Geen categorie

Sfeerbedervers

Enkele dagen geleden werd deze -prachtige- foto geplaatst op de facebookpagina van de Stad Turnhout.

Met het bijschrijft  Het is weer zover : #sfeerverlichting #winterinturnhout  De foto kreeg ruim 440 likes en werd meermaals ook gedeeld. Tot daar de -ruime-  positieve kant.

Maar, tot mijn verbazing, ontstond er in de reacties ook al snel discussie over zowel het gebruik van de term sfeerverlichting als winterinturnhout.

Een bloemlezing (sic) van reacties

Kerst is kerst zo simpel is dat. Net zoals al de andere godsdiensten hun feestdagen hebben. Wederzijds respect wil ook zeggen respect voor onze katholieke feestdagen. En dit noemt nu eenmaal Kerstmis!

Kerstfeest …geen winterfeest

Kerstsfeer is veel leuker en mooier dan wintersfeer

KERSTMIS een warm gevoel in ons hart .ik vier al 71 jaar Kerstmis dus zo zal het ook blíjven voor mij . Net zoals ik respect heb voor anders religies en die ook niet anders benoem . Zijn de Belgen nu helemaal het noorden kwijt ? Wees fier op onze feestdagen , want draai het of keer het , als het erop aankomt pikt iedereen zijn graantje mee, en een betaalde feestdag die voor ons is wordt opeens voor alle religies ne betaalde ! Behalve in tegen gestelde richting !

I know… zullen wij wel werken en zun mee proffiteren van onze feestdag

Nu vraag ik me oprecht af, van waar dergelijke, helemaal niet ter zake dienende, reacties komen. Naar aanleiding van, ik herhaal, deze mooie, warme foto, een discussie (willen) losweken over religie en ja, zelfs over betaalde feestdagen !! Man, man, man

Ik noem dergelijke reacties gewoon sfeerbedervers.

En ja hoor, winter in Turnhout is een totaalprogramma. Wie even de moeite doet om op de website van de stad Turnhout te surfen, zal dat kunnen vaststellen  https://www.turnhout.be/winterinturnhout

En verder wil ik hier niet te veel woorden aan vuil maken. Zelf vind ik de sfeerverlichting in de Kerst- en eindejaarperiode in Turnhout erg mooi,  warm en gezellig.

En vanaf 22 december zullen wij zeker wel eens langs de kraampjes op de Kerstmarkt flaneren, ondertussen genietend van een ongetwijfeld alweer prachtige wintertuin

Kortom, ten volle genieten van de sfeer !

Standaard

11 gedachtes over “Sfeerbedervers

 1. briers ghislain zegt:

  inderdaad , kerstmis is kerstmis . En wie daar problemen mee heeft , mag altijd verhuizen naar landen met andere tradities . ook wie de voorkristelijke symboliek van de overgang van het korten naar het langen van de dagen eert , is kerstmis geen probleem .

  Like

  • Uiteraard, Kerstmis is…Kerstmis. Toch mag ik hopen dat de begrippen ‘sfeerverlichting’ en ‘winterinturnhout’ je niet doen besluiten, dat men Kerstmis wil afschaffen. Als je dat wel denkt, moet ik je toch ‘waarschuwen’ voor obsessieve gedachten Ghislain.

   Like

 2. De Francesco zegt:

  België is gek aan het worden andere regie moet rekening houden met onze traditie en wij niet met hun. Het moet stoppen met zo’n reacties er zijn andere problemen waar ze beter zich bezig houden. Kerstmis is kerstmis punt. Zoiets kan alleen in België.

  Like

  • Uit uw reactie kan ik enkel opmaken dat je de boodschap, vervat in mijn blog, misbegrepen hebt. De discussie over religie en betaalde feestdagen is bovendien wel degelijk opgestart en aangewakkerd door ‘rasechte Belgen’, die zichzelf ook graag Bink noemen. Blijkbaar gaat u ervan uit dat het ‘Moslims’ zouden zijn die het moeilijk hebben met ‘ons’ Kerstfeest. Dat lijkt me alvast een erg obsessieve gedachte van uw kant.

   Like

 3. Carine Ilsbroux zegt:

  Het is raar ” wintermarkt ” ja ! Er zijn gesloten katholie-
  ke kerken en die nog open zijn krijgen niet veel volk.
  Veel diversiteit in de stadsbevolking met hun eigen bidplaatsen.
  Maar het IS Kerstmis en dat zou zo mogen blijven !

  Geliked door 1 persoon

  • Je zou toch eens de moeite moeten doen om het programma van ‘winter in Turnhout’ te bekijken. Dan zal je lezen dat op het wintersalon plaats is voor een Kerstman, een wintertuin met Kerststal, een Kersttypotheek…maar vooral zal het voor iedereen op zondag 25 december gewoon…Kerstmis zijn. Zij die dit wensen kunnen dit vieren in een kerk, maar de meeste families vieren dit al vele jaren in de warmte van hun gezin, hun familie. Aan het Kerstmis vieren en beleven zal dit wintersalon niets, helemaal niets veranderen. En dat heeft met diversiteit en/of ‘andere bidplaatsen’ geen enkel verband. https://www.turnhout.be/wintersalon

   Like

 4. Rik zegt:

  Dag Dré, ik zou deze mensen niet zomaar categoriseren als sfeerbedervers. Het toont mijn inziens aan dat velen (Turnhoutenaars?) met frustraties zitten die op de één of andere manier niet geuit of gehoord worden en dan zo’n moment (blog over foto met sfeer-(Kerst)verlichting) gebruiken om deze kenbaar te maken. Laat ons eerlijk zijn, de cijfers weergegeven in jouw blogs (dank daarvoor) mbt armoede en migratie zijn desastreus voor onze stad. Deze cijfers zijn zichtbaar in onze straten en geven vele inwoners een onveilig gevoel. Dit is volgens mij één van de grootste fouten van politici omtrent deze materie. In plaats van mensen gerust te stellen en met hen in dialoog te gaan, worden ze beticht van polarisatie, xenofobie, islamofobie, extreemrechts gedachtegoed en ga zo maar door.…Dit speelt recht in de kaart van extreme partijen (zowel ‘links’ als ‘rechts’) en ik begrijp niet dat onze politieke kaste dit niet inziet. Zolang men deze grote groep kiezers blijft stigmatiseren, zal deze groep blijven groeien. Mvg

  Like

  • Dag Rik, zoals ik recent nog in een blog heb geschreven, de grote diversiteit in Turnhout is behalve een vaststaand feit ook onomkeerbaar. Dat veel mensen, ikzelf trouwens ook, zich daarbij vragen stellen, bekommernissen uiten…begrijp ik best. Maar, in het uiten van die bekommernissen merk ik ook verschillende gradaties. En zoals je weet ben ik een volger van sociale media en daarbij stel ik vast dat dergelijke frustraties maar al te vaak worden georkestreerd en gedirigeerd vanuit één bepaalde hoek. Al te vaak komen ook dezelfde namen terug die telkens weer hun gal spuwen. En je gal spuwen is niet gelijk aan een bekommernis uiten… ! Ik neem als voorbeeld de discussie over de begraafplaats Kwakkelstraat. Dat was/is niet(s) anders dan een scudraket op het schepencollege. Van zodra het uiten van bezorgdheden omslaat in een vorm van haat èn een vijandsbeeld tegenover ‘anderen’…pas ik en wil daarin ook absoluut niet meegaan. Ik wil dan ook inzake de sfeerverlichting/winterinturnhout, wat de klemtoon legt op de warmste periode van het jaar, zeker géén sfeerbederver zijn 🙂

   Like

 5. Johan zegt:

  Je hebt gelijk, maar het zijn de politiekers die deze negatieve reacties uitlokken om de andere culturen niet te schofferen!

  Like

  • Dag Johan, wat je nu schrijft is het riedeltje wat extreem-rechts er van maakt…voor het overige kopieer ik het antwoord wat ik ook al gaf aan Rik : “zoals je weet ben ik een volger van sociale media en daarbij stel ik vast dat dergelijke frustraties maar al te vaak worden georkestreerd en gedirigeerd vanuit één bepaalde hoek. Al te vaak komen ook dezelfde namen terug die telkens weer hun gal spuwen. En je gal spuwen is niet gelijk aan een bekommernis uiten… ! Ik neem als voorbeeld de discussie over de begraafplaats Kwakkelstraat. Dat was/is niet(s) anders dan een scudraket op het schepencollege. Van zodra het uiten van bezorgdheden omslaat in een vorm van haat èn een vijandsbeeld tegenover ‘anderen’…pas ik en wil daarin ook absoluut niet meegaan. Ik wil dan ook inzake de sfeerverlichting/winterinturnhout, wat de klemtoon legt op de warmste periode van het jaar, zeker géén sfeerbederver zijn 🙂 “

   Like

Reacties zijn gesloten.