Geen categorie

Zenuwachtig schuifelen

De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn nog redelijk ver van ons verwijderd. Pas op zondag 13 oktober 2024 zullen we de kans krijgen om onze stem nog eens uit te brengen. Een kans die je zelf mag grijpen want de opkomstplicht voor deze verkiezingen is afgeschaft. Zelf blijf ik dat een erg domme beslissing vinden.

Maar er is nog een  fundamentele verandering voorzien wat betreft de aanduiding van de burgemeester.

Zo zal de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie,  vanaf 2024 automatisch burgemeester worden. Bovendien heeft de lijsttrekker van de grootste lijst vanaf de volgende verkiezingen veertien dagen lang een exclusief initiatiefrecht om een coalitie te vormen. De (Vlaamse) regering wil op die manier de partijpolitieke afspraken achter de schermen, waarbij bedisseld wordt wie burgemeester wordt of waarbij partijen met een voorakkoord de grootste lijst buitenspel zetten, aan banden leggen.

Vooral deze regel doet vandaag al heel wat partijen en individuen op hun stoel zenuwachtig weg en weer schuifelen.

Zo werd enkele dagen geleden, de door de linkse pers zo bejubelde coalitie van 2018, tussen Rood (toen nog SP.a) en Groen in Gent helemaal aan flarden geschoten. De liefde is helemaal over wat de volgende maanden het besturen van de Fiere (Artevelde)stede, er niet makkelijker op zal maken.

Dat Mathias De Clerck -huidig open VLD burgemeester-  lijsttrekker zal worden van het  nieuwe kartel Vooruit en Open VLD, is vooral bedoeld om zijn post van burgemeester te kunnen behouden.

Ook in Heist-Op-Den-Berg werd recent al de lijsstrekker van CD&V aangeduid. Meer dan goed op tijd.

Hoe en door wie zal de race op het stadhuis worden gelopen ??

Dat er ook in onze stad al gesprekken tussen en met gaande zijn, daar kan je gif op innemen. Temeer omdat de kiezer de kaarten in 2018 erg moeilijk heeft gelegd. Zo kreeg NVA, 8 verkozenen, het VB 7, Vooruit 5; Tim eveneens 5, CD&V 4 en Groen 4 en open VLD = 1. De 35e zetel werd toegewezen aan PVDA. Het resultaat is een coalitie met 4 partijen !!

Meer dan ooit speelt de vraag hoe groot het VB zal worden in 2024. Niet enkel omwille van de peilingen maar zeker ook omwille van het afschaffen van de opkomstplicht.

Hoe groot is de kans op een links blok tegen een rechts en extreemrechts in Turnhout ?

CD&V en Tim, zijn beide partijen waar mijn inziens zeer weinig aan vernieuwing van werking en politieke opvolging werd gewerkt.
Zal Eric Vos met TIM opnieuw samensmelten met CD&V, de partij waardoor hij jarenlang een schepenmandaat kon invullen ?

Gaan Vooruit en Groen samen naar de kiezer, of zal ook TIM daarbij aansluiten, waardoor ook CD&V schoorvoetend zal moeten volgen ? Want de kans dat CD&V zal aansluiten bij NVA is mijn inziens erg klein, zoniet onbestaande. En daar zit het stikstofdossier voor veel tussen. Immers heel wat rode bedrijven situeren zich in…Turnhout en die mag CD&V Turnhout (van hogerhand) zeker niet verraden ! Naast stikstof spelen ook persoonsproblemen mee.

In dat geval is de kans erg groot dat Hannes Anaf burgemeester zal worden van Turnhout. Tenzij deze ondertussen deel zal uitmaken van de Vlaamse regering en dan de man/vrouw met het tweede grootste stemmenaantal aan bod komt

En Bart Voordeckers van open VLD zal ongetwijfeld kunnen kiezen bij welke partij/groep hij zich zal aansluiten.

PVDA zal het zeker op zijn eentje moeten doen.

Het zal de komende maanden ook in Turnhout ongetwijfeld zenuwachtig schuifelen worden. En zo worden het boeiende tijden voor Turnhout watchers en bloggers

Standaard