Geen categorie

Met een open blik

Ik dacht eerst Denk vooruit  te gebruiken als titel van deze blog. Maar, met open blik is veel neutraler en correcter

*Prachtig wintersalon.

Ik vond, bij de afgelopen editie van Winter in Turnhout, de ‘aankleding’ van het salon van Turnhout één van de mooiste van de afgelopen jaren. Proficiat aan de organisatie. Ik kijk nu al uit naar een volgende editie. Ik hoorde ook van meerdere mensen de vraag of de zaterdagse markt toch niet gewoon ook op de Markt kan blijven. Aan de noord- en oostkant van de markt bvb. Maar of dit organisatorisch te combineren is ??

*Mottig èn gevaarlijk

Op mijn facebookpagina plaatste ik enkele keren foto’s van hoe erbarmelijk, maar vooral gevaarlijk, de rode loper erbij lag in de Turnhoutse winkelstraten. Zelf heb ik weet van één valpartij als gevolg hiervan.  Voor een eventuele schadevergoeding -via de verzekering- werd het slachtoffer door de stad doorverwezen naar de VZW Ondernemend stadshart Turnhout, gevestigd in de Turnovatoren. Met open blik verzoek ik deze vzw om, ofwel volgend jaar betere kwaliteit te gebruiken die ook steviger verankerd zal worden, ofwel géén rode lopers meer te leggen

*Gevaarlijk gebrek aan duidelijkheid

Al meermaals heb ik aangedrongen om de kruispunten -in de binnenstad- waar de voorrang van rechts van toepassing is, allemaal op een eenvormige wijze aan te duiden met een verkeersbord. Nu is -in dezelfde straat- bij het ene kruispunt wèl en het andere helemaal niet(s) wat die voorrang aangeeft.

Zo is In de Rubensstraat -een belangrijke in/ uitvalsweg- , géén enkele aanduiding voor wie het kruispunt met de Albert Van Dijckstraat passeert. Maar dan weer wel aan de uitrit van het ziekenhuis…

*Met de vlam in de pijp

Waart ik ook al vele jaren op aandring is een tonnagebeperking voor de hele binnenstad (uitgezonderd plaatselijk verkeer uiteraard) Vooral, maar niet enkel daar, voor wie via de Graatakker met zijn vrachtwagen de stad wil inrijden. Dergelijk verbod zou de veiligheid van vooral de zwakke weggebruikers ten goede komen. Meer nog dan in fietsstraten.

*Shit, shit, shit…

In de lente van vorig jaar plaatste ik enkele ‘vieze’ foto’s op mijn facebook. Foto’s van veel duivenpoep onder en rond de bomen in de Turnhoutse Gasthuisstraat, dè winkelstraat bovendien. De stad Mechelen zou erin gelukt zijn om het aantal duiven die deze overlast veroorzaken, met een derde te verminderen in de Mechelse binnenstad op 2 jaar tijd. Dat blijkt uit tellingen van de stad.

Het  anticonceptie voeder, waar ook in Turnhout gebruik van werd gemaakt, heeft blijkbaar hier, nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.  Dit probleem moet dringend opnieuw worden aangepakt volgens mij.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/27/duiven-in-turnhout-krijgen-anticonceptiepil-via-maiskorrels-om/

En misschien kunnen ook nog wel enkele duizenden euro’s worden gevonden in de begroting om dit wandelpad op de Turnhoutse markt (westkant) dringend te herleggen zodat die gevaarlijkje opstulpingen van de stenen opnieuw worden geëgaliseerd.

Dat onze stad er begrotings-gewijs niet goed voor staat, weten we ondertussen. Maar de punctuele zaken die ik opnoem in deze blog vragen weinig geld om ze te realiseren.

Met een beetje goede wil en vooral een open blik, kan de mobiliteit in onze stad een stuk veiliger worden gemaakt. Vooral voor fietsers en voetgangers. Daar kunnen zelfs fietsstraten niet tegenop !

Standaard

5 gedachtes over “Met een open blik

 1. Wim Moonen zegt:

  Dre,

  De rode lopers in de winkelstraten hoeven voor mij echt niet Na wat wind en regen, zien ze er al vuil en smerig uit. Ze blijven ook constant nat. De stoepen zijn eerder droog dan die vuile troep. En als ze legt, moet je ze ook goed vastleggen. Om de halve meter en niet zoals nu. Verwijder ze na de feestdagen en laat ze niet liggen voor de solden. Nu is het een schande. Wat als het gaat vriezen?? Dan worden dat ijspistes.

  Wat de voorrang van rechts betreft heeft u 200 pct gelijk. Hier schiet onze mobiliteit sector ook tekort.. Wat de shit betreft. In de Patersstraat hebben we ook een voorbeeld. Het vroegere gerechts- en restaurantgebouw Is de overnachtingsplaats van vele duiven. Ga er ’s avonds maar eens langs, dan zie je tientallen duiven zitten aan de voorgevel. Als je dan naar de stoep kijkt, is het logisch , dat voetgangers een ommetje maken. Dat de stoepen er, in onze stad, slecht bijliggen is ook niet nieuws. Dat is ook al meermaals aangehaald.

  Maar zolang fietsstraten belangrijker blijken te zijn voor onze mobiliteits schepen, zal er dus niets veranderen. We gaan, hopelijk , moeten wachten tot 2024 eer er , hopelijk, een nieuw mobiliteits bestuur komt.

  Ik moet u wel bijtreden, dat we een mooi, en voor herhaling vatbaar, wintersalon hadden.

  Like

 2. hugovanmie zegt:

  Wandelpad (westkant Markt)! Rij er maar eens met een rolstoel over.

  Idem voor tapijt in Gasthuisstraat.

  Like

Reacties zijn gesloten.