Geen categorie

Dag Patrick

Gerelateerde afbeelding

Eerder deze week maakte Patrick Develtere zijn ontslag bekend, als voorzitter van beweging.net. Toen hij zowat 7 jaar geleden die functie innam was dat nog bij het ACW.

Patrick gaat Europees en ontvlucht zo zijn Arco-verantwoordelijkheid is wat ik her en der wel heb gelezen of gehoord.

Maar, sta me toe één en ander toch wat te kaderen.

Het verdict over de teloorgang van Arcopar werd al genomen enkele jaren VOOR Develtere voorzitter is geworden. Door zijn voorganger Jan Renders en de toenmalige Arcopar-beheerders. Ik hoor Jan Renders en één van die beheerders nog zeggen op een interne vakbondsvergadering dat we niks te vrezen hadden wat Arcopar betreft vermits er de nodige garanties waren ingebouwd’  We schrijven ergens in 2008 toen de (eerste) banken/kredietcrisis volop woedde.

Enkele dagen later vernam ik, in de pers dat Arcopar miljoenen aandelen van Dexia had gekocht, aan 10 euro/stuk.  Aandelen die op dat ogenblik op de beurs maar 3,5 euro noteerden…’ Deze aankoop was er om Dexia nieuw kapitaal te verschaffen om de crisis te boven te komen. Een gelijkaardige operatie vond toen ook plaats bij het Gemeentekrediet…Maar de waarde van de Dexia-aandelen kelderde verder de dieperik in

De rest van het verhaal is gekend. Dexia gaat in 2011 in faling en sleurt de groep Arco mee in dat faillissement…

Ik heb mij altijd afgevraagd of men in deze voldoende open en eerlijk is geweest naar Patrick Develtere toe. Of men hem het volledige verhaal en de stand van zaken bij Arco heeft verteld ? Want, door die aankoop in 2008, aan een boekwaarde van 10 euro terwijl de beurswaarde slechts 3,5 euro bedroeg…was de groep Arco op dat ogenblik al ‘virtueel failliet’…

Patrick Develtere kon niet veel meer doen op dat ogenblik dan puin ruimen. De slagkracht van dat grote ACW was zwaar aangetast. Niet enkel financieel maar ook en vooral moreel. De vervelling van grote Christelijke middenveldorganisatie naar beweging.net werd ingezet. Het eens zo ‘machtige‘ ACW verwerd tot een netwerkorganisatie met nog weinig invloed in en op het maatschappelijk/politieke leven…

Hoe dan ook, het ga je goed Patrick. Veel succes in je nieuwe job en vooral, zorg daar in dat verre Europa goed voor ons allemaal

Afbeeldingsresultaat voor logo beweging.net

Standaard