Geen categorie

Onderzoeken

Afbeeldingsresultaat voor fotos van peilen

Ruim één jaar voor de verkiezingen verscheen een eerste peiling over de kiesintenties van de Turnhoutenaren. Zelf had ik nog nooit het genoegen aan een telefonische -politieke- peiling te mogen deelnemen.  Ik kan me dan ook niet voorstellen hoe zo’n onderzoek eraan toe gaat.

Dat zal ook de reden zijn waarom ik me nogal wat vragen stel bij de uitslag van deze peiling. Misschien eerst even wat vergelijkingen vermelden. De populariteit van de 3 burgemeesters die werden gepeild, is nogal sterk verschillend. Zo klopt Bart Somers -de beste burgemeester van de wereld- af op 62%. Zijn Antwerpse collega BDW –sinds 2013 wellicht de meest verguisde burgemeester– krijgt nog 40% achter zich en die van ons, Eric Vos moet het doen met 25%.

Inzake tevredenheid over het stadsbestuur scoren Antwerpen –ook al erg verguisd sinds hun aantreden– en Turnhout even goed of even slecht, afhankelijk van de interpretatie. En die is hoe dan ook verschillend zo blijkt. Voor Antwerpen is de 6,2/10 maar een ‘lage voldoende’ waard, terwijl de score van Turnhout (6,1/10) door de commentator als bijna euforisch wordt ervaren en de 25% van Vos bestempeld als zeker voldoende legitiem om verder te doen.

En over de cijfers zelf toch ook dit. Goed om weten is dat er –400- mensen werden bevraagd

  1. Ruim 70% (280 bevraagden dus) is tevreden tot zeer tevreden over onze burgemeester. Hoe verklaar je dan dat er slechts 100 mensen zijn (25%) die hem terug willen als burgemeester ?? En bij die 100 zijn er dan ook al zeker -20- (26% volgens het onderzoek) kiezers van NVA bij
  2. Groen haalt in de Turnhoutse peiling een respectabele 22%.  88 mensen dus, terwijl groen kopstuk Astrid Wittebolle maar van 6% of 24 bevraagden het vertrouwen krijgt als burgemeester

Ik ken niets af van de methodiek van dit onderzoek maar de logica zegt mij dat er tussen de antwoorden op de vragen toch wel wat samenhang moet zijn.

Ik vrees dan ook dat wanneer dit onderzoek het eindwerk zou zijn van één of andere student, de jury deze studie als ruim onvoldoende zou beoordelen

Standaard

Een gedachte over “Onderzoeken

  1. Jaak Mertens zegt:

    Een gezegde, (ook te vinden op Wikipedia): ” ’t Eerste gewin is kattegespin”; ’t eerste gewin is kattegespil; eerste winst is katjeswinst. (1870) Jan Beckering Vinckers (Nederlands taalkundige)
    Of mss. ook:”gespin” is soms begin van ‘… news’?

    Like

Reacties zijn gesloten.