Geen categorie

Pion

Schaken, Schaakbord, Pion, Game, Houten, Schaakstuk

Niet geheel onverwacht -ik maakte er reeds allusie op in mijn blog van  On-aangenaam Turnhout ?!  9 februari ll; zet NVA een pion op het schaakbord van de Turnhoutse politiek. Paul van Miert komt in Turnhout wonen en wil meteen burgemeester worden van mijn stad. Een aankondiging die alvast goed op tijd komt. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 zijn nog 2,5 jaar ver.

Van Miert heeft dus nog veel tijd om zijn burgemeesterschap goed en grondig voor te bereiden. Waar hij een tekort aan voetbalvelden aanvoert als mogelijk speerpunt, kan ik hem geen advies geven. Over andere heikele problemen waarmee deze stad te kampen heeft dan weer wel.Ik verwijs hem daarbij graag naar mijn blog(s) ‘de staat van de stad’ deel 1 en deel 2 op wolput.com !  Qua nuttig studiewerk zijn deze blogs zeker een zinvolle aanbeveling

Maar er kan nog (veel) meer gebeuren, vooraleer Van Miert op 1/1/2019 kan worden aangesteld als de nieuwe burgemeester. Hij wil nog enkele maanden deel uitmaken van de Oud-Turnhoutse gemeenteraad. Die tijd zou hij kunnen benutten om, een stevig pleidooi te houden voor een verder doorgedreven samenwerking in de stadsregio. Zo bvb om een betere spreiding van erkende vluchtelingen te bekomen. Of een betere spreiding van de sociale woningen.

Ook als Vlaams parlementslid heeft Van Miert nog heel wat werk op de plank. Bij zijn partijgenote Liesbeth Homans -bevoegd voor armoede, wonen, sociale economie- moet hij dringend eens aankloppen om een (financieel) actieplan te bekomen om de sterk stijgende armoede in Turnhout aan te pakken. En ook Philippe Muyters -werk en economie- moet hij zeker eens bezoeken. Ondermeer met de dringende/dwingende vraag een ernstige financiële injectie te geven aan deze stad om de gigantisch grote werkloosheid te temperen.

Als ik wat ga grasduinen in het parlementaire werk van Paul Van Miert, kan ik niet tot de conclusie komen dat hij over bovengenoemde zaken echt al doortastend werk heeft verricht. Maar…wat niet is kan nog komen.

In afwachting van dit alles, heb ik momenteel niet de indruk dat de andere politieke partijen tenenkrullend reageren op Van Miert’s ambitie. Maar, in de Turnhoutse politiek weet je maar nooit.

Standaard