Geen categorie

Turnhoutse verkeerschaos

48 jaar is het geleden dat ik -bij het leger- mijn rijbewijs haalde. In dat jaar kocht ik mijn eerste occasie’tje. Ondertussen heb ik zowat 1,5 miljoen kilometer achter het stuur gezeten van een auto.

Net als uzelf heb ik het verkeer gestadig weten toenemen. Jaar na jaar kwamen er meer en meer (vracht)auto’s op het Belgisch wegennet terecht.

Zijn er teveel auto’s onder ons

In de afgelopen jaren (2020 en 2021) was het plots veel rustiger op de wegen. Om de gekende redenen. Maar van die rustigheid is vandaag absoluut niets meer te merken.

Ondanks de steeds duurdere brandstofprijzen heb ik de indruk dat er nooit voorheen zoveel auto’s, lichte en zware vrachtauto’s onderweg zijn geweest als nu. Dat er om de haverklap een filerecord wordt gebroken mag dan ook niet verwonderen.

Regels worden overhoop gereden

Maar tegelijk met het toenemende verkeer stel ik ook vast dat steeds meer weggebruikers in toenemende mate verkeersregels gewoon naast zich neerleggen.

Recent reed ik, op een vrijdagavond om 18.00 via de Grimstedestraat, Graatakker, Deken Adamstraat, Korte Gasthuisstraat en Patriottenstraat huiswaarts.

Maar liefst 10 auto’s stonden op deze kleine afstand erg hinderlijk geparkeerd/gestationeerd…al dan niet met signalisatie (4 pinkers aan) In de Grimstedestraat stond zelfs een auto, zonder licht of inzittende(n), gewoon stil op de rijweg…terwijl er enkele meter verder een parkeerplaats vrij was.

Waar is de heer in het verkeer gebleven

Je kan voortaan géén straat in Turnhout meer inrijden of je wordt er geconfronteerd met één of meer bestelwagens die pardoes voor je neus -hinderlijk- blijven stilstaan.

Altijd om één of ander pakje aan huis te leveren. Ook al is er een parkeerplaats vrij…de tijd om die correct te gebruiken is er dan niet want dan kunnen er minder pakjes worden geleverd.

Deze namiddag nog een file in de Warandestraat vanaf het Zegeplein. Geen probleem voor de fietsers want die komen dan op de stoep de voetgangers aanvallen. Zelfs een motard die vond dat hij te lang moest wachten maakte rechtsomkeer om dan maar tegen de richting in te rijden.

Frustraties

En ondanks de nieuwe regelgeving voor de elektrische steps blijven ook zij de stoepen terroriseren. Begrijpelijk dat steeds meer weggebruikers die wel de regels en veiligheid in acht nemen, zich boos maken op de toenemende chaos.

Enkele dagen geleden schreef GVA een artikel over buren die klagen over overlast van een buurtwinkel op De Merodelei. Daarover ondervraagt lees ik volgende reactie van de politie : Toch gebeurt het dat een politieman langs de Merodelei passeert zonder hiervoor op te treden”, erkent de commissaris.( Rudy Remijsen) “Vaak zijn onze mensen dan met andere zaken bezig die dringender zijn of een hogere prioriteit hebben dan foutparkeerders beboeten of aanspreken. Het is uiteraard ook niet mogelijk om hier constant controle uit te voeren.https://www.gva.be/cnt/dmf20221108_94553388

Tegelijk stel ik vast dat op de parking Loechtenberg op de meeste werkdagen wel twee keer controle is op het parkeren…

Zelf en ongetwijfeld heel veel Turnhoutenaren met mij, ben ik ontstemd maar ook weer niet verbaasd over deze uitspraak. Wellicht geeft de commissaris daarmee ook aan dat er te weinig agenten zijn in onze stad…

Als Turnhout niet verder wil versmachten onder een verkeerschaos waar elke weggebruiker deel aan heeft, moet de boodschap voor het beleid dan ook duidelijk zijn :

werk de frustratie over gebrekkige controle en handhaving weg en zorg voor meer blauw op straat. Het is al eventjes vijf voor twaalf !!

Standaard

11 gedachtes over “Turnhoutse verkeerschaos

 1. briers ghislain zegt:

  begin met mensen uit culturen , die het niet zo nauw nemen met onze regels , weg te houden , en met de jeugd in de scholen wat meer kennis en discipline , en respect voor de regels , bij te brengen .

  Like

  • Om in onze (of andere) stad te kopen wonen moet je geen examen verkeerskunde afleggen. Maar je kan iedereen, ongeacht welke cultuur, wel kennis bijbrengen. Via scholen en andere kanalen.

   Like

  • Rik zegt:

   Beste, nemen ‘ze’ het niet zo nauw (er zijn er zeker en vast) of zijn ze simpelweg niet echt op de hoogte van onze verkeersregels hier in het westen. Ik vraag me dat vaak af. Mensen hier opvangen, is één ding, maar worden ze wel goed onderwezen in onze zeden en gebruiken, verkeersregels? (inburgeringscursussen) Spijtig genoeg was er deze week weer een mooi voorbeeld. Een zwart gezin reed met een snelheid van 40 km/u (probs met de wagen) op de autosnelweg en werd aangereden door een achterligger. Resultaat, 4 doden. Mijn eerste reflex als ik zoiets lees, is me afvragen of deze mensen wel op de hoogte waren van de te volgen procedures in deze, in casu dus de verkeersregels en zo nee, hoe komt dat? Mvg

   Like

 2. Rik zegt:

  Beste, ik neem dagelijks de fiets naar m’n werk en doe de meeste verplaatsingen voor hobby’s, boodschappen etc… ook met dit vervoermiddel of te voet. En ik kan het niet anders omschrijven maar het lijkt wel totale chaos en anarchie wat het naleven van de verkeersregels betreft. Met alle maatregelen die men neemt om het verkeer veiliger te maken, (fietsstraten, conflictvrije kruispunten, woonerven, bloembakken enz…) heb ik de indruk dat het gewoon maar gevaarlijker en gevaarlijker wordt om aan het verkeer deel te nemen. En volgens mij is dit de schuld van de huidige mentaliteit (lak aan elke regel) van velen bij deelname aan het verkeer én de afwezigheid van handhaving op dit gegeven. Jawel, hier volgt nog maar eens de zoveelste oproep aan meer blauw op straat hier in Turnhout. Het was te verwachten dat de wetgeving omtrent het gebruik van de electrische step (juli 2022) dode letter zou blijken. Zoals in uw blog hierboven al aangehaald, zie ik nog steeds jong grut (te jong) door het centrum vliegen, al dan niet met een passagier op de plank. Ook ouderen maken zich hier met regelmaat schuldig aan. En dan heb ik het nog niet over de hallucinante snelheden die deze dingen halen. Voor het werk beschik ik over een pedelec (allemaal schieten nu!) en ik rijd soms achter zo’n steps uit nieuwsgierigheid naar de snelheid. En het moet gezegd, 35 km/u verschijnt dan vaak op mijn display. Wetende dat die wieltjes een doorsnede van hooguit 20 cm hebben, de remmen met deze snelheden niet voldoen en niemand hierop een helm draagt, (onbegrijpelijk dat dit niet verplicht is) lijkt het gebruik van dit vervoersmiddel een efficiënte manier om om te komen in het verkeer. Ik ga eindigen met een vraag en hoop dat iemand die dit leest mij hierop een antwoord zou kunnen geven…Wat is dat toch met al die mensen die aan de verkeerde kant van het fietspad zich in tegenovergestelde richting begeven en het dan zelfs vertikken om plaats te ruimen ?? Mvg

  Like

  • Terwijl die paaltjes ook wel bedoeld zijn om bepaalde straten in onze stad leefbaar te houden…Maar het is niet alleen een probleem in de Turnhoutse binnenstad. Helaas

   Like

 3. Carmela De Francesco zegt:

  ik vind dat er ook meer blauw aanwezig moet zijn op de wegen maar mij is opgevallen dat ze ook veel bezig zijn met hun gsm dan met hun werk. Ik vind ook dat de fietsen achter mekaar moeten rijden zoals vroeger meestal rijden ze met 4 à 5 naast mekaar en dat veroorzaakt ook de file in stad ( ze zien mekaar heel de dag in school, facebook, gsm ed waarom is het nodig om in groepen te rijden)

  Like

 4. Jan zegt:

  In Warandestraat zijn spookrijders op het voetpad schering en inslag, zelfs grote bakfietsen, fietsen van pizza leveraar op Zegeplein … mensen met rollator worden niet ontzien…
  Op De Merodelei zou volgens de politiecommissaris gemiddeld 1 boete per dag gegeven worden … terwijl er daar 10-talle auto’s per dag verkeerd geparkeerd staan met veel hinder voor auto’s, bussen en fietsers …fietsers en steppers over de stoep racen, zelfs scooters … zwijgen we nog over het roekeloos rijgedrag met auto’s, moto’s, scooters. Dit alles in de drukste straat van Turnhout volgens de metingen. Een paar weken intensief handhaven zou mss het probleem kunnen oplossen waardoor er tijd vrijkomt voor andere opdrachten.
  95 % van de patrouilles die passeren reageren niet want andere prioriteit. Foutparkeerders denken zo dat er toch niet beboet wordt en omwoners denken dat de politie niets onderneemt.
  6 jaar geleden reageerde de toenmalige oppositie op dit onaanvaardbaar probleem … ondertussen zijn er de voorbije nog enkele krantenartikels en RTV reportages verschenen die dit probleem aankaartten.

  Like

Reacties zijn gesloten.