Geen categorie

Kruispunt Graatakker is NIET oké

Het kruispunt Graatakker-Ring Turnhout was al decennia lang een erg gevaarlijk kruispunt. Zelfs van die aard dat het sinds 2018 als derde gevaarlijkste kruispunt in Vlaanderen werd gebrandmerkt.

Zowat een jaar geleden liet AWV op dit kruispunt, een conflictvrije regeling uitwerken voor de verkeerslichten om de verkeersafwikkeling veilig te laten verlopen

In de aankondiging van deze werken door AWV (Agentschap wegen en verkeer) klonk het als volgt : Een nieuwe verkeerslichteninstallatie zal zorgen voor een volledig conflictvrije afwikkeling van het verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen dus in de toekomst oversteken zonder geconfronteerd te worden met afslaande auto’s of vrachtwagens.

Helaas…als weggebruiker (met de auto, fiets of te voet) kan ik niet zeggen dat dit kruispunt ook ècht conflictvrij is ingericht.

Zo heb ik, als fietser, moeten ervaren dat ik (kant stadspark) bij groen licht voor fietsers nog twee vrachtwagens voor mijn neus kreeg die de Stwg. Op Zevendonk opreden…

Een andere en gevaarlijke situatie is de volgende : als je op de buitenring (kant stadspark) groen krijgt, is het kruispunt bijna nooit al vrij en bevinden er zich nog meerdere (vracht)wagens die afdraaien naar Stwg. Op Zevendonk.

Hetzelfde fenomeen doet zich voor als je van de Graatakker komt en rechtdoor of linksaf mag rijden. Groen, maar kruispunt nog niet helemaal vrij…

Ondanks een aparte afslag voor Carrefour, zijn er nog steeds automobilisten die OP het kruispunt een terugkeerbeweging maken…er staat trouwens ook geen enkel verkeersbord wat dit verbied…

Idem voor de talrijke auto’s (kant stadspark) die een terugkeerbeweging maken om naar het ziekenhuis (campus Elisabeth) te rijden. Op datzelfde ogenblik mag het verkeer van de Graatakker ook rechts de ring opdraaien.

Begin dit jaar signaleerde ik dit probleem al aan AWV…maar er is terzake nog niets veranderd.

Ofwel rijden tè veel auto’s nog snel en te nipt door het oranje, of zelfs rood, ofwel is de ontruimingstijd van het kruispunt veel te kort.

Werken de rood-licht camera’s er nog en zo ja, werden er al overtredingen vastgesteld ?? Het lijkt me ook aangewezen om deze camera’s in elke rijrichting te voorzien.

Noot : zowel op 26/8 ll (fietser aangereden) als op 10/10 ll (auto en tractor botsen) deden zich ongevallen voor op dit kruispunt)

Ik had vroeger altijd een heel eng gevoel op dit kruispunt en helaas is dat met deze conflictvrije regeling -maar toch ook weer niet helemaal conflictvrij- niet verdwenen.

Ondertussen is het -hoe lang nog ?- afwachten tot ook het keigevaarlijke kruispunt Ring-Stwg Op Mol, een conflictvrije regeling krijgt.

Standaard

4 gedachtes over “Kruispunt Graatakker is NIET oké

 1. Dockx zegt:

  Onlangs heb ik een bekeuring gehad omdat ik door het oranje en daarna enkele seconden door het rood afsloeg richting zevendonk , kant stadspark. Terecht van de boete en heb honderd in de tachtig euro betaald . Later had ik wel het gevoel me vergist te hebben van pijltje . Het is opletten welk pijltje er groen of rood wordt . Rechts van je staan alle pijltjes en boven je rijvak hangt ook een pijltjes verkeerslicht . Na deze fikse boete let ik er zeker op maar zie inderdaad veel mensen zich vergissen zoals ik destijds en vertrekken als ze niet aan de beurt zijn

  Like

 2. Rik zegt:

  Dag Dré, ik heb inderdaad hetzelfde gevoel bij dit kruispunt. Het is voor velen niet duidelijk en de afstellingen voor de alle verkeer moeten aangepast worden. Het stoplicht voor voetgangers springt zo snel terug op rood dat ouderen en mensen met kinderen vaak net de middenberm kunnen bereiken om aldaar een tweede keer te moeten wachten om de overkant te bereiken. Ik vind (elke dag passeer ik hier meerdere keren met de fiets) dat de oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, en dit in beide tegenovergestelde richtingen, gevaarlijk zijn. Iedereen staat aan zijn kant van de weg uit te dokteren hoe ze moeten oversteken zonder op de tegenligger te botsen. Voetgangers, fietsers, steps en bromfietsers gebruiken zowel het zebrapad als de fietsoversteekplaats over de gehele breedte om aan de overzijde te geraken. Vooral de zijde Graatakker-Carrefour is levensgevaarlijk voor deze groep. Ik ben een voorstander van conflictvrije kruispunten doch er is één groot nadeel voor fietsers en voetgangers. Je moet altijd wachten en in ons regenlandje is dit niet altijd fijn. (weegt natuurlijk niet op tegen veiligheid) Vroeger had je één kans op de twee dat het groen was en je al rijdend met de fiets kon oversteken. Dat gebeurt zo goed als nooit meer. Mijn vriendin heeft eens uit nieuwsgierigheid getimed hoelang we stonden te wachten om over te steken en dat was omzeggens drie minuten. Geen wonder dat velen (gisteren weeral gezien om 21u) dan toch de oversteek wagen als er wat minder verkeer is. Het is een kwestie van tijd vooraleer er weer iets gebeurt. Mvg

  Like

 3. Rik zegt:

  Hugo, je hebt volkomen gelijk! Anderzijds, altijd oppassen. Het resultaat zou wel eens anders kunnen uitdraaien dan je hiervan verwacht. Kijk maar naar Kristof Calvo. 😂

  Like

Reacties zijn gesloten.