Geen categorie

Welvaart delen, ook buiten de stad

Gescheurd euro bankbiljet
Een verhuis naar het platteland is voordelig voor vluchtelingen én voor de stad, zegt Antwerps schepen Fons Duchateau. Hij wil vluchtelingen de stad uit. Eerder gaf Duits bondskanselier Angela Merkel aan dat vluchtelingen beter op het platteland wonen.
http://www.knack.be/nieuws/belgie/vluchtelingen-horen-thuis-op-het-platteland-niet-in-de-stad/article-normal-836801.html
Tegen deze uitspraak van NVA’schepen Duchateau kwam er -wat dacht je- protest vanop links. En toch heeft hij, net als Merkel, een punt. De ronduit zwakke argumentatie dat het platteland hiertoe niet zou zijn uitgerust, zoals sommigen beweren, noem ik “zatte zever”.

Het heeft heel eenvoudig ALLES te maken met de fundamentele vraag : zijn we -op het platteland en/of in de periferie van de (centrum)steden- bereid om onze welvaart te (ver)delen ?

Meermaals reeds maakte ik in een blog duidelijk dat men in de stadsregio Turnhout, met Beerse, Vosselaar en Oud-Turnhout NIET wil komen tot een spreidingsplan van (erkende) vluchtelingen.

En dat is absoluut NIET omdat de vluchtelingen dan minder kansen zouden hebben op huisvesting en/of werkgelegenheid. Maar deze houding heeft ALLES te maken met het niet willen delen van welvaart.

Eerder reeds schreef ik een blog waarin ik nader inga op de welvaartsindex van Turnhout en andere (centrum) steden. https://wolput.com/2017/04/08/welvaart-in-turnhout-daalt/

Diezelfde oefening in stadsregionale context,  maakt mijn stelling nog veel duidelijker :

Welvaartsindex in Vlaanderen = 100 en in de provincie Antwerpen = 103,79 (cijfers 2015, op basis van de inkomsten 2013, dus nog voor de indexsprong en voor de ferme stijging van de energieprijzen. (1)
Turnhout = 89,83
Beerse = 106,16
Vosselaar = 114,50
Oud-Turnhout = 110,84

Wat als spontane en intergemeentelijke solidariteit niet bespreekbaar is ?!

Deze cijfers tonen overduidelijk aan dat Turnhout steeds meer versmacht in de armoede. Maak je van de stadsregio één geheel -wat het eigenlijk al lang zou moeten zijn- dan zou de gemiddelde welvaartsindex ( 105,33) voor de zowat 85.000 inwoners BOVEN het Vlaamse en provinciale gemiddelde liggen. Maar dergelijke noodzakelijke solidariteit zal NOOIT spontaan komen…

Daarom en nogmaals : FUSIE VERPLICHTEN !

(1)De cijfers van de welvaartsindex zijn na te lezen op “feitenfiches detailhandel, Vlaamse provincies, http://www.detailhandelvlaanderen.be

Standaard

Een gedachte over “Welvaart delen, ook buiten de stad

Reacties zijn gesloten.