Geen categorie

Misschien…

De officiële, nationale rouwperiode mag dan al voorbij zijn; de ontreddering veroorzaakt door de aanslagen in Zaventem en Brussel is nog enorm groot. En dat zal het zeker nog een tijdje blijven.Mijn medeleven met alle slachtoffers en hun familie is immens groot. Op dit ogenblik luister ik naar de tussenkomsten tijdens de parlementaire onderzoekscommissie. Zoals we dat van hem al een tijdje gewoon zijn, stelt Hans Bonte (SP.a)al minstens één vraag die er echt toe doet : is deze regering al zover dat ze bereid zijn om te gaan naar één goed georganiseerde politiezone voor Brussel ?!

Sinds langer al dan deze aanslagen, krijgen we dagelijks een hoop opinies opgelepeld van zowel links als rechts. Maar, ik laat ik me niet  leiden door welke opinie ook en behoud mijn eigen-zinnige kijk op de dingen.

*Is elke Moslim een terrorist. Nee, absoluut niet. Maar er zijn wel problemen met de zeer radicale strekkingen die in de beleving en interpretatie van de Islam aanwezig zijn. Radicale strekkingen die leiden tot dit onvoorstelbaar, onaanvaardbaar, barbaars, crimineel en moordend terrorisme van en namens IS.

*Eveneens onaanvaardbaar is de houding van enkele groepjes van jongeren t.a.v. de politie bij de arrestatie van Abdeslam, of tegen de politie in Zaventem na de aanslag, of na het houden van een minuut stilte in Schaarbeek…

*De SOS Racisme slogan (1985) ‘touche pas à mon pote’ (raak niet aan mijn kameraad) wordt door heel wat mensen in de Moslimgemeenschap vandaag de dag vooral en letterlijk gebruikt als een verkeerd begrepen vorm van solidariteit. Het is deze houding die het mogelijk maakt dat terroristen als Abdeslam, maanden aan een stuk kunnen onderduiken zonder dat mensen die daarvan op de hoogte zijn, dit zullen melden aan de ordediensten !

*Is vreedzaam samenleven met Moslims dan nog wel mogelijk ? Ja, en waarom niet ? In Turnhout leven bijna 2.700 praktiserende Moslims. (bijna 7%) Voor zover ik weet en zicht heb op, verloopt dit samenleven best wel vreedzaam.

In heel het samenlevingsdebat -wat permanent moet worden opgevolgd en waar nodig ook bijgestuurd- is het wederkerigheidsprincipe voor mij onontbeerlijk. Enkel dan kan er sprake zijn van ‘wij’. Ik vertel het al een tijdje onder volgende woorden :

“Ach, misschien is het allemaal erg eenvoudig. Samenleven, met wie dan ook, kan maar via het wederkerigheidsprincipe. Basis daarvan is respect. Misschien moeten mensen die hier toekomen uit een andere cultuur en met een andere religie respect krijgen, omdat zij onze normen en waarden aanvaarden, onze scheiding van kerk en staat, onze samen-leving in zijn geheel aanvaarden.

Misschien moeten wij maar eens ophouden om onze, maar ook hun tradities ter wille van andere religies en culturen ‘overboord’ te gooien en stoppen met de zwarte-piet-discussies en vrolijk pasen blijven zeggen in plaats van vrolijk voorjaar. Misschien moeten we ook beseffen dat de discussie inzake onverdoofd slachten zich stelt als het dansen  op een flinterdunne koord tussen dierenwelzijn en respect voor traditie.  

Als je dat allemaal niet doet ben je eigenlijk ten aanzien van mensen die hier toekomen met een andere cultuur, een andere religie, toch maar een ‘slappe vod’, een volk zonder karakter waar je zo overheen walst. Maar nu droom ik wellicht toch maar, niet dan ??!”

Standaard

4 gedachtes over “Misschien…

 1. Herman Verstraelen zegt:

  Wel spijtig dat enkele mensen …een heel land kunnen plat leggen . Als wij allemaal in dezelfde richting aan het touw trekken , dan is het probleem minder zwaar . Laat ons hopen dat wij onze verworven rechten en plichten kunnen behouden en niet als slappelingen versleten worden !!!

  Like

 2. Herman Verstraelen zegt:

  Wij verdedigen onze verworven …RECHTEN en PLICHTEN ..en laten die niet door enkele criminelen opzij zetten !!!!

  Like

 3. Frank zegt:

  @ Herman… het spijtige is… dat net omdat die verworvenheden en plichten,… niet voor iedereen zijn weg gelegd,… er voor zorgt … dat die mensen voor wie ze niet zijn weg gelegd… net over gaan tot criminaliteit!!!
  @ Dré… Er was nooit geld voor beveiliging, justitie, gevangenissen… we zijn dus al lang “slappelingen”.
  En dankzij de “wet rechten voor gedetineerden” (De Clerq, – Cd&v) zijn we ondertussen “schotelvodden”… En met wat er nu allemaal gebeurd is en zal gebeuren… worden we dweilen!!!

  Like

  • Wat het eerste deel van je reactie betreft, deel ik uw mening absoluut niet Frank. In mijn blog vernoem ik al een aantal voorbeelden die je stelling flagrant tegenspreken. En de beelden die vandaag opduiken van feestvierende Abdeslams spreken jou stelling ook tegen !

   Like

Reacties zijn gesloten.