Geen categorie

Durf te vragen

*Enkele sneeuwbuien en heel Turnhout staat overhoop ingevolge reacties op het niet -of niet tijdig- strooien en/of schoonmaken van de Markt.

Al sinds meerdere jaren bestaat er een strooiplan in onze stad. Daarin vervat waar wel of niet zout zal worden gestrooid. Een korte samenvatting :

Wegen met veel doorgaand verkeer (hoofdverbindingswegen en wijkverzamelwegen) worden eerst gestrooid.

Strooien in straten met weinig (auto)verkeer, heeft geen nut, omdat het zout zich dan onvoldoende kan vermengen met de sneeuw.

Strooizout is slecht voor het milieu en schadelijk voor planten als het terecht komt in bermen, plantsoenen en voortuinen. Via de riolering komt het ook in onze waterlopen terecht. https://www.turnhout.be/strooiplan

Gladde en onveilige woonstraten

Het gevolg van dit plan is dan wel dat bepaalde woonstraten in onze stad, na een sneeuwbui of na ijzelvorming, er spekglad bijliggen. En dat soms meerdere dagen. Toen ik me gisteravond met de fiets verplaatste naar de vzw Mekanders, was het in straten als de Emiel Verreestraat en een stuk van de Vianenstraat echt niet te doen om te fietsen. Hetzelfde probleem deze middag, met scootmobiel in het stuk Vlamingenstraat vanaf Jacob Smitsstraat tot aan de Emiel Verreesstraat. Oudere en minder mobiele mensen voelen zich dan gegijzeld in hun woning omwille van deze gevaarlijke gladheid.

Sinds begin van dit jaar hebben lokale besturen de mogelijkheid om een gemeenschapsdienst op te richten voor bepaalde werklozen. Zo een dienst zou dan in  die woonstraten minstens een strook op de weg sneeuw- en ijsvrij kunnen maken. Voor fietsers en minder mobiele mensen.

In die zin zou het nuttig zijn het strooiplan eens te herevalueren.

Dit kan echt niet meer

*Fiberklaar maakt het te bont. Eindelijk heeft de stad Turnhout een drastische maar terechte beslissing genomen door vergunningen op te schorten tot nader en beter order.

Ondertussen werden ook zware overtredingen vastgesteld op werven van Fiberklaar. Illegale tewerkstelling en diverse inbreuken op de arbeidswetgeving vastgesteld bij onderaannemers die in opdracht van Proximus instaan voor de uitrol van het glasvezelnetwerk. (Fiberklaar dus)

Rik Missault, de CEO van glasvezeljointventure Fiberklaar, is verwonderd. “We doen proactief erg veel inspecties op de werven”, zegt hij. “Ongeveer een negentigtal per maand. Daarbij werden nog nooit inbreuken vastgesteld.”

Da’s heel straf…

Straf, 90 controles elke maand, bijna 1200 per jaar en nooit inbreuken vastgesteld…het heeft zowat de allures van Qatargate en Europese parlementariërs…

Voor de voogdijminister Petra De Sutter is dit op korte tijd een tweede schandaal bij overheidsbedrijven. Einde vorig jaar was er het felomstreden B-Post contract over krantenbedeling en nu dit…

Moet De Sutter haar rol en verantwoordelijkheid niet eens dringend in vraag stellen ?!

*En nu we het toch over Fiberklaar hebben… Telenet is hierin niet betrokken. Maar, Telenet en Fluvius willen samen een nieuw infrastructuurbedrijf oprichten om snellere glasvezelverbindingen uit te rollen. Fluvius, in handen van de 300 Vlaamse steden en gemeenten, en Telenet onderhandelden meer dan een jaar over de netwerksamenwerking.

Als dit betekent dat al die 300 steden en gemeenten opnieuw moeten worden opengelegd om dit datanetwerk te realiseren…Dan verzoek ik nu met aandrang dat zowel Turnhout als de VVSG, NU al duidelijk een veto zouden stellen !

Standaard

4 gedachtes over “Durf te vragen

  1. Gustaaf Van Looy zegt:

    Telenet en fluvius nog wat meer macht nog wat meer monopolie nog wat prijzen de hoogte in
    Gewoon afschaffen al die intercommunales en open stellen voor alle concurrentie

    Like

Reacties zijn gesloten.