Geen categorie

Rien ne va plus

Nee hoor, ik was of ben niet aan het gokken in één of ander casino. Maar als ik de uitslag analyseer van de recente grote politieke peiling, kom ik tot de vaststelling dat niets nog kan…

Te beginnen met het federale niveau (Vivaldi)

*aantal zetels : van de 89 zetels waarmee Vivaldi startte, resten er nu, na deze peiling nog maar 81. En dat ondanks de zetelwinst van Vooruit met +5. Zonder die winst zou Vivaldi slechts één zetel op overschot hebben… Van die 81 zetels zijn er nog maar 37 Nederlandstalige !!

De Vlaamse Vivaldi partijen scoren momenteel samen nog minder dan 44%. Zo kan er geen Vivaldi II volgen, tenzij men met dergelijke Vlaamse minderheid toch in een regering stapt onder Premier Magnette ?!

Wat in Vlaanderen

NVA en Vlaamse belang halen géén meerderheid. Samen realiseren ze in deze peiling 46,5%

Maar, als ik de drie hoogste scorende Vlaamse partijen samentel, (behalve het VB) met name NVA = 21,5%; Vooruit = 15,5% en CD&V = 11,8%, kom ik ook niet aan een meerderheid want samen halen ze maar 48,8% en is er dus een 4e partij nodig om een Vlaamse meerderheid te vormen. (wellicht Open VLD)

Zonder NVA of zonder het extreem linkse PVDA is er geen meerderheid mogelijk in Vlaanderen.

Een nieuwe federale regering

Zoals de kaarten nu liggen, zouden er minstens 4 Vlaamse partrijen nodig zijn om  een Vlaamse meerderheid te realiseren in een federale regering.

Bovendien is er gezien de grote begrotingstekorten en hoge schuldenlast, geen geld ter beschikking om zo een federale regering met zoveel partijen ook nog te kunnen smeren.

Vermits uit de grote peiling van maart 2023 blijkt dat het extreem linkse PTB en PVDA, 18 zetels wegkapen, en het extreem rechtse VB zelfs 24 is zowat 1/3 van de federale zetels niet ter beschikking om ze te betrekken bij een meerderheid ?! Of sneuvelen  dan in 2024, al dan niet bestaande cordons dan toch ?

Hoe er kan of zal geschuifeld worden om het rien ne va plus te vermijden (* niets is nog mogelijk) het is wat mij betreft, na deze grote peiling een nog groter raadsel.

https://www.hln.be/binnenland/de-grote-peiling-kwart-van-vlamingen-zou-voor-vlaams-belang-stemmen-beste-peiling-in-anderhalf-jaar-voor-cdenv~a96df3d9/

Standaard