Geen categorie

Stop die leugens !

Als donderdag 22/12 het Turnhoutse wintersalon/winter in Turnhout zal openen zal je vanaf dan ook een bezoek kunnen brengen aan de kraampjes op de kerstmarkt. De wintertuin en kerststal + kerstwensboom zijn al sinds afgelopen weekend toegankelijk.

Tijd om nog eens de puntjes op de i te zetten.

NIEMAND wil Kerst op de schop

Recent kreeg ik het huis aan huis blad van het Vlaams Belang in mijn brievenbus. Bij de meeste mensen verdwijnt zoiets onmiddellijk in de gele container. Maar zelf blader ik politieke pamfletten altijd wel eerst eens door.

De kopman van het VB, Reccino Van Lommel schrijft het volgende : ‘het lijkt wel of onze autochtone bevolking onverdraagzaam zou zijn, want eerder moesten in Turnhout ook al tradities op de schop. Denk maar aan winter in Turnhout, waarbij kerst niet inclusief genoeg zou zijn’

Larie en apekool

Wel beste Reccino, dit is klinkklare onzin. Ik ga niet herhalen wat ik eerder al in een blog schreef. ( https://wolput.com/2022/12/14/het-winter-salon-van-turnhout/ ) Maar, geboren in 1986 was u maar amper de luiers ontgroeid toen ik in 1990, samen met anderen en vele vrijwilligers een multiculturele kerstmarkt organiseerde. Géén commercieel gedoe maar wel met de focus op wat we toen 3e en 4e wereldproblematiek noemden. Vandaag zou dat dan integratie/asiel en (kans)armoede noemen.

Vaste prik op deze kerstmarkt was ondermeer een Marokkaans theesalon waar je tevens mooie hennatekeningen kon laten aanbrengen op je handen.

Advent

Dit evenement vond plaats tijdens het eerste weekend van de Advent. U weet wel Reccino, de Advent is in het christendom de aanloop naar kerstmis…

De opbrengsten van deze multiculturele kerstmarkt gingen elk jaar naar het lokaal integratiecentrum Welkom in Turnhout en naar mensen met een hart, een Turnhoutse kansarmoedeorganisatie onder bezieling van wijlen Paul Dierckx (’t Toreke, nu Klein Engelandhoeve)

De talrijke vrijwilligers hadden zich geëngageerd om dit enkele jaren, maximum 10 jaar te doen. Toen we er na 1999 mee gestopt zijn was het de vzw de 7e wereld die deze multiculturele Kerstmarkt, nog enkel jaren bleef organiseren. Ook nog toen de Stad winter in Turnhout op de rails zette.

Ook dit jaar nog was er het eerste weekend van december een multiculturele kerstbeurs in zaal Meuletiende in Turnhout.

Ik neem aan, Reccino, dat u, gezien uw jonge leeftijd nooit weet had van deze multiculturele kerstmarkt en er waarschijnlijk ook nooit bent geweest, al waren dat telkens wel weekends van 8 à 10.000 bezoekers in de Warande.

Maar het allerbelangrijkste is wel dat er NOOIT, -vanuit welke hoek dan ook wat herkomst, geloof, overtuiging of cultuur betreft- ook maar één onvertogen woord is gevallen ten aanzien van de benaming Kerstmarkt.

Dovemansoren

Ach, ik weet dat mijn oproep om hiermee te stoppen, bij u in dovemansoren valt. En ik weet dat ik, met dit te schrijven zeker een aantal volgers/lezers van mijn blog zal verliezen. Et alors ?! Mijn blogs zijn er ondermeer om de mensen te informeren over cijfers en de gevolgen van de te snel groeiende diversiteit voor onze stad.

Maar mijn blogs hebben NIET de intentie om mensen tegen mekaar op te zetten op basis van valse voorwendsels en insinuaties.

Ik heb er geen probleem mee dat er mensen zijn die de voorkeur geven aan het begrip kerstmarkt. Ikzelf trouwens ook als ik zeg dat we graag naar de kerstmarkt gaan in het wintersalon, met wintertuin en kerststal !

Maar van zodra men daarbij de argumentatie aanvoert, dat men dan ook maar de naam moet veranderen van Islamitische feesten zoals Ramadan, Offerfeest of suikerfeest, en dat men van ons kerstfeest moet afblijven (sic) is het maar al te duidelijk dat er totaal andere zaken spelen dan louter een naamsverandering naar winter in Turnhout.!

Want inderdaad Reccino, de kerstmarkt/kraampjes zijn maar één onderdeel van het veel meer omvattend activiteitenprogramma van Winter in Turnhout !!

Dat Ons Kerstfeest/kerstmis  in gedrang komt, of op de schop moe(s)t, omwille van de diversiteit ?! Dat is dus de reinste onzin . Stop met die leugens !

Standaard

5 gedachtes over “Stop die leugens !

 1. Peter Hoeck zegt:

  Deze partij is in mijn ogen een neonazistiche en racistische en oerdomme beweging van debiele lieden.

  Like

 2. Christine Truyen zegt:

  De benaming “wintersalon” is vind ik ook niet juist.
  Mijn salon staat thuis in de woonkamer.
  Op het salon op de markt staat zelfs nog geen houten bank om op te zitten.

  Like

  • Waar uw salon staat, dat maak je zelf uit. Dat de markt al sinds 2009, nog voor de heraanleg ervan in 2012 werd omgedoopt in ‘het salon van Turnhout’ is een beslissing die nuttig is voor de hele Turnhoutse bevolking en bijgevolg ook veel verder reikt dan uw persoonlijk salon ! https://www.nieuwsblad.be/cnt/bldme_20090705_001
   Dat er zelfs géén houten bank(en) zou staan zoals u durft te beweren…dan moet je toch de foto in dit krantenartikel eens bekijken. https://www.nieuwsblad.be/cnt/blgva_01622103
   Mogelijk doet al wat ik hier neerpen, in het kader van uw politieke overtuiging of voorkeur, er helemaal niet toe… en heb ik gewoon wat van mijn tijd zitten verspillen…

   Like

   • Christine zegt:

    Daar waar ze het WINTERsalon gefabriceerd hebben kan je nergens op een bank gaan zitten ! Die zitten allemaal verstopt tussen de kraampjes en de gekapte bomen.

    Like

   • Dat is ook zo als de jaarlijkse kermis in het salon van Turnhout doorgaat…Maar dat vindt je misschien minder ‘erg’…bovendien kan je in het wintersalon wel degelijk plaatsnemen op een bank met tafel, overdekt en al zelfs…wat een luxe toch, zo tijdens de kerstperiode in het wintersalon van Turnhout

    Like

Reacties zijn gesloten.