Geen categorie

Dijkbreuk

de ARK logo

Alarmpeil armoede in Turnhout ruim overschreden.
Je kan echt wel spreken van een dijkbreuk.

Vrijdag 21/10 ll een nieuwsitem op RTV. “3700 gezinnen in Turnhout wachten op een sociale woning. En maandelijks komen er 80 gezinnen bij op die wachtlijst“. Bij nader inzien is dit alles behalve een fait-divers. Als deze cijfers kloppen is het helemaal niet overdreven te stellen dat, wat armoede betreft, in onze stad sprake is van een echte en grote dijkbreuk.
http://rtv.be/artikels/3700-gezinnen-wachten-turnhout-op-een-sociale-woning-a31037

Amper twee jaar geleden, in april 2014 stonden er 1.200 mensen op de wachtlijst. http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140416_01071038

Twee jaar later is dat getal maar liefst verdrievoudigd. (X3) Vandaag zijn er 1.500 sociale woningen in Turnhout. Tel daarbij de 3.700 wachtende gezinnen. Dan bekom je een getal van …5.200 gezinnen die of reeds in een sociale woning hun onderkomen hebben, of er ‘snel’ een willen verwerven. Ik realiseer me dat dit maar liefst (meer dan) 1 op de 4 gezinnen is, die vandaag nood hebben aan een sociale woning. (bijna 27%) Dat is een gigantisch getal. Dit bevestigt meer dan ooit wat ik al enkele jaren verkondig, met name dat deze stad armoede importeert. En dit aan een ongelofelijk snel tempo. Dit probleem overtreft steeds meer de draagkracht van onze stad !! Ik herhaal hier dan ook mijn voorstel dat Turnhout een inschrijvingsstop zou hanteren ! https://wolput.com/2016/09/27/pak-armoede-aan/

Maar er is meer aan de hand. Zo bleek dat in Turnhout,in 2014 het aanbod aan sociale woningen overeenstemde met 7% van de private huishoudens. Het gemiddelde in Vlaanderen is in dat jaar 5,5 %. In Oud-Turnhout daarentegen was er in 2014 slechts een aanbod wat overeenstemde met 1,3% van de huishoudens. Bovendien was Oud-Turnhout de slechtste leerling van de klas wat betreft de wachttijd op een sociale woning. Maar liefst 2.371 dagen stond je er op een wachtlijst, waar dat in Vlaanderen (gemiddeld) 1080 dagen was. (Turnhout gemiddeld 1.775 dagen wachten) http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-oud-turnhout/meer-dan-zes-jaar-wachten-op-sociale-woning-a2209582/

In Vosselaar stemde het aanbod in 2014 overeen met 2,8% van de huishoudens. De cijfers van deze twee buurgemeenten tonen aan dat er zowel in Vosselaar als in Oud-Turnhout nog een gigantische inspanning moet gebeuren om aan het Vlaams gemiddelde van 5,5% sociale woningen te komen ! Een gemiddelde wat  Beerse met 5,1% al veel dichter benaderd. Oud-Turnhout is schoorvoetend gestart met het ontwikkelen van een groter aanbod.

Kan Turnhout (of bij uitbreiding de Stadsregio) dit probleem wel aan ? Ik maak me alvast géén illusies. 2014 was een recordjaar met 2023 nieuwe woningen in … Vlaanderen. Datzelfde Vlaanderen trekt jaarlijks 410 miljoen uit voor nieuwbouw. Dit jaarbudget volstaat absoluut niet om 3.700 nieuwe woningen te zetten…Willen onze buurgemeenten zoals Vosselaar en Oud-Turnhout hun aanbod merkelijk uitbreiden om zo een betere spreiding te bekomen ? Ik heb er alvast de grootste twijfels over. En tenslotte : sociale huisvesting heeft een negatieve klank. Moeten er niet meer inspanningen gebeuren om die negatieve spiraal te doorbreken.

Stilletjes hoop ik dat het cijfer van 3.700 wachtende gezinnen betrekking heeft op alle gemeenten waarin De Ark actief is. Maar, zelfs dan is en blijft de vraag enkel en alleen in Turnhout nog gigantisch (te) groot !!

Standaard

7 gedachtes over “Dijkbreuk

 1. Ludo zegt:

  Die inschrijvingsstop, Dré, moet die voor iedereen gelden? Dus ook voor hen die wel geld, werk, enz hebben? Bij het tegendeel zou het pertinent oneerlijk en ondemocratisch zijn.

  Like

 2. Ludo zegt:

  zolang Turnhout armoede blijft importeren met nieuwe inwoners, voornamelijk mensen die afhankelijk zijn van één of andere uitkering is en blijft het dweilen met de kraan open. Zelf heb ik het gevoel dat er de laatste jaren, heel veel nieuwe Turnhoutenaren zijn bijgekomen vanuit Nederland. Ik hoor heel veel zwarte mensen met een Nederlandse tongval…
  Ja, maar ook daar en verder in die tekst, leg je toch telkens weer de link naar armoede. Daarom dat uw bedoeling mij niet helemaal duidelijk is.

  Like

 3. Ludo, ofwel ben je echt dure de comprenure, ofwel speel je dat, ofwel heb je hele andere bedoelingen…maar in mijn blog staat letterlijk “Misschien moet Turnhout toch maar eens een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid durven voeren. Een actie waarbij een inschrijving-stop van nieuwe inwoners wordt gehanteerd. Daarmee geeft het beleid een erg duidelijk signaal aan de hogere overheden dat deze stad verzuipt in de armoede…het is te gemakkelijk om te zeggen geen heil te verwachten van hogere overheden” Dat is mijn inziens erg klaar en duidelijk en bijgevolg ook niet voor interpretatie vatbaar.

  Like

 4. Tom Versmissen zegt:

  Het klopt absoluut dat de collega’s van de stadsregio met name Oud-Turnhout en Vosselaar absoluut de bouw van sociale woningen niet promoten en dit soort bebouwing liever kwijt dan rijk is. Ik ben een voorstander van een sterke stadsregio maar op de manier waarop men al jaren dit vehikel in comateuze toestand blijft houden baart mij echter veel zorgen. Men veegt er letterlijk nog te vaak voor eigen deur. Ik hoor daar altijd veel goede voornemens maar als men uiteindelijk knopen moet doorhakken zijn dat akkoorden die volledig uitgehold zijn. Turnhout moet uiteraard stoppen met het importeren van armoede. Ik zeg al jaren dat men moet focussen op woningen die aansluiten bij de vraag van tweeverdieners. Koppels die een job hebben en die dus ook bijdragen aan de stadskas en geld spenderen bij de lokale handelaars. Als het gemiddeld aankoopbedrag bij internationale ketens in de Gasthuisstraat op 5 jaar van 50€ naar 19€ gaat zou er toch bij sommigen een belletje moeten rinkelen? De leegloop van de Gasthuisstraat heeft vooral te maken met de onduidelijkheid over het Turnova project maar in 2 de instantie met het feit dat de middenklasse in Turnhout ook stilaan weg trekt. Met een bestuur van 4 partijen die graag elkaars vliegen afsnoepen denk ik dat de komende jaren er weinig verandering zal komen… Aftellen naar 2018 zeker…Hopelijk zal het infuus voor Turnhout het zolang nog kunnen uithouden….

  Like

 5. Peter zegt:

  Een sociale woning is niet persé voor mensen in armoede. Heel wat gezinnen waar 2 personen werken, hebben een inkomen dat onder de grens ligt om recht te hebben op een sociale huur- of koopwoning.

  Mijn vraag sluit aan bij die van Ludo: wie moet men dan weigeren en wie nog wél toelaten als nieuwe inwoners van Turnhout?

  Like

  • En mijn antwoord sluit ook aan bij dat wat ik aan uw naamgenoot Van Litsenborg al heb gegeven. Maar ik zal het nog eens één keer schrijven zoals het in mijn blog staat geschreven èn te lezen : “…Een actie waarbij een inschrijving-stop van nieuwe inwoners wordt gehanteerd…” Ik snap dus echt niet waar en waarom jullie per se een onderscheid willen maken… Ik doe dat alvast NIET !! Maken jullie er nu eigenlijk een gewoonte van om teksten niet of slechts ‘half’ te lezen maar toch commentaar te leveren, naast de kwestie ??

   Like

Reacties zijn gesloten.