Geen categorie

Belangen NIET vermengen

Afbeeldingsresultaat voor fotos strijken

Natuurpunt Turnhoutse Kempen is verbolgen is over beschadigingen die werden aangebracht aan bomen op een perceel naast Dombergheide, aan de rand van het Turnhoutse Vennengebied. Die beschadigingen waren aangebracht met landbouwmachines bij werken op een aanpalend perceel. Het betreft landbouwgrond die eigendom is van stad Turnhout, maar verhuurd wordt aan de vennootschap van schepen voor Landbouw Luc Hermans.
PVDA Turnhout klaagt schepen Luc Hermans nu aan voor belangenvermenging. De vraag dringt zich op, aldus PVDA, of het deontologisch verantwoord is dat een schepen pachter is van publieke gronden van de stad. Zij vragen een onderzoek naar belangenconflicten bij het huren van publieke gronden.
De PVDA eist dat de huurovereenkomst tussen de stad en de vennootschap van Hermans onmiddellijk wordt stopgezet. Is dit -strikt juridisch- een belangenconflict ? Dat een oppositiepartij, op amper twee maanden van de verkiezingen hier brood inziet ? Ja dat lijkt me wel duidelijk. Maar zelf verwacht ik niet dat dit -spijtige- voorval veel deining zal veroorzaken.
https://www.hln.be/regio/turnhout/pvda-wil-huurcontract-landbouwschepen-laten-stopzetten~ac6b7765/?utm_medium=rss&utm_content=Turnhout

Trouwens, schepen Hermans (CD&V) is niet de enige die een deontologische code negeerde en/of aan belangenvermenging doet. Ik kreeg als het ware een flashback naar 2015, toen schepen Segers (SP.a) in dienst trad bij vzw AAS +, het strijkatelier. Ik schreef er toen een uitgebreide blog over.

https://wolput.com/2015/02/08/schepen-peter-segers-sp-a-en-kwaadsprekerij/

Even het geheugen opfrissen

op 10 februari 2014 werd de VZW AAs+ opgericht in het kader van de sociale tewerkstelling in Turnhout. (een vzw onder toezicht van het OCMW) Deze vzw, met zetel in de Rubensstraat 164 zou het strijkatelier -op hetzelfde adres gevestigd- gaan uitbaten. Onder de oprichters : Peter Segers (schepen sociale zaken) die meteen ook bestuurder-beheerder en sectearis werd van de Raad van bestuur van vzw AAS+. En Luc Op De Beeck (voorzitter OCMW)werd voorzitter. Tot hier niets aan de hand.

Maar dat veranderd wel, wanneer diezelfde schepen Segers, een jaar later -in februari 2015- aan de slag gaat als deeltijds coördinator van het strijkatelier, onder bestuur van…vzw AAS+. Op dat ogenblik is hij dus niet enkel bestuurder-beheerder-secretaris van de vzw als werkGever.  Terzelfdertijd is hij dus ook werkNemer-coördinator…en heeft hij als het ware ‘zichzelf aangeworven’…

Het is pas enkele maanden later, met name op 28 mei 2015 dat een ‘buitengewone algemene vergadering’ van de vzw, kennis neemt van het ontslag van Peter Segers, als bestuurslid. Is het overdreven te stellen dat de betrokkenheid van Peter Segers, als oprichter en bestuurder van vzw Aas+ een vorm van ‘zelfbediening’ was om een goed jaar later in en onder ‘zijn eigen bestuur-beheer’ bij deze vzw AAS+, strijkatelier, en dienstenchequebedrijf, aan de slag te gaan als coördinator ??

Maar, behalve het feit dat mijn blog zowat 1000 lezers aantrok, en heel wat boosheid veroorzaakte bij Peter Segers, met een ontvriending op facebook als gevolg, heeft ook deze, naar mijn inziens ernstige overtreding van de deontologische code en belangenvermenging, verder niet veel deining veroorzaakt.

Op alle politieke niveaus, lokaal, Vlaams en federaal kennen wij allemaal wel voorbeelden waarbij de deontologie van een politiek mandataris, fluks opzij gezet werd voor eigenbelang !!

Standaard

8 gedachtes over “Belangen NIET vermengen

  • Dag Joke Potters. Bedankt voor je sterke inhoudelijke reactie wat de dt-fout betreft. Ik geef toe, sinds het pleidooi van Kristien Hemmerechts om de dt-regel maar af te schaffen, ben ik terzake minder nauwlettend geworden. Maar om op uw vraag te antwoorden : ja, ik zie een verschil tussen deze twee vzw’s, met name het + teken. Maar ben jij al nagegaan of er tussen deze twee vzw’s al dan niet een bepaalde -zelfs grote- samenhang is ? Ikzelf ben dat uiteraard wel nagegaan -in voorbereiding van mijn blog- en kan je bevestigen dat die grote samenhang er -zelfs duidelijk aantoonbaar- is. Hoe en wat ? Ik laat het genoegen om dat verder uit te zoeken geheel aan jou. Huiswerk delen mocht ik al in de school niet ! Oh ja, alhoewel je jezelf voordoet als taalpuritein wat eventuele dt-fouten betreft, staan in je reactie twee fouten. Tot tweemaal toe schrijf je een, waar het duidelijk eenS moet zijn

   Like

 1. Peter zegt:

  Is het bewust of uit domheid dat je schepen Segers zwart maakt? Er zijn 2 verschillende vzw’s Aas en Aas+ waarvan het BTW (ondernemings) -nummer en adres verschillend zijn. Je blog wordt minder en minder geloofwaardig, maar die reacties zie je uiteraard niet als je iedereen blokkeert …

  Geliked door 1 persoon

  • Dag Peter Van Litsenborg, in tijden waarin een groene schepen de straten zoveel mogelijk rood laat verven, ga ik uiteraard een rode schepen niet zwart maken. Trouwens, mijn blog gaat over belangenvermenging in de Turnhoutse politiek. Namen noemen is dan nodig om niet in het ‘abstracte’ en ‘veralgemenende’ te blijven hangen. Dat ik soms reacties van u niet plaats heeft, zoals u weet, zijn reden. Meermaals zijn uw reacties naast de kwestie. En ook nu weer is uw reactie foutief. Beide vzw’s hebben wel degelijk dezelfde maatschappelijke zetel…Als je eens de moeite zou doen om je door de saaie teksten van statuten en benoemingen en ontslagen te wurmen zal je merken dat naast dit gemeenschappelijke adres er nog veel meer en duidelijke samenhangen zijn tussen deze vzw’s. Ik heb dat huiswerk wel gemaakt en stel hier klaar en duidelijk dat beide vzw’s in de feiten één geheel vormen ! Wellicht werd AAS+ enkel opgericht als juridisch vehikel om een dienstenchequeonderneming te worden. Wat en waar die samenhang dan wel zit ? Ik heb nooit de gewoonte gehad mijn huiswerk te delen. Ik gun je dus het genoegen dat zelf uit te zoeken ! Toch ook nog dit : mijn blogs worden niet minder geloofwaardig omdat jij vindt dat één van uw politieke vrienden zoals je zelf zegt zou worden zwart gemaakt. Uw reacties daarentegen…

   Like

 2. Fie zegt:

  Dre toch… Waarschijnlijk word ik na deze reactie ook geblokt, maar is het nodig om oude koeien uit de gracht te halen, om je ‘gelijk’ te halen in jouw blog? Jouw gelijk, want anderen weten wel beter. Natrappen en blokkeren lijken mij jouw handelsmerk te zijn…

  Geliked door 1 persoon

  • Dag Sofie Bauweraerts, het valt wel mee hoor, wat dat blokkeren betreft. Enkel personen die zich steeds meer en steeds weer sikkeneurig gedragen, kunnen ophoepelen. Mensen die altijd de man in plaats van de bal spelen bijvoorbeeld. Mensen die elk woord wat ik schrijf in twijfel willen trekken zelfs wanneer ik er de ‘bewijzen zwart op wit’ toevoeg….Zulke mensen kunnen bij mij ophoepelen. Trouwens, alhoewel ikzelf al ettelijke jaren geen vriendschapsverzoeken meer verstuur, tel ik vandaag toch -1.240- FB-vrienden. Maar wat deze blog betreft : a) ik schreef deze naar aanleiding van de actualiteit en de ‘vordering’ van de PVDA inzake schepen Hermans met als thema ‘belangenvermenging in de Turnhoutse politiek’. Logisch toch, dat ik het ‘verhaal’ van schepen Segers hierin perfect zie passen. b) het gaat hier niet om ‘oude koeien’. Wel integendeel. Immers, het gezegde op zich heeft betrekking op zaken uit een ver verleden, die zijn afgehandeld, vergeven en vergeten als het ware. Maar dat is het dus duidelijk niet. De situatie die zich voordoet vanaf februari 2015, is nog steeds actueel gaande. Verder wil ik toch ook even opmerken dat de -duidelijk gestuurde- reacties op deze blog allemaal even eenzijdig zijn en enkel gericht op schepen Segers…. Er is niemand die een woord rept over schepen Hermans. Tot slot kan ik je ook nog meegeven dat deze blog, op het ogenblik dat ik je deze reactie schrijf, al -571- lezers heeft. Toch niet slecht voor iemand die -althans volgens sommigen- niet geloofwaardig is en zomaar wat uit zijn nek lult.

   Like

 3. Marysse zegt:

  Sofie heeft gelijk Dre je blokkeert “vrienden” die een andere mening durven hebben. Dit soort praktijken heeft een naam.

  Like

  • Dag Marino Marysse, wat eigenaardig dat jij mij aanklaagt om jou te hebben geblokkeerd. Noch jijzelf, noch Sofie waarnaar U verwijst zijn geblokkeerd door mezelf…trouwens, nog maar heel recent (zaterdagavond 25/8 ll) heb jij een reactie geplaatst bij een post op mijn facebookpagina…Er bestaat een naam hoor, voor dergelijke praktijken zoals die van u : Uit je nek lullen.

   Like

Reacties zijn gesloten.