Geen categorie

Kunnen en willen zorgen voor anderen

Vanmiddag hoorde ik op radio 2 nog enkele flarden van een gesprek over een petitie, rond de nijpende personeelsproblemen in de woonzorgcentra.

De aanleiding tot deze petitie, is een schrijnende getuigenis van een vrouw uit Mol die 1 van de initiatiefnemers optekende. De vrouw woont al een paar jaar in een woonzorgcentrum en beschrijft een aantal wantoestanden door het gebrek aan personeel

Deze petitie is ondertussen al 4.400 keer ondertekend. 

Het initiatief voor de petitie komt van twee zorgverleners en een rouwconsulent. Zij klagen de omstandigheden aan waarin zorgverleners moeten werken in woonzorgcentra.

1 van hen, Jos Delarbre uit Meerhout, kwam in contact met een vrouw uit Mol die getuigde over haar leven in een Kempens woonzorgcentrum. Haar verhaal was zo herkenbaar, dat hij samen met twee anderen een petitie opstartte die hij aan het Vlaams Parlement wil overhandigen.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/13/petitie-voor-meer-zorg-na-schrijnende-getuigenis-van-vrouw-uit-m/

Duizenden vacatures

Zodra ik thuis kwam, ben ik even gaan googlen naar het aantal openstaande vacatures in de zorg.

Op de website van VDAB blijkt dat er –1.679– jobs openstaan onder de noemer ouderenzorg. 856 jobs onder de noemer kinderverzorger-begeleider kinderopvang en maar liefst –4.142– jobs voor verpleegkundigen

De vraag die ik dan stel : zijn onze (studerende) jongeren nog wel in voldoende mate bereid om studies aan te vatten in het kader van ZORG. Want laat er geen misverstand over bestaan, het zijn zo goed als allemaal jobs waarvoor mensen bereid moeten zijn in een stelsel van 24/7 te werken.

Als het enkel een middelendiscussie zou betreffen, dan is de Vlaamse regering effectief de aan te spreken partner.

Maar vermits het vooral ook een probleem is van te weinig personeel, ben ik van mening dat een petitie niet het (enige) juiste actiemiddel is.

Het lijkt me noodzakelijk dat er een -door alle betrokken partners- massieve sensibiliseringsactie op gang zou komen, gericht naar scholen èn jeugdbewegingen maar eveneens naar de ruime mediakanalen, om deze beroepen voor te stellen, jongeren -maar ook hun ouders- te laten kennis maken met wat zorg allemaal kan betekenen enz. …

Nee, géén eenmalige actie maar een lang vol te houden sensibilisering om vooral meer mensen in de zorg te krijgen.

Enkel als dat lukt kunnen we ervan uitgaan dat voldoende mensen willen zorgen voor anderen

Standaard

6 gedachtes over “Kunnen en willen zorgen voor anderen

  • dit is niet enkel de verantwoordelijkheid van politici Peter. Dè hamvraag is eerder, zoals ik ook in de blog schrijf, wie wil nog in de zorg (algemeen) werken wetende dat dit géén 9 to 5 job is, van maandag tot vrijdag. Met deze levensnoodzakelijke jobs enkel financieel aantrekkelijker te maken zal het personeelsprobleem niet opgelost worden vrees ik… De toeleiding naar zulke jobs loopt in de eerste plaats via het onderwijs !

   Like

 1. Jozef Bouwen zegt:

  Jij hebt groot gelijk Dre.Het gaat vooral om de motivatie anderen te willen helpen.Met geld alleen is dat niet op te lossen.Er moet veel gedaan worden om jongeren te laten kiezen voor een beroep in de zorg of het onderwijs.Daarom moet de positieve kant van die beroepen sterker belicht worden.Wie dienstbaar is, krijgt ook veel terug van de mensen die men behulpzaam is.Iedereen,niet enkel politici,heeft daarin een verantwoordelijkheid.

  Like

 2. Jp zegt:

  Ik ben verpleegkundige. Ik heb 3 maanden in een WZC gewerkt en ik heb na die 3 maanden toen ik een contract v onbepaalde tijd kreeg gezegd dat ik dat contract niet wilde. S nachts stond ik samen met 2 zorgkundigen voor 120 bewoners verdeeld over 4 afdelingen. Heel de nacht in het rond rennen v beloproep naar beloproep. Tussendoor ook mensen verschonen, zorg bieden aan stervenden, overleden verzorgen, medicatie zetten enz.

  Bij een vroege stonden we met 3 personen om 40 mensen te verzorgen en medicatie te geven.

  Bij een late stonden we met 2 voor 40 personen. Probeer iedereen maar eens kwalitatieve zorg te geven🙄.

  In mijn ogen bespaart de regering veel te hard op goede zorg. Daarnaast mogen v mij werklozen en langdurige zoeken veel meer gestimuleerd worden om te gaan werken. Schakel ze verplicht in als vrijwilliger die helpt met eten geven en andere logistieke taken.

  Ik geef iedereen als advies: hou u moeder/ vader weg uit een WZC!

  Like

Reacties zijn gesloten.