Geen categorie

Wie hangt er aan

Home - De Lijn

Nee hoor, geen blog over de Teleromeo van K3, maar wel over de vele zwartrijders bij De Lijn.

Vandaag lezen we in HLN, Steeds minder mensen kopen een ticket wanneer ze de tram of bus opstappen. Op vier jaar tijd is het aantal uitgeschreven boetes voor zwartrijden bij De Lijn met maar liefst 51,4 procent toegenomen

Afgelopen jaar liepen -53.195 zwartrijders tegen de lamp.  Tegelijk is het aantal controles met bijna een derde gedaald, waardoor ook de pakkans afneemt. In 2022 werden er bijna een derde minder reizigers (-29,7 procent) gecontroleerd dan in het referentiejaar 2019: 1,1 miljoen versus 1,6 miljoen…

Nu weten mijn lezers al veel langer dan vandaag dat het aantal zwartrijders bij De Lijn erg hoog ligt. Bij elke controle die de politie van de regio Turnhout deed op de drugsbus Tilburg-Turnhout of omgekeerd waren er veel zwartrijders.

Zo werden bij een controle in maart 2021, 81 reizigers gecontroleerd en waren 31 van het zwartrijders…of ruim 38%.

Op 26 maart van vorig jaar heeft de politie regio Turnhout, samen met de Dienst Vreemdelingenzaken en vervoersmaatschappij De Lijn een grote controleactie gehouden op de Steenweg op Oosthoven in Turnhout en de Antwerpsesteenweg in Vosselaar. De Lijn controleerde 907 passagiers, waarvan 217 géén geldig vervoersbewijs hadden… of zowat 1 op 4 busgebruikers.

In december 2021 werden in Mechelen 505 passagiers gecontroleerd en waren er maar liefst 210 zwartrijders…42% dus ! En in april 2022 werden in Mechelen zowat 27% zwartrijders betrapt op een controle.

Volgens bevoegd mobiliteitsminister Lydia Peeters, situeert het probleem van zwartrijden zich vooral in de steden: naar schatting rijdt daar tot de helft van de reizigers zonder geldig vervoersbewijs rond…

Tja, iedereen die wel eens een bus van de Lijn neemt van Turnhout naar Antwerpen weet al lang dat deze bussen, zodra ze de Turnhoutse poort passeren, hoofdzakelijk gebruikt worden als een gratis hop on – hop off bus…

Boetes blijven zonder gevolg

Van wie toch tegen de lamp loopt, betaalt minder dan de helft (49,6 procent) de boete. Minister Peeters heeft het over een bedrag van “miljoenen euro’s aan omzetverlies dat moeilijk in te schatten of te becijferen valt”

Tja, als de bevoegde minister het omzetverlies niet kan inschatten, doe ik het wel in haar plaats.

In 2019 werden er zowat 48,5 miljoen buskaarten verkocht door de lijn. Gezien de cijfers van het aantal zwartrijders, tel ik daar (minstens) 25% reizigers bij die NIET betaalden.

Dat zijn  dan 12.125.000 zwartrijders. Een buskaartje kost 2,5 euro. Concreet betekent dit, dat De Lijn -jaarlijks- minstens 30,3 miljoen euro aan nettovervoerontvangsten misloopt. Deze 30,3 miljoen euro is goed voor  15% à 20% van de totale ontvangsten welke in 2019 werden geboekt.

Minstens 30 à 35 miljoen verlies aan inkomsten

Investeer hiervan elk jaar 5 miljoen extra aan controleurs en de overige 25,3 miljoen elk jaar aan nieuwe -elektrische- vervoersmiddelen, stiptheid en kwaliteitsverbeteringen en de Lijn zal zo een model vervoersmaatschappij worden !

Standaard

4 gedachtes over “Wie hangt er aan

  1. Peter Hoeck zegt:

    Er moet veel meer gecontroleerd worden op zwartrijders, diegenen die dat doen plegen diefstal en moeten daarvoor harder gestraft worden.

    Like

Reacties zijn gesloten.