Geen categorie

Winter in America…of Turnhout

Een echte Kerst-fanaat ben ik. Niet te verwonderen dat je mij in december wel eens kan aantreffen op een kerstmarkt in binnen- of buitenland. Maar het winterevent op de Turnhoutse markt is niet echt mijn ding. Vooral omdat dit te eenzijdig gericht is op drinken, drinken of …drinken.

Ieder zijn smaak zo blijkt uit het grote aantal bezoekers wat afgelopen winter afzakte naar de tent op de grote Markt. Maar, zo blijkt uit de evaluatie, het grote aantal bezoekers -60.000 volgens de organisatoren- is niet voldoende om gewoon maar verder te doen.

Volgens welke criteria de evaluatie is verlopen is mij niet bekend. Net zomin ben ik op de hoogte van de gemaakte afspraken met Markt Events. Bijgevolg kan ik enkel vermelden wat mijn (beperkte) ervaringen zijn.

Om te beginnen ben ik van mening dat er veel te weinig diversiteit is in het aanbod op deze wintermarkt. Zoals ik bij de inleiding reeds schreef, te eenzijdig gericht op… Wij zijn maar één keer in de tent geweest, terwijl de kindjes aan het schaatsen waren. En we verbaasden er ons toen over dat de in-en uitgangen naast de schaatsbaan, in de vooravond werden afgesloten met grote werfhekken. Deze hekken werden bovendien vastgemaakt aan mekaar en aan de schaatsbaan en/of de palen van de tent. Eigenaardig genoeg werden dan grote doeken over de hekkens gedrapeerd met het pictogram ‘uitgang’. Ik sprak enkele van de organisatoren hierover aan, omdat ik het onaanvaardbaar vond dat (nood) uitgangen op die wijze werden ‘afgesloten’. Zij antwoordden me, dat dit zo moest omwille van de terreurdreiging… Aan mijn reactie merkten ze echter, dat ik die uitleg niet wilde geloven…

In de weken dat de wintermarkt open was, kreeg de markthoreca -naar mijn waarneming- heel wat extra volk over de vloer. Net zoals er ook wel een wisselwerking was met de bezoekers van de tent en de bezoekers aan de mooie Kerststal.

Het is dan ook mijn overtuiging dat de wintermarkt een echt hoogtepunt kan en moet blijven op de evenementenkalender van Turnhout. Maar wel op voorwaarde van een ernstige bijsturing wat het aanbod betreft. Lees : uitbreiding met kraampjes waar je kan snuisteren en eventueel seizoensartikelen kan kopen. Er is nog een groot stuk van de markt wat daarbij extra kan worden gebruikt. Ik vind het ook geen goed idee om op een andere plaats in Turnhout een gelijkaardig (Kerst)event te organiseren. De vergelijking die sommigen maken met  Dusseldorf of Aken is mijn inziens niet relevant voor onze stad. Duitsland heeft immers al ettelijke jaren een traditie van Kerstmarkten met duizenden bezoekers uit o.m. België, Nederland en andere!

Mijn boodschap : ga snel met z’n allen aan tafel en zorg dat wij einde dit jaar kunnen kuieren en genieten van een èchte Kerst-wintermarkt. In het salon van Turnhout uiteraard!

Standaard

2 gedachtes over “Winter in America…of Turnhout

  1. Taverniers Francis zegt:

    Absoluut,voor ons was dit ook meer een drinken-dronkenmarkt dan een echte kerstmarkt,misschien moeten de organisatoren eens op Google kerstmarkt intikken om de ware betekenis te begrijpen -))

    Like

  2. Herman Verstraelen zegt:

    Zoek de KERSTSTAL… tussen het… LEEGGOED… en achter de…. FEESTTENT!!!!

    Like

Reacties zijn gesloten.