Geen categorie

Den afval van ’t Stad

Afbeeldingsresultaat voor fotos afvalophaling

Zowat 3 jaar geleden, op 1/1/2015 schakelde Turnhout over op het Diftar-systeem, wat de ophaling van afval betreft. Aanvankelijk vond ik het een te duur systeem, maar na enkele jaren ben ik overtuigd dat het opzet van de vervuiler betaald, wel erg kortbij wordt benaderd.
Al blijft natuurlijk het probleem van zwerfvuil en sluikstorten in onze stad, gigantisch groot. Steeds weer kom je zakken met afval tegen die zomaar ergens tussen geparkeerde auto’s worden achtergelaten. Of een hoop rommel aan de glasbakken, elke dag opnieuw. De meesten doen dat wellicht in de wetenschap dat die van ’t stad het wel zullen opruimen…

Onze stad, Turnhout, staat op de derde plaats van de gemeenten in het arrondissement waar het meeste restafval per inwoner wordt opgehaald. Met 105 kilo/inwoner laten ze enkel Lille (124 kilo) en Baarle-Hertog (107 kilo) voorgaan. Gemiddelde in het IOK-werkingsgebied is 93 kilo/inwoner. (In ons gezin, zitten wij met 75 kilo, zowat 20 kilo onder dat gemiddelde)

Dit getal van 105 kilo/inwoner zegt tegelijk alles maar ook weer niet. Zo rijst bij mij de vraag : zijn deze kilo’s allemaal betaald via de huurders van de (afval) containers ? Zit in dit gewicht ook het zwerfvuil/sluikstorten en openbare vuilnisbakken+droldroppers vervat en zo ja, over hoeveel kilo per inwoner spreken we dan ?

Het zou leuk zijn dat IOK en/of de stad Turnhout hierin enige duidelijkheid verschaft. Partijen die volgend jaar oktober naar de gunst (lees : stem) van de kiezer dingen krijgen er wat mij betreft alvast enkele opdrachten bij. Met name een doorgedreven strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Mijn inziens is de fase van preventie en sensibilisering in deze voorbij. Meer repressie lijkt me een juister antwoord (probleem is ook al lang niet meer nieuw. In 2011 schreef ik hierover al een blog.)
https://wolput.com/2011/10/11/vuilen-turnhouter/

Maar tegelijk is ook actie nodig om het globale afvalgewicht/inwoner naar beneden te halen. Een plaats in de top drie van de meest afval producerende gemeenten, zoals nu is echt niet om fier noch jaloers op te zijn.

Standaard

7 gedachtes over “Den afval van ’t Stad

 1. ewa zegt:

  wij altijd toch hooren dat is alles goed ??? dat is allees onder contool maar echt is zo niet !overaal lig romel !!! zelef par keren gezien hoe oude madam smeten eigen afal maar ja die probleem bleef

  Like

  • Het probleem van zwerfvuil en sluikstorten blijft inderdaad gigantisch groot. Hiertoe moet dringend meer actie worden ondernomen. Verschuilen achter het feit dat dit overal een probleem vormt kan of mag niet gebeuren !

   Like

 2. Herman Schaerlaekens zegt:

  In de centrumstraten is het 2x/week gedaan met wat langer slapen. Tussen 6 en 7u wordt je wakker gerammeld. Vooral leuk in de vakanties als je (klein)kinderen dan uit hun bed springen. Het politiereglement over nachtlawaai (tot 7u) is van geen tel.

  Like

 3. Peter zegt:

  Herman, ik denk dat dit in zo wat alle steden en gemeenten is. Zeker in diegenen waar ’s morgens een hoop scholieren door de straten fietsen en werknemers naar hun werk moeten. In Antwerpen is ’t zelfs vanaf 22 uur.

  Als ze om 8 uur starten staat iedereen aan te schuiven achter de vuilkar en is het voor de mannen van de vuilkar ook veel gevaarlijker.

  Like

 4. Taverniers Francis zegt:

  Dat Lille op de eerste plaats staat Dre zou kunnen te maken hebben dat de inwoners van Lille GRATIS alles kunnen deponeren op de stortplaats,denk ik .

  Like

 5. Mensen in armoede gaat automatisch naar de supermarkt. Plaats kleine handelaars. Waardoor ze meer afval hebben het is een vicieuze cirkel waar ze in zitten. Afval word dus ook meer. Kost dus ook meer en gaan dus dumpen.
  Ik snap ze helemaal .

  Like

  • Ik geloof niet dat je dit probleem kan of mag ‘beperken’ tot mensen in armoede. Integendeel zelfs denk ik. Herinner u het gezegde ‘arm maar proper’

   Like

Reacties zijn gesloten.