Geen categorie

Winkelstraat !

Dat een coalitie zoals in Turnhout, waarin groen en rood, mee de plak zwaaien, nooit een voorstel van het Vlaams Belang zal aanvaarden…stond en staat in de sterren geschreven.

Dat is de enige reden waarom het voorstel van het VB -Kevin Janssen vroeg de gemeenteraad om een rijverbod elektrische steps en fietsers in te voeren in de Gasthuisstraat op zaterdagen en permanent in de Kursaalpoort (Turnova)- werd afgewezen. Het is ook bijzonder onjuist om hierbij het excuus van de vaststellingen van de stadswachten te gebruiken !

Nochtans vind ik deze vraag -uit veiligheidsoverwegingen voor de zwakste weggebruikers, namelijk de voetgangers- meer dan terecht !

Géén winkel/wandelstraat

Ik wil er ook even op wijzen dat de Gasthuisstraat absoluut géén winkel-wandelstraat is. De definitie ervan is immers dat er enkel voetgangers toegelaten zijn. (behalve indien op welbepaalde tijdstippen er ook fietsers mogen doorrijden) Door de Gasthuisstraat mogen zowel de bussen van De Lijn, als Taxi’s en fietsers rijden. En zelfs, het nog steeds massaal, fietsen in tegenrichting wordt er tè oogluikend toegestaan.

Met andere woorden heeft de Turnhoutse Gasthuisstraat een ambigu (dubbelzinnig) statuut, maar dat is ook zo het geval op de Turnovasite.

Onze schepen van mobiliteit (Marc Boogers) en zijn diensten weten altijd niet goed op welk been te dansen. Ofwel kiezen voor de veiligheid van de zwakste weggebruikers, zijnde voetgangers, ofwel voor de fietsersbondlogica…

Zo werden recent aan alle ingangen van de Turnovasite volgende borden aangebracht 

 

  .

In de wegcode is voorzien dat, indien fietsers toegelaten zijn in een voetgangerszone, deze stapvoets moeten rijden en bij drukte van veel voetgangers zelfs moeten afstappen.

Voor zover ik heb kunnen nagaan, is in het UGP -Uniform gemeentelijke politieverordening-van de politiezone Regio Turnhout niets voorzien over hoe fietsers zich moeten gedragen in een voetgangerszone. Meer bepaald wat de snelheid van fietsers en dus ook steppers, maar mag zijn.

Zoals u al kon lezen is in de wegcode het begrip stapvoets van toepassing. Op internet vind ik volgende bepaling terug van de politie van Leuven : Fietsers die in een voetgangerszone rijden moeten steeds stapvoets rijden. Dit is 5 à 6 km/u. https://www.politie.be/5388/sites/5388/files/attachments/Voetgangerszone_0.pdf

Ik geloof niet dat er ooit al fietsers/steppers  aan deze -stapvoetse- snelheid door de Gasthuisstraat noch over de Turnovasite zijn gereden.

De kans is immers groot dat de meesten dan gewoon van hunne fiets zouden vallen…aan dergelijk lage snelheid. Het is bijna als surplacen ! Met andere woorden, stapvoets rijden in een voetgangerszone, zoals Turnova en de Gasthuisstraat in Turnhout…het zijn gewoon holle en loze woorden

Daarom is het aangewezen, minstens op Turnova altijd en in de Gasthuisstraat op zaterdag en/of shoppingdagen, het fietsen/steppen gewoon te verbieden.

Het zou een domme mobiliteitshouding zijn om dergelijke maatregel niet in te voeren bij een (wanneer ooit ??) heraanleg van de Gasthuisstraat. Dat is vooral een kwestie van gezond veiligheids/boerenverstand en niet zozeer van fietsersbondlogica !
Standaard

5 gedachtes over “Winkelstraat !

 1. Rik zegt:

  Het verkeer inzake fietsers en voetgangers in het centrum (ach ja, ook daarbuiten) van Turnhout is een regelrechte ramp. Dit ligt voor een groot deel aan het gedrag van deze 2 groepen. (Yep, ik behoor daar ook toe)
  Het lijkt wel het Wilde Westen waar iedereen de regels aan zijn laars lapt of er een eigen interpretatie aan geeft. Waar ligt voor mij de grootste oorzaak van dit probleem? Wel, bij de totale (althans zo lijkt het) afwezigheid van politie in de straten. Met z’n tweeën op de step, ik merk geen verschil sinds in juli vorig jaar de wet hierop verstrengd is. Tegenovergestelde richting fietsen, waar je maar wil. Voorrang van rechts verlenen op een fiets, ben je gek?? Je arm uitsteken indien je afslaat??Dhûh. (nochtans verplicht hoor) Voetgangers hebben blijkbaar altijd voorrang tegenwoordig. Waarom nog een zebrapad voorzien als men zonder te kijken overal zomaar mag oversteken? Wie maakt dat die mensen wijs?

  En dan die nieuwe borden aan Turnova. Ik rijd regelmatig recht van mijn werk met de fiets (pedelec) langs AH. Makkelijk als je snel nog iets nodig hebt. Sinds een 2 tal weken stap ik dus af en wandel te voet verder de site op. Dit, terwijl de electrische bakfietsen (er zijn er met hetzelfde vermogen als pedelecs) en steps rakelings langs de voetgangers razen.
  Politie? Enkel bij de occasionele razzia om straatkrapuul te controleren. Zelf een keer meegemaakt, ik heb nog nooit zoveel agenten bij elkaar gezien hier in Turnhout. Waar verbergen ze die op een gewone weekdag??

  Het ergste van al, is dat ik door al die cowboy’s zo gefrustreerd raak dat ik zelf opstandig gedrag begin te vertonen op mijn fiets (ik heb ook nog een gewone stadsfiets). Dit is eigenlijk volledig tegen mijn aard in maar het is een uiting van frustratie doordat iedereen blijkbaar met roekeloos gedrag wegkomt.
  Ik heb het gehad, mijn motto voortaan :” If you can’t beat them, join them.”

  Like

 2. Claassen rudi zegt:

  Groot gelijk geen fietsen op zaterdag in gasthuisstraat en turnova levels gevaarlijk en meneer boogers moet eerst maar iets doen aan het wegdek en stoepen in de stad voor aleer hij fiets straten aanlegt

  Like

 3. Theeuwens Liliane zegt:

  Die steps zijn heel gevaarlijk, zoals die elecriche fietsen Mijnheer boogers begin uw verstand eens te gebruiken

  Like

Reacties zijn gesloten.