Geen categorie

Begrijpen

Wat begrijpend lezen betreft gaat het -volgens het resultaat van de nieuwe vergelijkende, internationale studie- van slecht naar nog veel slechter in Vlaanderen. Ik ga hier géén grote verklaring over schrijven. Enkel maar meegeven dat in het schooljaar 2021/2022, bij 30% van de Turnhoutse kinderen in het basisonderwijs, het Nederlands niet de thuistaal is.

Waar ik in deze blog wel aandacht aan wil besteden is dat ik elke dag opnieuw moet vaststellen dat heel veel mensen het verkeersreglement misschien wel eens lezen -of gelezen hebben- maar het niet begrijpen. Ik lees dat op sociale media, maar stel het zelf ook veel te vaak vast.

Ik doe dit op basis van enkele concrete voorbeelden.

Zo was er recent op sociale media een discussie over wel/niet voorrang verlenen aan het verkeer wat uit de Victoriestraat komt en zijn weg vervolgt naar De Merodelei of een andere straat op de zeshoek. Dat verkeer heeft dus wel degelijk en duidelijk voorrang op het verkeer wat uit de Merodelei de zeshoek nadert en links de Sint-Antoniusstraat (Bussen van De Lijn bvb)  ingaat, Renier Sniedersstraat of rechtdoor naar de Gasthuisstraat.

Dat maakt het volgende -dubbele- verkeersbord op de De Merodelei wel erg duidelijk

Het bovenste bord geeft aan dat de voorrangsweg waarop u zich bevind, rechtsaf buigt naar de Victoriestraat, wat het onderbord nog eens bevestigd.

Snelheidsduivels

Heel vaak reeds heb ik en samen met mij vele anderen, vastgesteld dat de Victoriestraat regelmatig op een startbaan voor vliegtuigen lijkt. Auto’s geven vaak flink gas als ze van de Merodelei komen, alsof zone 30 voor hen niet (meer) van toepassing zou zijn.

Daarom even voor de duidelijkheid : dit verkeersbord geeft aan dat je in een zone (is dus meer dan één straat) komt waarin de snelheid beperkt is tot 30 km/uur.

En deze snelheidsbeperking blijft gelden in alle straten die je blijft volgen tot je het navolgende bord -einde zone 30- op je weg tegenkomt

Voetgangers altijd voorrang ?

Bijna de gehele Turnhoutse binnenstad is zone 30. Veel mensen denken dat voetgangers hier overal voorrang hebben. Dit is echter niet juist. Binnen een zone 30 gelden dezelfde verkeersregels als erbuiten. Voetgangers hebben enkel voorrang om de rijbaan over te steken op zebrapaden. Er zijn uiteraard uitzonderingen, zoals bij een woonerf, waarbij de voetgangers de volledige baanbreedte mogen innemen. Je leest er meer over op deze website https://www.politie.be/5388/vragen/verkeersreglementering/heb-ik-als-voetganger-overal-in-de-zone-30-voorrang-als-ik-wil

Ik vermoed dat nogal wat zwakke weggebruikers -voetgangers èn fietsers- de voorrangregels verwarren, of zelfs in de plaats stellen van de objectieve aansprakelijkheid.

En dat begrip in de wetgeving komt er op neer dat bij een ongeval met een zwakke weggebruiker de verzekering van de automobilist die hierbij betrokken is, ook al is de zwakke weggebruiker in fout, ‘de rekening moet betalen’…maar dat heeft met voorrang niets te maken…

Meer informatie kan je lezen in https://www.euromex.be/safety-world/wat-is-een-zwakke-weggebruiker#:~:text=Bij%20een%20ongeval%20moet%20de,passagier%20word%20je%20sowieso%20vergoed.

Ik heb niet de pretentie om belerend te willen zijn. Wel zie ik de noodzaak om een en ander te verduidelijken. Alvast bedankt voor de correcte toepassing ervan in het verkeer.

Standaard

2 gedachtes over “Begrijpen

Reacties zijn gesloten.