Geen categorie

Vrijwilliger = werkwoord

Afbeeldingsresultaat voor foto's vrijwilligerswerk

Vrijwilligers spelen in onze samenleving een erg belangrijk rol. In alle maatschappelijke geledingen. Van in de jeugdbeweging tot over het sociale middenveld en de ouderenzorg. Door omstandigheden heb ik de afgelopen weken uitdrukkelijk ervaren dat vrijwilligerswerk effectief onbetaalbaar is !!
Op 20 oktober werden bij Rita twee heupprotheses ingeplant.  Niet omdat het happy hour was in het ziekenhuis. Wel uit noodzaak om (beter) te kunnen blijven stappen. Na -4- nachten in het ziekenhuis en een trap op- en afstappen moest ze het ziekenhuis verlaten. Ze had gekozen om enkele weken in revalidatie te gaan in het zorgverblijf Hooidonk in Zandhoven.

Van bij aankomst vielen daar meteen de mensen op die rondliepen in een turquoise polo. Het was één van hen trouwens die na aanmelding bij de receptie, Rita onmiddellijk naar haar kamer bracht. Deze dame maakt deel uit van een ploeg vrijwilligers die telkens als groep van -10- , één volle week in het zorgcentrum werken. Hard werken zelfs. Zo zorgen zij er ondermeer voor dat de residenten, veelal in een rolstoel, tijdig naar het restaurant worden gebracht. Zowel voor het ontbijt, middag- als avondmaal.

Na het eten brengen zij de mensen dan naar daar waar ze willen zijn. Hun kamer, de bar of één van de gezellige rusthoekjes in het centrum. Alles altijd met de glimlach en enorm veel respect voor de patiënten.

Is er een doktersbezoek of kiné voorzien, ook dan weer zijn zij paraat om iedereen tijdig op de juiste plaats te brengen. Uiteraard hebben zij ook aandacht voor de animatie. Duofietsen bvb. Of de (gratis) pannenkoeken op woensdagnamiddag.  En als iemand een sigaretje wil roken, zijn het alweer de vrijwilligers die hem of haar met de rolstoel ff buiten rijden…Na één week worden ze afgelost door een andere ploeg van -10- vrijwilligers

Ik stel me voor dat sommigen, bij het lezen hiervan, zich de vraag stellen : waarom maken ze hier geen volwaardige jobs van ?! Iedereen kan de rekening maken. Maak hiervan volwaardige jobs en de kostprijs voor een verblijf zou meteen aanzienlijk de hoogte ingaan. Misschien zelfs verdubbelen.

Het zou voor velen dergelijke revalidatie echt onbetaalbaar/onhaalbaar maken. Temeer omdat er uiteraard ook wel een professionele omkadering aanwezig is van een zorgteam van artsen, zorgkundigen en verpleegkundigen, kinesitherapeuten en diëtisten om de residenten te ondersteunen bij hun herstel, zodat ze zo snel mogelijk weer de oude zijn.

Vrijwilligerswerk : onmisbaar en onbetaalbaar ! Hoed af voor al die vrijwillige inzet

Standaard