Geen categorie

Dit MOET anders en BETER

Vorig jaar waren in Turnhout maar liefst -4.270- vacatures welke rechtstreeks aan VDAB werden gemeld.

Voor 1.574 ervan werd er geen enkele scholingsvereiste gesteld. Einde van het jaar staan er nog ruim 600 vacatures open, waarvan de helft voor laaggeschoolden.

Aan de kant van de vraag naar werk, waren over 2022 gemiddeld 2.149 mensen op zoek naar werk. 1.079 van hen laaggeschoolden, twee minder dan in december 2021.

Lopende acties voor meer kansen op werk

*Oktober 2020 : samenwerkingsakkoord tussen Stad Turnhout en VDAB waarbij het OCMW acties onderneemt voor mensen met een leefloon en de VDAB alle andere werkzoekenden ondersteunt

*Maart 2022 : De provincie Antwerpen wilt de mismatch op de arbeidsmarkt, samen met de steden Antwerpen en Turnhout aanpakken in het Innovatiecentrum Werk. De komende vier jaar investeren de partners telkens zo’n 600.000 euro in het project

*Mei 2022 : Projectencentrum vzw doet een oproep naar Turnhoutse organisaties en bedrijven die een originele aanpak hebben voor het activeren van werkzoekenden, We maken hiervoor 686.000 euro vrij, aldus schepen Francis Stijnen.

De werkloosheidscijfers in onze stad tonen alvast NIET aan dat deze acties succesvol zouden zijn.

Nieuw in het aanbod

Vanaf 1 januari 2023 voert de Vlaamse regering de ‘verplichte gemeenschapsdienst’ in. Iedereen die langer dan twee jaar werkloos is, zal vanaf dan verplicht kunnen worden om voor 1,3 euro per uur -uiteraard bovenop zijn werkloosheidsuitkering- klusjes uit te voeren. Wie weigert, kan zijn uitkering verliezen.

Heeft onze lokale schepen van werk en economie, Luc Op De Beeck,  samen met zijn collega Kelly Verheyen, verantwoordelijke voor het OCMW, al een kader uitgewerkt om deze gemeenschapsdienst in Turnhout -zinvol- mogelijk te maken

Let op : dergelijke dienst is geen wondermiddel. Maar dat het vanuit linkse hoek helemaal word afgeschoten is ook niet terecht. Integendeel geloof ik erin dat, indien degelijk begeleid, dit een troef kan zijn voor deze werklozen.

Door hen (opnieuw) de noodzakelijke (werk) attitudes bij te brengen zoals op tijd komen; werken onder leiding gezag en toezicht, respect voor collega’s, leidinggevenden en werkafspraken, werken aan het verwerven van de Nederlandse taal enz… kunnen deze werkzoekenden aantrekkelijker worden voor werkgevers.

Hoe dan ook, vanaf NU MOET deze problematiek van werklozen in onze stad ècht grondiger worden aangepakt.

Dat komt zowel die werkzoekenden als de Turnhoutse samenleving ten goede !

Standaard

2 gedachtes over “Dit MOET anders en BETER

Reacties zijn gesloten.