Geen categorie

Ontnuchterend

Na het feestgedruis van de afgelopen week, volgt de ontnuchtering ! We hebben mekaar de afgelopen uren het beste gewenst voor het nieuwe jaar. Maar…

Dat nieuwe jaar kondigt zich, vooral op financieel gebied, erg onvriendelijk aan. Een en ander is in de laatste week van het jaar misschien aan uw aandacht ontsnapt. Daarom breng ik je in deze blog een overzicht van wat ons, buiten de nog steeds veel te hoge energieprijzen, te wachten staat.

Wie volgend jaar inkopen in de supermarkt doet, zal alweer dieper in de buidel moeten tasten, want fabrikanten verhogen hun prijzen met tientallen procenten. ‘De inflatie vond traag zijn weg naar de supermarkt en zal er ook traag verdwijnen’, klinkt het in de sector. https://www.tijd.be/ondernemen/retail/supermarkten-verhogen-prijzen-opnieuw-flink/10437629.html

*Afgelopen jaar werd onze boodschappenkar al een flink stuk duurder. Het meest opvallend zijn de sterke prijsstijgingen in de zogenaamde low-budget winkels. Bij Aldi stegen de prijzen met maar liefst 14%, en bij Lidl met 13,1%

Meer daarmee is de kous nog niet af. Ook voor 2023 worden nog ferme prijsverhogingen verwacht en is er volgens experten zelfs sprake van  Voedingsinflatie als de nieuwe aandrijver van de algemene inflatie, zo zeggen Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, en KBC-econoom Hans De Wachter. Ook de sector zelf ziet dat zo. ‘Voeding zal in de komende maanden véél duurder worden’

*Wie het geluk heeft gehad een eigen woning/appartement bij mekaar te werken en te sparen, zal volgend jaar maar liefst 10% onroerende voorheffing (kadastraal in komen) meer moeten betalen.

*En ook een eigen auto zal een flink stuk duurder worden. Zo werd de verkeersbelasting in Vlaanderen al op 1 juli 2022 met 9% verhoogd en zal er ook dit jaar nog een flinke indexaanpssing bijkomen.

*In onze eigen stad Turnhout, zullen de bewoners van een serviceflat heel wat meer moeten betalen aan Orion. Vlaamse assistentiewoningen moeten aan het begin van elk jaar hun dagprijs aanpassen aan de index. Die is dit jaar met 12,27% wel uitzonderlijk hoog. Bovendien stellen ze voor om de voorschotten voor de energierekening te verhogen met 45 euro tot 100 euro per maand. De bewoners van de serviceflats betalen in één klap 140 euro per maand extra…

Kan ons pensioen dat wel aan ?!

Ik weet het niet voor u beste lezers, maar ik word als alleenstaande gepensioneerde belast. Maar vermits ik samenwoon is er geen recht op het sociaal tarief energie !

Sinds augustus 2021 verhoogde mijn pensioen met 333,24 €, BRUTO per maand. Netto krijg ik daarvan echter maar 157,55 € op mijn rekening gestort.

Dat is dus maar amper 47% wat ik aan de indexverhogingen effectief ook krijg. Ik snap nog steeds niet hoe politci kunnen blijven beweren dat de automatische indexkoppeling, de beste bescherming is van ‘mijn’ koopkracht.

Want net als iedereen, loontrekkende of rechthebbende op een sociale uitkering moet ik wel de volle 100% van de prijsstijgingen betalen.

Dus nee, mijn pensioen is hier niet tegen bestand !!

Ik verwacht dan ook dat dit jaar steeds meer mensen zullen moeten aankloppen bij voedselbanken en/of zelfs het OCMW omdat ze al hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

De laatste dag van de Gentse feesten was destijds de dag van de lege portemonee’s. Voor steeds meer mensen zal dat nu een heel jaar zo zijn !!

Standaard

4 gedachtes over “Ontnuchterend

 1. Rik zegt:

  Volgens de Oeso-rangschikking is de alleenstaande werknemer zonder kinderen (moi) in België wereldkampioen belastingdruk. Maar liefst 52,6% van onze looninkomsten vloeit naar de overheid. Het gemiddelde voor alle 38 Oeso-landen samen ligt voor alleenstaanden op 34,6%. Dit is een groep die alle politici volledig links laten liggen. Voor degenen die net teveel verdienen om van enig sociaal voordeel te kunnen genieten, worden het nog barre tijden. Gepensioneerden die hun ganse beroepsleven al afgedragen hebben, die worden beloond (bweurk) met één van de laagste pensioenen in Europa (kloof met andere landen in West-Europa loopt op tot 49%!!!) worden zelfs hierop alsnog belast.
  De rijen aan de voedselbedeling worden alsmaar langer en langer.
  Het wordt tijd dat onze moddervette politiekers eens gaan bezuinigen op de politieke structuren in dit land.
  6 !!! regeringen en parlementen, 2000 kabinetsleden met een gemiddeld jaarloon van €34500 (potentieel salarisbereik bijna €42000) en gooien met subsidies allerhande als was het confetti. Hier kan nog veel op bespaard worden. Oei, is het al zo laat? Ik zal maar te bed gaan want morgen om 04.30u gaat m’n wekker af. Kwestie van de grootste politieke schurken die België al heeft voortgebracht, te spijzen.

  Like

Reacties zijn gesloten.