardigheid te bewaren

  Like

  • Het is NIET de geloofwaardigheid van Peter Bellens die op het spel staat Ivo, wel die van CD&V…In alle billijkheid heeft Peter nu recht op een verkiesbare plaats voor de parlementsverkiezingen. En als het zo is dat er een probleem zou zijn van machtsverhoudingen -wat ik niet geloof- dan is dat omdat nogal wat cd&v’ers/ACW’ers die partij de rug hebben toegekeerd !!

   Like

Reacties zijn gesloten.