Geen categorie

Eén jaar later…

Een jaar geleden, op vrijdag 31 december 2021, omstreeks 8 uur, werd onze  stad -Turnhout- getroffen door een zware gasexplosie in een appartementsgebouw aan de Boerenkrijglaan.

Enorme materiële schade maar veel erger nog dan dat, hebben ook 4 mensen het leven gelaten.

Het is passend om vandaag een eresaluut te brengen aan alle hulpdiensten zoals, brandweermensen, ambulanciers, Civiele bescherming, politie, stadspersoneel en onze burgemeester Paul Van Miert. Zij hebben die dag en nacht erop volgend al het mogelijke gedaan om de slachtoffers van onder het puin te halen.

Het was voor vele familieleden, vrienden en kennissen van de slachtoffers, maar ook voor de bewoners die plots dakloos werden, ongetwijfeld een moeilijk jaar.

Op 1 januari schreef ik er deze blog over

Een stad in rouw

De dodelijke explosie in de Turnhoutse Boerenkrijglaan op oudejaarsdag 2021, zal ongetwijfeld  nog lang in het collectieve geheugen blijven hangen.

Ik wil bij deze mijn oprecht medeleven uitdrukken voor de overledenen, voor hun familie en vrienden, maar ook voor alle andere getroffenen die have en goed moesten achterlaten om snel het gebouw te verlaten. En nu bang afwachten waar zij moeten gaan wonen en of ze nog iets van hun persoonlijke bezittingen kunnen recupereren.

Oneindig respect

Voor alle hulpverleners, van welke dienst dan ook. Voor de opvang die de stad snel kon organiseren en voor de solidariteit die ook onmiddellijk zichtbaar werd. Turnhout op zijn mooist.

Burgervader

Respect, veel respect ook voor onze burgemeester Paul Van Miert. Hij was de hele tijd op het terrein aanwezig, informeerde de bevolking via enkele facebookfilmpjes en was vooral met ongelofelijk veel empathie als een èchte burgervader in de weer voor iedereen.

Shame on you

Ondanks de emotionele oproep van de burgemeester -en het bestaande verbod-…werd er meer dan ooit vuurwerk afgestoken. Zelfs in de onmiddellijke omgeving van de rampplaats. Terwijl hulverleners nog volop bezig waren met het zoeken naar vermiste personen/slachtoffers in het puin…

Alsof men alle slachtoffers en alle hulpverleners komt uitlachen…

Als moraliteit èn verstand samenzit in je kleinste teen…dan loopt er duidelijk wat mis met de mentaliteit Ik ben er echt niet goed van.

Standaard

Een gedachte over “Eén jaar later…

 1. Staf Marissen zegt:

  Bedankt . Voor iedereen daar nog eens te laten herinneren .
  Wat er gebeurt is. !!! En ook de mensen die dag en nacht hun
  hebben aangeboden om een handje te helpen waar nog kon.
  DANK.

  Like

Reacties zijn gesloten.