Geen categorie

Schoenen in ’t straat

 

Gerelateerde afbeelding

Het moet gezegd, de voorzitter (Willy Van Geirt) van dè winkelstraat bij uitstek -de Gasthuisstraat in Turnhout- doet zijn werk goed. Regelmatig brengt hij ‘zijn’ straat in het nieuws. En het gaat de laatste tijd ook wel wat beter, heb ik de indruk.
Alhoewel enige nuance toch wel noodzakelijk is. Er heeft een hergroepering plaats gevonden van enkele winkels en anderzijds zijn recent leeggekomen winkels sneller opnieuw ingevuld. Ondermeer als gevolg van een verhuis in de straat. Gevolg is dat het aanbod aan de ene kant wel wat is versmalt. Zo bvb met het verdwijnen van Desigual. Aan de andere kant is er dan weer een opmerkelijke verbreding waar te nemen.

Vooral wat schoenen e.d. betreft. De Gasthuisstraat lijkt stilaan een schoenenparadijs te worden. De verzameling van Imelda Marcos zou erbij verbleken.
https://www.trouw.nl/home/imelda-marcos-heeft-weer-genoeg-schoenen~a5de5c9d/

Ondertussen blijft de globale winkel leegstand in Turnhout -18% leegstaande winkelpanden- , met in het bijzonder de Victoriestraat, toch wel erg groot. Wat mij betreft moet het project Victoriehof (Le Bon) dringend een eerlijke kans krijgen !

De zeer gewaardeerde en succesvolle Turnhoutse cadeaubonnen zijn ook een nieuwe fase ingegaan. Die van de digitalisering. Mijn vrees is dat dit ten koste zal gaan van de populariteit van deze cadeaubonnen. Wie ging er niet eens vlug stiekem kijken naar de waarde van die bonnen als hij/zij deze cadeau kreeg ? Met deze digitale kaart zal dit niet meer kunnen… Waarom de beide formules niet behouden, denk ik dan ?? Je zou er ongetwijfeld heel wat mensen een plezier mee doen.

Uit de feitenfiches van detailhandel Vlaanderen citeer ik ook enkele opmerkelijke…feiten. Zo lezen we in deze feitenfiche dat -sinds 2008- het aantal niet-Belgen in onze stad zowat verdubbelde (van 8,47% in 2008 naar 15,06% in 2016) Met dergelijk groeiritme zal over zowat 15 à 20 jaar het aantal Belgen in onze stad duidelijk in de minderheid zijn.

Spijtig genoeg heeft dit geen gunstige evolutie op de Welvaartsindex. Waar deze in 2008 nog 91,60 punten bedroeg, is dat in 2016 verminderd naar 89,71. Het gemiddelde in Vlaanderen is 95,27. Diezelfde welvaartsindex is in Oud-Turnhout, 109,11 punten.(Vosselaar=116,75; Beerse=106,18; en Kasterlee=104,37) Welvaart delen via fusie(s) ? Verder af dan ooit vrees ik !!
http://www.detailhandelvlaanderen.be/gemeenten-en-provincies/gemeenten/Turnhout

Het positieve realisme in mij zegt dat er stilletjes wat winkel- vooruitgang is maar tegelijk nog heel wat werk aan de winkel blijft in onze stad. Alweer een uitdaging voor hen die naar de gunst van de kiezer zullen dingen.

 

Standaard

2 gedachtes over “Schoenen in ’t straat

  1. Jaak Mertens zegt:

    Met cijfers kan men alle kanten uit. Dus ook ’t noorden een beetje kwijt raken? Dus daarom: welvaartsindexen 2008 en 2016 van Merksplas (102,08 – 99,45), Ravels (94,11 – 93,23) en Baarle-Hertog (88,58 – 85,10). Zijn we ook stilletjes aan ’t vergeten dat er voor velen een economische crisis is/ was in de referentieperiode? En dat sommigen (cijfer:1 – 10%?) die er met hun inkomen/welvaart toch op vooruit gingen dit lieten uitwijken/ vluchten, naar ‘niet-Belgische’ paradijzen? Feitenfiches volgen?

    Like

    • Met de vervollediging dat Merksplas en Ravels maar in zekere mate ook Baarle-Hertog vooral landelijke gemeenten zijn waar heel veel land- en tuinbouw aanwezig is en waarvan geweten is dat de netto-belastbare-inkomens van deze groepen, tenminste zoals aangegeven bij de fiscus, om allerlei redenen aan de lage kant liggen. Een en ander heeft vaak ook te maken met investeringsaftrek. In Turnhout heb je met deze inkomensgroepen veel minder te maken…Daarom dat een vergelijking met de andere gemeenten van de stadsregio en Kasterlee veel relevanter is!! (want ook daar heeft de economische crisis zware gevolgen gehad…) Er nog even aan toevoegen dat de werkloosheid in Turnhout, meer dan dubbel zo hoog ligt dan deze van Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout tesamen…waar evenveel inwoners zijn als in onze stad. Dat heeft uiteraard ook een grote impact op de welvaart en de index.

      Like

Reacties zijn gesloten.