Geen categorie

koning -bak- fiets

Verkoop bakfietsen explodeert

Het aantal verkochte bakfietsen in ons land verachtvoudigde het voorbije jaar tot bijna 10.000 stuks. Zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws van 18 mei ll.

En dat is steeds meer en beter te merken in het Turnhoutse verkeer.

Geen probleem, want de bakfiets is van zijn geitenwollensok-imago af: volgens het cliché reden vooral snobistische stadsbewoners er hun kinderen mee naar school, tegenwoordig wordt de functionaliteit van zo’n cargofiets bij een veel breder publiek omarmd. Er zijn duizend redenen om een bakfiets te nemen, zo staat te lezen in diezelfde krant van 21 mei LL.

Maar, zoals dat vaak het geval is, hebben zulke nieuwigheden in het verkeer, negatieve gevolgen voor de zwakste weggebruikers. Denk daarbij maar aan de elektrische steps die je aan hoge snelheid voorbij zoeven op de stoep. Of die niet weten, of zich alleszins niet houden aan stapvoets rijden op bijvoorbeeld de Turnovasite.

Wanneer je in een rijhuis woont, zonder voortuintje of garage, dan kan je zo een bakfiets moeilijk anders kwijt dan…op de stoep voor je gevel.

En dan creëer je -vaak ongewild- een probleem voor wie zich in een rolstoel, scootmobiel, een rollator of met een kinderwagen moet verplaatsen.

Deze foto, in mijn buurt genomen, maakt dat duidelijk. Deze situatie doet zich op meerdere plaatsen voor.

Een gemiddelde rolstoel is tussen de 55 en 65 centimeter breed. De breedte die iemand in een rolstoel nodig heeft om rechtdoor te kunnen rollen is 90 centimeter. De Standaard rollators zijn 43 cm breed, maar de XL modellen beginnen bij 50 cm tot 60 cm. Verkrijgbaar in verschillende gewichts-klassen van 150 tot 250 kilo en in verschillende kleuren.

De situatie zoals op de foto, doet zich op meerdere plaatsen voor. Wat de locatie van deze foto betreft : enkele meter verder is er een stedelijke parkeerplaats. Het is misschien te overwegen om op zo een stedelijke parking een veilige en droge parkeerplaats te creëren voor dergelijke bakfietsen ? Maar vooral moeten naar de nabije toekomst toe, de stoepen breder worden gemaakt !!

Maar, mogelijk is een fietser niet veel anders ingesteld dan een automobilist, die zijn auto zelfs liefst zou meenemen tot aan de deur van een winkel of café

Standaard