Geen categorie

K’zen er NIE friejet oep

Afbeeldingsresultaat voor fotos turnhout
Vandaag werd de nieuwe stadsmonitor voorgesteld en wat blijkt : Turnhout blijft slecht scoren in die stadsmonitor. De hoofdstad van de Kempen blijft op vele vlakken het kneusje van de dertien Vlaamse centrumsteden. Turnhoutenaars zijn het minst fier op hun stad en voelen zich het meest onveilig. (cijferreeksen op basis van een bevraging in 2017)
https://www.gva.be/cnt/blwad_03417160/turnhout-blijft-slecht-scoren-in-stadsmonitor

Amper 44% van mijn mede-Turnhoutenaren zijn fier op hun stad. Dat is 5% minder dan 3 jaar geleden en zelfs 12% minder dan in 2008. He mag dan ook niet verwonderen dat maar liefst 1/4 (26%) van de Turnhoutenaren effectief de intentie heeft te verhuizen. De motieven die ze daartoe aangeven betreffen zowel het financiële aspect (40%) maar ook opvallend : 46% geeft aan ontevreden te zijn over de buurt en/of de woning zelf.

Economisch ook enkele opvallende cijfers. Zo is de overlevingsgraad van ondernemingen, na 5 jaar, maar 56% en is de jobcreatie sinds 2009 zelfs negatief. Wat de werkzaamheidsgraad betreft is er een daling vast te stellen, sinds 2006 in de leeftijdsgroep 20-49 jaar maar en dat is zeker positief te noemen, een sterkere stijging in de groep van 50 tot 64 jaar.

Goed om weten is dat er een kloof van maar liefst 25% is tussen werkende Belgen en niet-Belgen. Inzake -subjectieve- armoede geeft 1/5 aan moeilijk tot zeer moeilijk rond te komen. En het aantal personen wat recht heeft op de verhoogde terugbetalingstarief van de ziekenkas neemt sinds 2008 (13,7%) elk jaar toe tot 17,4% in 2017

Qua algemeen onveiligheidsgevoel zijn er 4% minder mensen (20%) die aangeven zich onveilig te voelen. Dit heeft als gevolg dat ook het mijdgedrag in de stad daalt van 28% in 2014 tot 23% in 2017. Wellicht is ook de sterke daling van de criminaliteit in onze stad hieraan niet vreemd. Wat dat betreft was er in 2007 sprake van 127,4 feiten per 1000 inwoners waar dat in 2016 is gedaald naar 95,2/1000. Hoe dan ook blijft een onveiligheidsgevoel niet in cijfers te vatten

https://wolput.com/2014/03/03/onveiligheidsgevoel-is-geen-statistisch-gegeven/

De tevredenheid over de netheid van het stadscentrum is met 62% de laagste van de 13 centrumsteden. Meteen ook nog eens 5% punten lager dan in 2014 en 12% punten minder dan in 2008. (toen de markt nog vol met geparkeerde auto’s stond…)De netheid van straten en pleinen gaat er maar moeizaam op vooruit. Met één% punt ten overstaan van 2014. Opmerkelijk laag (19%) is het aantal bevraagden wat zegt veel vertrouwen te hebben in de medemens.

Tevredenheid over voorzieningen n de stad ligt ook laag met 31%, waar dat voor de 13 centrumsteden gemiddeld 45% beloopt. Wat consultatie/betrokkenheid van inwoners betreft is minder dan 1/4 (23%) van mening dat de stad voldoende inspanningen doet inzake inspraak. In 2008 was dat nog 32%.

Het aantal inwoners dan weer wat tevreden is over de spreiding van informatie over activiteiten, voorzieningen, nieuwe ingrepen en beslissingen is minder dan de helft(49% waar het nog 62% was in 2008)

Amper 1/5 (21%) heeft vertrouwen in het stadsbestuur. 1% puntje hoger dan in 2014 maar 6% punten lager dan in 2008. Veruit ook het laagste van de 13 centrumsteden die gemiddeld 35% scoren. De veel geplaagde stad Antwerpen heeft een score van 33%.

Mijn algemene conclusie : als ik het Bestuursakkoord ‘Samen stad maken’ 2014 – 2018′ evalueer op basis van deze stadsmonitor dan geef ik een onvoldoende. Het zal de kiezer zijn die in oktober 2018 kan/zal beslissen of er sprake kan zijn van een 2e zit.

Standaard

Een gedachte over “K’zen er NIE friejet oep

  1. Embrechts Joannes zegt:

    Alles kan beter maar doen ze wel moeite ze maken veel verschil tussen de verschillende groep mensen

    Like

Reacties zijn gesloten.