Geen categorie

Focus op winkelen in Turnhout

Het winkelpand op de hoek van de Gasthuisstraat/Korte Gasthuisstraat komt einde deze maand leeg te staan. Wat er daarna mee zal gebeuren is nog een open vraag.

Voor mij aanleiding om nog eens de focus te richten op de vraag of en in hoeverre Turnova inzake winkelen een meerwaarde te bieden heeft voor onze stad.

Als besprekingsbasis neem ik enkele uittrekesels uit het MER-rapport wat in juni 2012 wereldkundig werd gemaakt.

*Het project legt met zijn programma een sterke nadruk op wonen (> 28.000 m²) verweven met winkelen (> 20.000 m²) in het kernwinkelgebied van Turnhout. Op deze manier werkt het project kernversterkend. Detailhandel wordt maximaal verweven met de stads- en dorpskern en de open ruimte wordt minimaal aangetast (MER)

Meer dan 20.000 m² is op dit ogenblik beperkt tot amper 10.000 m².

Allesbehalve kernversterkend

Kernversterkend ? Dat is het allesbehalve omdat een niet onaanzienlijk deel van de nu ingevulde m² winkelruimte uit het kernwinkelgebied werd weggehaald. Winkels die al dan niet in een ander pand van de Heeren-groep waren gehuisvest.

Ik noem ze even op : schoenen vanHaren; Damart; AS Adventure; Goed apotheek; Julie All Fashion.  Ik vraag me nog altijd af hoe je van kernversterkend kan spreken inzake Turnova, als zoveel honderden m² winkels uit het kernwinkelgebied werden weggehaald…

*Binnen de netwerkstad is een goede taakverdeling tussen de verschillende woonprojecten belangrijk. De combinatie van het TURNOVA-project met de winkeluitbreiding op de Lebonsite en de nauwgezette opvolging van de zone voor grootschalige kleinhandel lang de N140 geeft Turnhout de mogelijkheid om consumenten met verschillende bezoekersmotieven aan te trekken.(MER)

Die combinatie met de winkeluitbreiding op de lebonsite (project Victoriehof) resulteerde -einde 2014- in een klacht bij de Raad Van State…klacht uitgebracht door de stad Turnhout. Deze nog steeds onbegrijpelijke (sic) move van Eric Vos en zijn college, had als gevolg dat de plannen Victoriehof moesten worden opgeborgen.

*In 2017 moest de Albert Heijn, als gevolg van de fusie van Ahold Delhaize, langs de Steenweg Op Gierle de deuren dicht doen. Twee jaar later werd AH, met grote trom binnengehaald op het centrale PJ Brepolsplein van Turnova.

Samen met Action en de kledingwinkel Takko fashion -welke deel uitmaakt van een in Duitsland gevestigde holding- vormen deze 3 winkels alvast een erg budgetvriendelijk geheel op het centrale plein. Slagerij PG is ondertussen al wel verdwenen.

Passage is niet hetzelfde als klanten

Elke keer als ik in het centrum van Turnhout kom, wandel of fiets ik langs Turnova. Speurend naar klanten in al die andere winkels. Vaak maak ik me dan  bedenkingen als zouden die vandaag genoeg omzet halen om de energierekening te kunnen betalen, of in deze winkels zal je snel geholpen worden want er staat nooit veel volk

*Het moet me ook van het hart, veel te vaak stel ik een echte fietschaos vast waardoor het zelfs zoeken is om op het centrale plein te komen om af te dalen naar de parking. Parking waarvan de tarieven ondertussen ook met 10% werden verhoogd tot 2,2 €/uur.

Tenslotte : dat deze PPS- samenwerking (privaat-publieke-samenwerking) ertoe geleid heeft dat een stedelijke kankervlek na 40 jaar een nieuwe invulling heeft gekregen is een goede zaak. Helaas had en heeft de private partner altijd de teugels in handen gehad en gehouden…

Maar dat het inzake winkelen een meerwaarde zou hebben als kernversterkend, laat staan dat het, zoals in het MERrapport te lezen staat,- een versterking zou zijn van de regionaalstedelijke betekenis van Turnhout -tenzij men die wonderschone toren (sic) bedoelde die overal bovenuit steekt- dat spreken de cijfers, maar vooral de feiten, flagrant tegen.

Standaard

5 gedachtes over “Focus op winkelen in Turnhout

 1. Martine Van den Bergh zegt:

  Niet alleen als zaak maar ook als bewoners is wat ze beloofden ver te zoeken. Rustige, veilige en groene buurt??

  Like

 2. Ilse Jansen zegt:

  Een gemiste kans, een gigantische verharde oppervlakte, net wat het centrum van Turnhout kon gebruiken 🤔🙄 om van het zicht van die toren nog maar te zwijgen …
  Money makes the world go round zeker hé

  Like

Reacties zijn gesloten.