Geen categorie

Het -winter- salon van Turnhout

Vooraf : in 2006, schreef de stad Turnhout een wedstrijd uit voor de heraanleg van de Turnhoutse Markt. De jury selecteerde drie laureaten, waarna via geanimeerde stadsdebatten de projectdefinitie werd verfijnd. De uiteindelijke keuze, in 2009, viel op Stramien cv & Landlab. De uitvoering ging van start in het voorjaar van 2011 en liep tot begin 2012 – het jaar waarin Turnhout ‘Cultuurstad van Vlaanderen’ was.

Het centrale plein werd parkeervrij om zo de Grote Markt weer tot centrum van de gemeente te maken: het grootste terras van de Kempen, het salon van de stad

Einde maart 2010 werden, onder massale belangstelling, de definitieve plannen voor de heraanleg voorgesteld, waardoor de Grote Markt zal veranderen in het salon van de stad. https://www.standaard.be/cnt/132o8ifc

VZW Markt Events

In de daaropvolgende jaren organiseerde de VZW Markt Events in het Turnhoutse salon enkele jaren een kerstmarkt.

Later zou het Turnhoutse stadsbestuur de organisatie van deze kerstmarkt zelf in handen nemen. Het was de bedoeling om een ruimer aanbod te organiseren dan enkel drank- en eetstandjes gedurende een aantal weken.

Winter in Turnhout

En zo is het programma Winter in Turnhout ontstaan. Een uitgebreid aanbod met voor elk wat wils. En daar kwam de voorbije jaren ook nog die prachtige wintertuin bij. Gelukkig konden we daar ook van genieten tijdens de twee coronawinters.

Naar analogie met de aanvankelijke bedoeling om van de markt, het salon van Turnhout te maken, werd de naam Wintersalon ingevoerd. Met een prachtige kerststal, de reeds genoemde wintertuin en een kerstmarkt.

Maar…het invoeren van deze benaming werd in de markt gezet als…’zij’ (het schepencollege) willen dit geen kerstmarkt meer noemen om andere culturen niet voor het hoofd te stoten.

En dat is je reinste onzin. Als ik naar Rijsel (Lille) trek in de eindejaarsperiode dan is dat om de Marché de Noël (=Kerstmarkt) te bezoeken, net zoals in Parijs trouwens.

En als ik naar Leuven ga is dat om de kerstmarkt op het Ladeuzeplein te bezoeken. Leuven heeft nota bene een burgemeester met Marokkaanse roots…

Maar in Turnhout… blijven we mekkeren over de benaming Wintersalon, zelfs over Winter in Turnhout, maar dat doet men dan wel om verkeerde redenen.

Het is eigenlijk wat hetzelfde verhaal als het mekkeren over het gebrek aan openluchtzwembad in onze stad. Elk jaar bij de eerste warme dagen komt ook dat monster van Loch Ness weer naar boven.

Hoe dan ook, wij zullen graag naar het wintersalon gaan om de mooie kerststal te bewonderen en de prachtige wintertuin en zeker ook eens flaneren over de kerstmarkt. En vooral ook om onze kerstwensen -voor alle inwoners van onze stad- in de grote wensboom te hangen.

En het programma Winter in Turnhout is ook nu weer echt de moeite waard. https://www.turnhout.be/wintersalon

Standaard

10 gedachtes over “Het -winter- salon van Turnhout

 1. Josette Theeuwes zegt:

  Inderdaad kerstmarkt moet kerstmarkt blijven. Geen ander en beter woord daarvoor.
  De andere culturen veranderen hun feesten toch ook niet van naam. Suikerfeest en ramadan….
  wij moeten alles maar aanpassen. No way.

  Like

  • Zoals ik al in mijn blog verduidelijk, heeft de benaming wintersalon niets te maken met welk geloof of cultuur dan ook…dus gaan wij naar de kerstmarkt in/op het wintersalon 🙂

   Like

 2. Peter Hoeck zegt:

  Waarom terug gewoon kerstmarkt benoemen, geen enkel geloof zou er zich aan storen, zelf ik niet als verstokte ongelovige atheïst.

  Like

  • zoals ik al in mijn blog duidelijk maakte…de benaming wintersalon is er niet gekomen omwille van één of ander geloof/cultuur…en wij gaan alvast naar de kerstmarkt in/op het wintersalon 🙂

   Like

 3. Ludo zegt:

  Hier heb je 100% gelijk. Een wintertuin met een kerststal en een kerstmarkt, ik snap niet waarom daar zo moeilijk over wordt gedaan.

  Like

   • Ludo zegt:

    En Kerst verandert niet van naam, kerstavond blijft kerstavond, 25 december blijft Kerstmis en een kerstmarkt blijft een kerstmarkt. Dat de tuin, wintertuin, wordt genoemd en de markt, wintersalon, is normaal, beiden bestonden vroeger niet. Men kan dan ook moeilijk over, traditie, spreken bij beide.

    Like

 4. Ik kreeg vandaag het ‘bladdeke’ van het Turnhoutse VB in de brievenbus en nu weet ik het weer zeker…zij zijn het die de ‘wintermarkt’ verketteren omdat, zo schrijven ze, “Turnhout tradities op de schop zet. Denk maar aan ‘winter in Turnhout’ waarbij kerst niet inclusief genoeg zou zijn…”… zo kan iedereen die het wil een aantal reacties op deze blog ook beter duiden van waar die negatieve wind komt…😡

  Like

 5. Wim Moonen zegt:

  Dre,

  Ik ben ook voorstander voor een Kerstmarkt ipv een Wintersalon. Het is tenslotte voor Kerstmis, dat men de markt omtovert en niet voor de winter. De winter is geen feest, integendeel. Zie maar wat er nu gaande is. Als men dan toch een wintermarkt wilt houden, moet die ook maar de ganse winter blijven. Met de wintertuin kan ik leven. Is gezellig en mooi. Kerstmis vieren hoort nu eenmaal bij onze tradities en dat moet niet veranderen en zeker niet door een stadsbestuur met een niet gerespecteerde reden. Dan moet het stadsbestuur ook maar een andere naam geven aan offerfeest en suikerfeest. De stad stoot ons voor het hoofd; door aan onze tradities te raken. Wij zijn tenslotte noig altijd in overtal ten opzichte van andere culturen.

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Like

  • Winter in Turnhout omvat dan ook véél meer dan enkel een kerstmarkt…en voor wie volhardend blijft denken dat men omwille van diversiteit kiest voor wintersalon…die zit er grandioos naast Wim. Ik heb zelf van 1990 tot 1999, met de hulp van vele vrijwilligers, een multiculturele kerstmarkt georganiseerd in de Warande. Met bijzondere aandacht voor wat toen nog ‘3e en 4e wereldproblematiek’ werd genoemd. Vandaag noemen we dat integratie en kansarmoede. Vaste prik op deze multi-culturele-Kerstmarkt was ondermeer een Marokkaans salon. Later hebben andere organisaties deze multiculturele kerstmarkt verdergezet en zo was er begin december ook een multiculturele Kerstbeurs in Turnhout. Dit alles om aan te tonen dat er NOOIT van welke kant/cultuur/geloof dan ook, ooit maar enig protest is geweest tegen de benaming kerstmarkt. Toen niet en nu ook niet. En zoals ik in mijn blog schrijf, gaan wij naar de kerstmarkt in het wintersalon en wandelen dan ook even rond in de wintertuin terwijl we ook even langsgaan bij de kerststal. Met andere woorden is de discussie over het gebruik van de term wintersalon/kerstmarkt een non-discussie die voornamelijk al jaren wordt aangewakkerd door het Vlaams Belang !!

   Like

Reacties zijn gesloten.