Geen categorie

Gevaar ! Extremisme

Volgens hun jaarverslag, over 2021, nam volgens OCAD de dreiging van extreem-rechts in Europa maar ook in België toe. Ze gaan zonder opgelegde instructies van buitenaf over tot actie. Vaak spelen er ook persoonlijke grieven of kampen de daders
met psychische problemen.’

De zaak-Jürgen Conings. De voortvluchtige militair, van wie gevreesd werd dat hij een aanslag zou plegen op viroloog Marc Van Ranst, had extreemrechtse ideeën en kampte met psychologische problemen. Aldus OCAD

Uiteindelijk bleek Jürgen Conings vooral een gevaar voor zichzelf.

Ondertussen werden recent in ons land de voorbije weken al twee islamitische terreurcellen ontmanteld. Bij huiszoekingen op 27/3 ll werden zo 8 mensen opgepakt en op 4/5 ll was het de beurt aan 7 Tsjetsjenen, die snel geradicaliseerd raakten als aanhangers van IS.

Amper één dag later, op 5/5/23, werd  in Hasselt een Irakees opgepakt, als verdachte van oorlogsmisdaden en terroristische activiteiten, waarbij in Irak minsten 376 mensen stierven. Deze 43-jarige Irakees Osama Y.T., zijn vrouw en hun vier kinderen, een redelijk anoniem vluchtelingengezin. In 2015 de oorlog in hun thuisland ontvlucht, in België terechtgekomen en hier een nieuw leven opgebouwd. Geïntegreerd. Osama werkte nog een tijdlang als redder in het binnenzwembad van Tongeren.

Y.T. was al tot twee keer toe in een beruchte Iraakse gevangenis opgesloten voor feiten in een terroristische context. Deze gegevens bewijzen alvast dat van (doorgedreven) screening van vluchtelingen die asiel vragen in ons land, weinig sprake is…  

Extremisme…ook onder onze neus

Maar, uit een zaak die ook al deze week voor de rechtbank van Turnhout is voorgekomen, blijkt dat terreurdaden -want dat is het wat mij betreft- ook onder onze neus worden gepleegd.

Ik deel graag met u het relaas van deze zaak, waarbij een moeder haar eigen dochter ontvoerde,  omdat ze was gekant tegen de relatie van haar dochter met een man van Thaise afkomst. Ze eiste dat haar dochter met een Tsjetsjeense man zou trouwen. Na de ontvoering zou ze pas naar België mogen terugkeren als ze een kind had met een Tsjetsjeense man.

Deze ontvoering gebeurde in de Turnhoutse Kruishuisstraat in juli 2022. Je kan het verslag van deze rechtszaak lezen in GVA.

https://www.gva.be/cnt/dmf20230505_93627003

Of en hoeveel aanslagen vanuit extreem-rechtse hoek OCAD al heeft kunnen vermijden in ons land sinds de zaak Conings, is voor mij niet duidelijk. Ik heb er alvast in de media nog geen kunnen vinden.

Volgens een nieuwsbericht op VRT nieuws van 29 september vorig jaar, staan er in totaal -op de lijst van OCAD- 703 mensen. “Naast de 62 rechts-extremisten (8,8%) gaat het om 14 linksextremisten en 627 jihadi”, verduidelijkt het orgaan. 

De stijging van 50 naar 62 rechts extremisten zou volgens expert Kenneth Lasoen , expert inlichtingendiensten aan UAntwerpen, een na-effect van de coronamaatregelen. “We hebben destijds heel wat mensen met zichzelf en met hun problematische situaties en radicaliserende propaganda opgesloten. Voor wie toen al overtuigd was dat de staat een totalitaire greep probeerde te krijgen, waren de coronamaatregelen daar een schepje bovenop.

Moslimextremisme

We ervaren het misschien niet meer zo, maar de terreurdreiging door moslimextremisten is nog niet geweken”, aldus Lasoen. De aandacht lijkt daar wat te verslappen omdat die nu vooral naar rechts-extremisme gaat. Moslimextremisme lijkt minder acuut, maar leeft nog steeds. Het is belangrijk om alle kanten te belichten: rechts, maar ook links en islamitisch.” 

En dat die aandacht en opvolging absoluut nodig is, werd de afgelopen weken weer erg duidelijk !!

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/29/terreurexpert/

Standaard

3 gedachtes over “Gevaar ! Extremisme

  1. briers ghislain zegt:

    rechts ” extremisme ” : al wie durft zelf nadenken en de regimepropaganda niet napraat . 0 aanslagen . Steeds voldoende volk bij gerecht en staatsvuiligheid om alles op te volgen Moslimextremisme : een hoop gelukte en verijdelde aanslagen . steeds te weinig volk om dit op te volgen . Indien er in verhouding met de reële dreiging voor de bevolking , niet voor de stelende apparatchiks , middelen zouden toegekend worden , zou het plaatje er waarschijnlijk anders uitzien . Maar ze laten liever de echte terreurzaaiers hun gang wat gaan , om een excuus te hebben om de gewone burger nog wat meer te controleren en zijn vrijheid nog meer te beperken .

    Like

Reacties zijn gesloten.