Geen categorie

Meten is weten ?!

Afbeeldingsresultaat voor fotos verkiezingen in

Quo Vadis met Turnhout ?

Er zullen velen raar opgekeken hebben, bij het vernemen van de resultaten van de peiling van Het Nieuwsblad vandaag. Twee weken voor de verkiezingen noteert het Vlaams Belang op bijna 18%. Van De huidige coalitie van CD&V, groen, SP.a en TIM verliest iedereen, behalve groen. Zoals steeds hoor je ook nu het is maar een peiling. De enige en echte peiling zal immers pas blijken op verkiezingsdag 14 oktober.

Groen is de grootste verliezer

Exact één jaar geleden deed Guy Van Nieuwenhuysen -met een peiling van Gazet van Antwerpen- ons geloven dat Groen, bijna 22% zou scoren. In de huidige peiling haalt groen  maar 12 % en verliest dus bijna de helft van het in 2017 voorspelde electoraat…Het VB behaalde in diezelfde -door Van Nieuwenhuysen becommentarieerde- peiling maar 6,7%. In de huidige peiling van het NB doen ze dat X 3…

https://www.gva.be/cnt/dmf20170929_03102589/peiling-turnhout
https://wolput.com/2017/09/30/onderzoeken/

Ook TIM verliest fors. Waar zij in 2012 afklokten op 16,3%, stranden ze vandaag op 12,6%. En CD&V levert bijna 4% in op de uitslag van 2012 (15,1 toen en 11,6 nu) SP.a verliest ruim 2% (11,4 toen en 9,3 nu)

Welke coalitie na 14 oktober ?

Zoals de kaarten nu liggen, zou de huidige coalitie geen meerderheid meer hebben en stranden ze op 45,7%. Met de Open VLD erbij zou men op 55% komen, of met de PVDA erbij op 52,4. Dat zou dan wel betekenen dat er een coalitie nodig is van -5- partijen…waarvan -3- verliezers.
Na het VB zou NVA met 15,6% als grootste partij eindigen. Maar ook dan zijn er, zonder het VB- minstens 4 partijen nodig om een werkbare coalitie te vormen.

Alweer een primeur voor Turnhout ?

In 2013 had Turnhout de weinig benijdenswaardige primeur van de eerste onbestuurbare stad te zijn. Zou Turnhout in 2019 dan de primeur halen om al eerste stad het cordon rond het VB te breken ? Ondanks de huidige uitslag van het VB is dit meer dan onwaarschijnlijk, want ook dan heb je 3 andere partijen nodig om aan een meerderheid te komen.

Voetjes op de grond

Het is maar een peiling. En zoals uit de resultaten van de peiling van GVA in 2017  blijkt, erg volatiel. Maar het verhoogt ongetwijfeld wel de spanning en nervositeit naar 14 oktober toe.

 

Standaard

Een gedachte over “Meten is weten ?!

  1. fonne van mechelen zegt:

    wie – wat – hoe – met hoeveel – mij maakt het niet uit – alleen GEEN VLAAMS BELANG – ik zou zelfs overwegen te verhuizen moesten zij AAN of zelfs maar IN het bewind zouden komen – een natuurlijke (overdreven ?) reactie – misschien – alleen – zij die mijn achtergrond(en) zullen het misschien wel verstaan

    Like

Reacties zijn gesloten.