Geen categorie

Kwetsbare buurten en Turnhout

Turnhout wil ouderenzorg integreren in het stadsleven, want een rusthuis mag géén eiland zijn. Zo lees ik in Het Laatste Nieuws. https://www.hln.be/turnhout/turnhout-wil-ouderenzorg-integreren-in-het-stadsleven-een-rusthuis-mag-geen-eiland-zijn~a24639f6/

Daarom werkt Zorggroep Orion aan een nieuw rusthuis- en dementiezorgmodel. Daarbij wil ook de stad haar steentje bijdragen door de openbare ruimte zodanig in te richten dat er meer kans is tot ontmoeting tussen jong en oud zodat de Turnhoutenaars beter voor elkaar gaan zorgen.

Zorggroep Orion wil die nieuwe ‘rusthuiswijk’ ook nog eens integreren in de rest van de buurt om het genormaliseerde leven te onderstrepen. Maar dan moet de rest van de stad natuurlijk ook aangenaam en veilig zijn om te vertoeven

Daarom wil stad Turnhout investeren in een nieuwe vorm van openbare ruimte, met minder auto’s en stress en meer groen en ontmoetingsplekjes.

Dat model is niet alleen voordelig voor het nieuwe rusthuis en ouderen (met dementie), maar voor alle Turnhoutenaars. “Want waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zijn ze ook veel sneller geneigd om voor elkaar te zorgen, om een praatje te slaan en kwetsbaren te helpen”, zegt Marianne Lefever, architect gespecialiseerd in ‘gezonde steden’.

Stad Turnhout heeft alvast de ambitie om zich te laten inspireren door die nieuwe vorm van architectuur en ruimtelijke ordening bij de (her)aanleg van straten en wijken. “Want we willen echt inzetten op sociale verbondenheid en op ontmoeten in onze buurten en wijken. Wanneer buren elkaar wat beter kennen, helpen ze elkaar sneller verder met kleine dingen. En het mentaal welzijn verhoogt. Speciale aandacht gaat uit naar meer kwetsbare buurten, waar sociale verbondenheid niet vanzelfsprekend is”, zegt schepen voor Sociale Zaken Kelly Verheyen (Vooruit).

Kanttekeningen

Ik vind dit allemaal een vrij zweverig verhaal en wel hierom

*Maar dan moet de rest van de stad natuurlijk ook aangenaam en veilig zijn om te vertoeven

De campagne die de stad momenteel voert inzake safer city’s, waarbij burgers worden uitgenodigd om daar waar ze zich niet oké voelen op straat, dat ook te melden via een website…
Deze campagne verloopt ook via facebook èn daar heb ik enkel nog maar zwaar negatieve reacties gelezen…

*Stad Turnhout heeft alvast de ambitie om zich te laten inspireren door die nieuwe vorm van architectuur en ruimtelijke ordening bij de (her)aanleg van straten en wijken.

Wel, wel, wel…er zijn in onze stad maar weinig kilometers stoepen die voldoende geschikt zijn om er met een rolstoel, rollator of scootmobiel over te rijden. Bovendien is er de afgelopen jaren in het centrum van Turnhout géén enkele investering geweest om stoepen en wegen te verbeteren. Behalve her en der wat ingezakte klinkers ophalen en zinkgaten in het wegdek terug op te vullen…

*Speciale aandacht gaat uit naar meer kwetsbare buurten…maar hoe en op basis waarvan worden dergelijke buurten gemeten ?

De meest in het oog springende van de 8 indicatoren zijn : het aandeel huurwoningen,  het aandeel woningen gebouwd voor 1945, het gemiddeld inkomen,  het aandeel eenoudergezinnen,  het aandeel werkzoekenden (en dus ook het aantal leefloners die verplicht ingeschreven staan bij VDAB); het aandeel niet-EU15 burgers. Wanneer een buurt op minstens 6 van de  8 indicatoren scoort, is het een kwetsbare buurt. https://archief.steunpuntwonen.be/Documenten_2016-2020/Onderzoek_Werkpakketten/WP_7_Beleidsevaluerend_onderzoek/WP7e_TOELICHTING.html

Met andere woorden : het hele centrum van Turnhout dus…

Voor mij en tot nader order : een zweverig verhaal !

Standaard

5 gedachtes over “Kwetsbare buurten en Turnhout

 1. jabou1966 zegt:

  Het zal toch een creatief potje nadenken worden om deze zaken te realiseren. Het is m.i. een zeer dromerig project… wellicht in het kader van de komende verkiezingen in 2024…. Enige realiteitszin zal hier zeker aan de orde zijn. Een hardere aanpak voor profitariaat en een beleid voor iedereen ….

  Like

   • jabou1966 zegt:

    Misschien beter alle stoepen opbreken en vervangen door ZAND hé… dat is goed voor het grondwaterpeil dat nog steeds “VEEL TE LAAG STAAT” en past in de campagne “TEGELWIPPEN”… dan halen ze daar de gazet nogmee… :))

    Like

Reacties zijn gesloten.