Geen categorie

Onbehoorlijk bestuur en een blaam

De stad schuift de verantwoordelijkheid van zeker 35 ondergelopen kelders na een riolerinsgproject van zich af. De bewoners van onder meer de Boomgaardstraat en de Tijl- en Nelestraat kregen na de vernieuwing van de rioleringen in de straten plots water in hun kelder. Maar de stad of Aquafin heeft geen fout gemaakt. De getroffen bewoners moeten hun kelder gewoon waterdicht maken, zegt de stad. Een tegemoetkoming zit er ook niet in. Zo staat te lezen en te beluisteren op RTV dd 11/5/2023

Wel, van zo een bericht, daar zakt mijn broek van af. Bovendien, schepen Boogers -u kent hem  wellicht ook van het feit dat hij voor elke scheet inzake mobiliteit en wegenbeheer, de pers optrommelt- weigert om voor de camera van RTV te reageren.

Van zijn korte verklaring

Krijg je al helemaal grijs haar…

Er komt blijkbaar ook geen antwoord op de meest voor de hand liggende vragen zoals : wisten de opdrachtgevers, zijnde stad Turnhout en Aquafin van de mogelijke gevolgen voor de bewoners van dit nieuwe rioolstelsel en -bovendien – werden de bewoners vooraf ook in kennis gesteld van het risico op natte kelders ?

Hoe dan ook is de conclusie voor mij erg duidelijk : dit is een daad van onbehoorlijk bestuur en ontvluchten van verantwoordelijkheid door schepen Boogers !!

Een grote buis en zware blaam.

Diezelfde schepen Boogers kreeg de volgende dag (vrijdagavond 12/5 ll.) ook al de wind van voor in het VTM nieuws van 19.00u. naar aanleiding van hun onderzoek over fiets(on)veiligheid in Vlaanderen. Er werden maar liefst 18.800 onveilige punten gemeld. Gevraagd naar de steden die er echt uitspringen als slechte of goede fietsstad was het antwoord dat Turnhout er als slechtste uitkomt inzake fietsveiligheidsgevoel.

https://vtm.be/vtmgo/afspelen/0ffeca33-c187-4491-96cb-817c1e29898e

https://www.hln.be/turnhout/zo-veloveilig-is-turnhout-lees-hier-het-fietsrapport-van-uw-gemeente~a8bd31e6/

Wat een blaam voor Boogers die zich oh zo graag ook profileert als een notoir lid van de fietsersbond…en de man die er alles aan doet om van Turnhout een fietsstad te maken, de man die de ene fietsstraat na de andere inricht, maar vooral de man die de afgelopen jaren géén enkele eurocent investeerde in het nodige fietscomfort in de Turnhoutse binnenstad…

Standaard

9 gedachtes over “Onbehoorlijk bestuur en een blaam

 1. De Bie Rene zegt:

  Medelijden met de bewoners van Turnhout met deze ” trek uw plan” mentaliteit vanuit het Stadsbestuur. Deskundige analyse bij deze Blog.

  Like

 2. Willems eddy zegt:

  Boogers is de onbekwaamheid van de bende. Ik kan niet begrijpen dat zulke mensen in de gemeenteraad zitten.

  Like

 3. Gust Hoskens zegt:

  Dré,
  Ben geen Boogers-fan maar hier heb je ongelijk.
  Ik, als deskundige, geef de Stad en Aquafin hier gelijk. Die rioleringswerken hebben niets te maken met dit fenomeen. Tengevolge van de natte wintertijd is het grondwaterpeil ernstig gestegen waardoor de eigenaars met een niet waterdichte kelder nu problemen hebben. Ik zou graag weten welke deskundige jou in het oor gefluisterd heeft dat de rioleringswerken de oorzaak zijn
  Grts

  Like

  • Gust, zoals ik in mijn blog al heb geschreven blijven essentiële vragen in deze onbeantwoord. Ik herhaal het even : “Er komt blijkbaar ook geen antwoord op de meest voor de hand liggende vragen zoals : wisten de opdrachtgevers, zijnde stad Turnhout en Aquafin van de mogelijke gevolgen voor de bewoners van dit nieuwe rioolstelsel en -bovendien – werden de bewoners vooraf ook in kennis gesteld van het risico op natte kelders ?” Bovendien is het ‘vrij logisch’ dat zowel de opdrachtgevers als de bouwheren zeggen dat het probleem niet bij hen ligt. Als ik één van de getroffen bewoners zou zijn, zou ik alvast trachten iedereen te overtuigen om toch naar de rechtbank te stappen. Die rechtbank zal dan een onafhankelijke expert aanstellen om na te gaan of er al dan niet een oorzakelijk verband bestaat tussen het nieuwe -voor grondwater ondoordringbare- rioolstelsel en de natte kelders. Dat is ook het ‘advies’ wat ik geef aan de betrokken bewoners. Maar omdat zo’n deskundigenonderzoek flink wat kost, doen ze er goed aan om een collectieve klacht/vordering te stellen bij de rechter. Ik wil er nog aan toevoegen dat ‘de uitleg dat er in de voorbije 20 jaar geen problemen werden vastgesteld bij dergelijke rioleringsprojecten’ géén terzake dienend argument noch bewijs, is.

   Like

   • gust Hoskens zegt:

    Dré, ik heb nooit gehoord van “voor-grondwater-doordringbare-rioolstelsels”. Ik kan je met 100% zekerheid verzekeren Dré, dat die klacht veel geld en tijd gaat kosten en niets gaat opbrengen. Maar men doet maar
    Grts

    Like

   • Gust, in mijn antwoord staat ” voor grondwater ondoordringbare– rioolstelsel Nochtans is het Aquafin zelf, die op hun website waarschuwen voor natte kelders, na het aanleggen van nieuwe riolering…Zo staat er het volgende te lezen : Wanneer een nieuwe riolering wordt aangelegd, sijpelt er geen grondwater meer in de riolering. Het grondwaterpeil stijgt naar de natuurlijke toestand, boven kelderniveau. Als de kelder onvoldoende waterdicht is, zal het grondwater langs de vloer of de muren binnensijpelen. Het grondwaterniveau is sowieso een dynamisch verschijnsel. Het rijst en daalt onder invloed van meerdere factoren zoals de seizoenen en (al dan niet extreme) natte en droge perioden.

    Daarom: controleer voor rioleringswerken in de straat de waterdichtheid van je kelder. Is deze onvoldoende waterdicht? Laat dan je kelder preventief waterdicht maken. Je kan ook kiezen voor een pomp die het binnensijpelende grondwater wegpompt” Mijn vraag van “werden de bewoners hiervan vooraf in kennis gebracht” blijft als een paal boven water overeind staan. Indien de opdrachtgevers (Stad Turnhout en Aquafin) dat hebben nagelaten is en blijft dit onbehoorlijk bestuur !! https://www.aquafin.be/nl-be/controleer-je-kelder

    Like

  • Ik wil ook uitdrukkelijk vermelden dat ik nooit beroep doe op (in)fluisteraars, dus ook niet in deze aangelegenheid. Waar ik wel beroep op doe is mijn (on)rechtvaardigheidsgevoel en een beetje gezond boerenverstand.

   Like

 4. Wim Moonen zegt:

  Dre,

  Ik heb het al meermaals gezegd. Die groene, mediageile schepen is onbekwaam. Mensen, die nooit natte kelders hebben gehad en nu, na de werkzaamheden, met water in hun kelder zitten, tegen die mensen zeggen, dat ze hun kelders waterdicht moeten maken. Ik vind het , het zoveelste bewijs, dat deze persoon niet geschikt is voor zijn functie. Hij weet duidelijk niet waar hij mee bezig is. En dat geldt ook voor zijn fietsidealen. Hij trapt een zeer lage versnelling. Zijn brein is te klein om een problematiek op te lossen.

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Like

Reacties zijn gesloten.