Geen categorie

Knack durft liegen

Bert Bultinck, hoofdredacteur Knack
Beste lezer,  ‘Op den duur’, zegt Monika Triest in een interview met Knack, ‘zou je je nog schuldig voelen omdat je een beroep doet op de sociale zekerheid waar je je hele leven aan hebt bijgedragen’. De 81-jarige burgerrechtenactiviste is het beu dat de pensioenen en andere vergrijzingskosten voortdurend als een probleem worden gezien. Eerder deze week raakte bekend dat er vorig jaar een ‘recordbedrag’ aan leeflonen is uitgekeerd. Ook dat werd vooral als een probleem gekaderd, terwijl het eigenlijk gewoon goed nieuws is. Allemaal samen hebben we de ellende van iets meer dan 200.000 mensen een beetje kunnen verzachten. Misschien moeten we vaker zeggen dat we trots zijn op de sociale zekerheid. En ja, die zorg voor elkaar mag iets kosten.  (mail Knack dd 8/4/2023)

Knack…durf twijfelen is één van hun slogans. Nu twijfelde ik enkele jaren geleden al géén enkele seconde om mijn abonnement NIET meer te vernieuwen…

Want wat Knack’s hoofdredacteur Bert Bultinck hier weer eens uitkraamt in een mailbericht wat ik op 8/4 ll mocht ontvangen…bewijst nog maar eens dat dit een zeer juiste keuze was.

Zo steekt hij de loftrompet over het recordbedrag wat werd uitbetaald aan leeflonen en kadert dat maar meteen in de sociale zekerheid. Wel, wel, wel…het leefloon is helemaal géén onderdeel van de sociale zekerheid hoor Bertje.

Want die sociale zekerheid bestaat uit bijdragen -van zowel werknemers als werkgevers- op loon en zelfs op sociale vergoedingen zoals pensioenen. Uitkeringen dan weer krijg je maar als je voldoet aan de voorwaarden zoals voldoende dagen te hebben gewerkt èn een loon verdiende…waarop bijdragen RSZ werden ingehouden !!

Met andere woorden : leefloon is uitsluitend bestemd voor wie in ons land nog één enkele bijdrage leverde tot die sociale zekerheid, wegens nog niet/nooit gewerkt en al evenmin belastingen betaalde. En bovendien heeft een leefloner ook toegang tot onze gezondheidszorg.

Dat Bultinck ook nog nooit moeite deed om eens na te gaan wie er zoal in dat leefloon terecht komt, geef ik graag wat cijfertjes uit onze stad Turnhout. 55% van de leefloners alhier zijn van vreemde herkomst. 35% van hen is jonger dan 25 jaar en ruim 26% heeft een leeftijd tussen 25 en 34 jaar.

Zo jong en niet aan het werk, terwijl in Turnhout op één jaar tijd maar liefst 4.000 vacatures werden gemeld bij VDAB. Voor 1.500 van deze jobs werd géén enkele scholingsgraad vereist. Momenteel -einde maart- staan nog 600 van die jobs open, waarvan de helft zonder scholingsvereiste.

U kan dan misschien trots zijn op deze cijfers en het zelfs goed nieuws vinden…maar dat is het allerminst !! Deze jongeren horen op de arbeidsmarkt en niet in het vangnet van leefloon.

En kom me nu niet vertellen dat velen van hen, hun vluchttrauma nog moeten verwerken. Want daartoe hebben ze ruim de tijd gehad in de (gemiddeld) 300 dagen die hun erkenning als asielzoeker vooraf zijn gegaan !!

Standaard

3 gedachtes over “Knack durft liegen

  1. Gustaaf Van Looy zegt:

    Wanneer een dag , week , maandblad wordt omgevormd tot een puur propaganda kanaal kan je spijtig genoeg niets anders als zulke artikelen verwachten
    Alles wordt gefileerd en gescreend opdat het de doctrinaire gedachtengang van de beleidsvoerders de grootste inpakt heeft en het meeste stemmen opleverd

    Like

Reacties zijn gesloten.