Geen categorie

Adieu ACW*

Afbeeldingsresultaat voor embleem arcopar fotos

*Noemen zichzelf sinds enkele jaren beweging.net

Ik en wellicht velen met mij waren jarenlang trouwe soldaat binnen de Christelijke Arbeidersbeweging, het ACW. In Turnhout was ik er zelfs een tijdje voorzitter van.
Die liefde voor het ACW bekoelde echter toen in het najaar van 2011 èn in navolging van het Dexi-débacle, de Groep Arco meldde dat haar coöperatieve vennootschappen Arcopar, Arcoplus en Arcofin in vereffening zouden gaan. Ik was –nog steeds– daarover erg boos. Korte tijd voordien hadden alle 800.000 Arco aandeelhouders nog een uittreksel uit het vennotenregister ontvangen.

Met niets dan goed nieuws. De aanhef van de begeleidende brief stelde letterlijk U merkt het. De voorzichtige politiek die Arcopar CVBA voert, maakt het mogelijk om u ook over het boekjaar 201O/2011 een aantrekkelijk dividend -van 3%- uit te keren.

Dat goede nieuws klopte echter toen duidelijk  NIET meer… Immers had Arcopar al in 2008, enkele miljoenen Dexia-aandelen opgekocht aan een boekwaarde van -10 euro-. Dexia-aandelen die op dat ogenblik op de beurs amper -3,5 euro- waarde hadden. Dus was Arcopar al in 2008 virtueel failliet !!

Deze leugen -wellicht om een rush op Dexiabank te vermijden van Arco-aandeelhouders die hun aandelen willen verkopen- was niet de enige. Altijd werd -ten onrechte mijn inziens- voorgehouden dat iemand met aan Arco-aandeel een spaarder was/is. Onder die noemer werden de aandelen ook verkocht. Maar tegelijk werden de coöperanten elk jaar uitgenodigd op een aandeelhoudersvergadering, kregen een uittreksel uit het vennotenregister en werd hen een dividend uitgekeerd. Niet echt begrippen die overeenstemmen met één of andere ‘spaarvorm’.

Of Patrick Develtere, tot voor enkele dagen voorzitter van beweging.net -opvolger van het ACW- op voldoende en transparante wijze was ingelicht over heel het Arcopar/Dexia gedoe ? Ik geef hem het voordeel van de twijfel !

https://wolput.com/2017/02/17/dag-patrick/

Maar nu een nieuwe voozitter -Peter Wouters- werd aangesteld, kan ik enkel maar vaststellen dat deze over het Arco-dossier weinig, of is het niets, wil zeggen.

Wat we wel weten is dat de man met zijn beweging een uitdrukkelijke linkse koers wil varen. En in die koers passen geen aandeelhouders, ook niet die vele honderduizenden Arco-aandeelhouders/spaarders die zich in ’t zak gezet voelen…En beroep doen op de belastingbetaler om de Aro-coöperanten –deels– schadeloos te stellen is ook een truc van de linkse foor.

Door de naamsverandering van ACW naar beweging.net werden duizenden bewegingsmensen gedwongen om –minstens mentaal– afscheid te nemen van het ACW wat ze mee groot hadden gemaakt.

Nu neem ik alvast helemaal afscheid van beweging.net

Standaard

4 gedachtes over “Adieu ACW*

 1. Ivo Bollen zegt:

  Ik verlaat geen zinkend schip
  dat in de samenleving veel goed gedaan heeft voor de
  zwakkere in de samenleving en dit in overleg met gelijkgezinden, die ook wel eens van mening verschilden.
  En ja ik ben ook slachtoffer van ARCO.

  Like

 2. Het ACW-schip liep onherstelbare averij op met het faillissement van Arcopar en zonk roemloos weg toen het van naam veranderde in beweging.net. Ook jij werd gedwongen om dat ACW-schip te verlaten Ivo…

  Like

 3. Ivo Bollen zegt:

  De Geelse CDenV gaf ons als middenveldsorganisatie geen plaats meer, maar ik ben samen met Ria Caers voorzitter van bewegingspunt Geel, omdat ik geloof dat mensen samen moeten nadenken over de samenleving in Geel

  Like

 4. Jij maakt jou keuze Ivo. En dat respecteer ik. Zoals ik veronderstel dat jij mijn keuze om me niet(meer) te engageren in beweging.net ook respecteert.

  Like

Reacties zijn gesloten.