Geen categorie

Facebook is een vrijplaats*

*Volgens Van Dale is een vrijplaats, een plaats waar iets mag wat elders niet kan of mag. https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/Vrij%2520plaats#.Y3JsMHbMJD8

En dat is volgens mij, de perfecte omschrijving van wat sociale media -vooral facebook- geworden zijn.

Zolang je géén blote borst of tepel toont en er géén racistische bejegening in je boodschap(pen) vervat zit, kan en mag blijkbaar alles op het gezichtenboek.

Zo bijvoorbeeld valse beschuldigingen uiten, je eigen geschriften tegenspreken, mensen uitschelden, zaken beweren die kant noch wal raken èn die je bovendien niet kan staven met eender welk bewijs…, mensen tegen mekaar opzetten of opjutten met loze (niet echt) berichten…  wat of hoe dan ook, alles kan en mag op facebook.

Als je dat wil kan je er een voltijdse dagtaak van maken om dat alles met de juiste feiten, cijfers, kortom gewoon met de waarheid/juistheid te weerleggen.

Dat facebook op die wijze mensen gewoon kan afmaken, in een verdomhoekje kan drummen of wat dan ook, het zal wellicht voor Marc van de Tiense suikerberg, Mark Zuckerberg, de eigenaar van FB, zeker géén zorg zijn.

En de reguliere media dan

Ja, eigenlijk kan je de -zwaar- gesubsidieerde media ongeveer hetzelfde verwijten. Zo zag ik de voorbije dagen meerdere bladzijden in de zelfverklaarde kwaliteitskrant De Standaard meerdere opinies verschijnen die het klimaat-terrorisme zoals we dat kennen van ondermeer Extinction Rebellion quasi verheerlijken.

Het gaat dan in deze om extremisten die autowegen bezetten, olieraffinaderijen dagenlang blokkeren en zichzelf vastkleven aan exclusieve en dure kunstwerken of op de tarmac van een luchthaven.

Een van die deskundigen is van mening dat dit klimaatterrorisme zelfs een goede zaak is, want het geeft meer autoriteit en zeggingskracht aan klimaatactivisten…

Knack…helemaal zo woke als de pest

En in verband met de terreurmoord op een Brusselse agent, voert Knack dan weer Terrorisme-expert Thomas Renard op, die de politiek waarschuwt voor politieke overreacties.

Bovendien slaagt hij erin de vergelijking te maken tussen moordenaar Yassine M en militair Jürgen Conings. Want beiden stonden op die Ocad-lijst. Maar daar zou hij dan eerlijkheidshalve de vergelijking ook moeten vervolledigen,  want Conings had niemand vermoord.

En als terreur-specialist weet hij ook nog te vertellen  De grootste dreiging komt nog steeds vanuit het jihadisme, maar die trend is dalend. Extreemrechtse dreiging zit daarentegen in de lift.

Maar of en hoeveel agenten in ons land al werden aangevallen en/of  vermoord door extreem-rechtse terroristen…dat staat ook al niet vermeld. https://www.knack.be/nieuws/belgie/terrorisme-expert-thomas-renard-na-aanslag-op-agenten-oppassen-voor-politieke-overreactie/

Ja, mijn conclusie is duidelijk. Ook de gesubsidieerde Belgische en Vlaamse media profileren zich steeds meer als een -woke- vrijplaats.

Het verschil met facebook is dat je daar zelf kan uitmaken wie je berichten kan lezen, wie iets op je pagina mag plaatsen en in een extreem geval kan je ook nog iemand blokkeren…

Wat de gazetten/weekbladen betreft staat het allemaal wel gedrukt en geschreven en weerleggen kan je zo goed als niet of nooit want je reacties worden toch niet geplaatst !!

Standaard

4 gedachtes over “Facebook is een vrijplaats*

  1. Rik zegt:

    Beste, ik heb al vaak geprobeerd om te reageren op artikels en die reacties (van mij althans) worden idd maar sporadisch geplaatst. Toevallig heb ik gisteren nog een schrijven naar de redactie van HLN gericht met de vraag of Dhr. Guido Bervoets en Dhr. Gino Denil meer betalen voor hun abonnement dan ik. Die beide personen slagen erin om op 1 artikel meerdere keren hun mening te poneren én zelfs te reageren op andere reacties. Op De Standaard en DeMorgen kan je zelfs niet meer reageren sinds enkele jaren. Ah ja, men zou hun (extreem)linkse propaganda kunnen counteren en dat is wel het laatste wat ze willen. Op artikels van Knack kun je in theorie wel reageren. In dat blad is elke week wel plaats voor een reactie of…3. Dat dient dus enkel om de indruk te geven dat de mening van de lezers ertoe doet. (NOT)
    Afschaffen die subsidies voor de media ten bedrage van €750 miljoen in een tijdspanne van 5 jaar. Als een krant niet kan overleven op zelfstandige basis, moet deze maar opgedoekt worden of proberen meer abonnementen te verkopen. Maar daar wringt het schoentje want dan zullen ze alle stemmen aan het woord moeten laten om zodoende meer potentiële (rechts georiënteerde?) lezers aan te spreken ipv enkel de gewenste linkse opinies en woke riedeltjes. Mvg

    Like

Reacties zijn gesloten.