Geen categorie

Wat is een BGV ?

Een BGV is de afkorting van Bevel om het Grondgebied te Verlaten. (maar in de feiten, niet veel meer dan een ‘vodje papier’) Dergelijke bevelen worden betekend aan asielzoekers wiens aanvraag om in België te worden erkend als vluchteling, werd afgewezen.

Zij die (massaal) daarna toch  nog in ons land blijven worden beschouwd als illegaal op het grondgebied verblijvend.

De ontruiming van een kraakpand in de Paleizenstraat, in het Brusselse gewest, eerder deze week, leverde géén fraai beeld op. In dit pand verbleven zowel daklozen als kandidaat asielzoekers maar evengoed ook illegalen.

Met een erg gebrekkige opvolging van die duizenden BGV’s die elk jaar worden betekent in ons land, verblijven er ondertussen in ons land enkele honderdduizenden illegalen.

Af en toe komt deze problematiek wel eens aan de oppervlakte, zoals de voorbije dagen ook het geval.

Zo bijvoorbeeld werd bij een controle op een bouwwerf in Bornem vastgesteld, dat er drie arbeiders werden aangetroffen die zwartwerk aan het uitvoeren waren. Bovendien verbleven zij alle drie ook nog illegaal in ons land.

En ook al deze week, voerde de lokale recherche drugs van de Antwerpse politie  twee huiszoekingen uit in Deurne en in Borgerhout. “Er werden zes verdachten, waaronder een minderjarige, gearresteerd. Die laatste werd opgepakt op verdenking van het overgooien van pakketten”, zegt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie. “Het betreffen allemaal Tunesiërs die illegaal in ons land verblijven.”

Wat zeggen de cijfers

*Intercepties (door de politie) in 2022, 24.727 personen waarvan er 8.000 al een BGV hadden gekregen… 1.700 werden vastgehouden.

In januari van dit jaar werden al 2.354 personen geïntercepteerd waarvan er ruim 800 al een BGV hadden gekregen en werden er 187 vastgehouden.

De intercepties hebben betrekking op alle vreemdelingen die werden geïntercepteerd in de gegeven periode en waarvoor een administratief verslag vreemdelingencontrole werd gestuurd.

Terugkeerbesluiten

Werden er afgelopen jaar 28.693 genomen, voor 25.292 personen. Slechts een goeie 19.000 ervan waren eerste besluiten.

Effectieve verwijderingen

Waren er in 2021, 5340 en voor 2022 (t/m de 10e maand) als 6.115. Het betreft zowel gedwongen als vrijwillige terugkeer.

De top 5 van nationaliteiten betreft Albanezen; Roemenen, Georgiërs, Marokkanen en Algerijnen

Over de jaren 2021 en 2022 tellen we in ons land ruim 62.800 aanvragen om asiel. De beslissingen die in diezelfde twee jaren werden genomen boden een beschermingsgraad van 43%…

Dat beteken dus dat er 35.800 aanvragen niet erkend werden…

We hebben er allemaal het raden naar hoeveel personen van die bijna 36.000 (op slechts 2 jaar) in ons land in de illegaliteit zijn blijven hangen

Standaard

5 gedachtes over “Wat is een BGV ?

 1. briers ghislain zegt:

  Een BGV is een vodje papier dat door asilbetruger gebruikt word om hun gat af te kuisen . Zoiets als de grondwet voor een PS ser of een croo magnon brakeliensis .

  Like

  • Een BGV is een officieel document Ghislain. De effectieve opvolging ervan is wel degelijk het probleem. Alle andere beweringen en of benamingen laat ik voor uw rekening.

   Like

   • briers ghislain zegt:

    dan weet je hoeveel “onze ” officiële documenten in hun ogen waard zijn . En dat ze in hun ogen niet meer waard zijn , ligt inderdaad aan de effectieve opvolging .

    Like

Reacties zijn gesloten.