
25 jaar geleden, in 1997, werd Turnhout, samen met 12 andere steden in Vlaanderen erkend als centrumstad.
Tot op vandaag zijn dit nog steeds dezelfde 13 centrumsteden. (Aalst, Antwerpen, Brugge, Kortrijk, Gent, Genk, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout)
Hardnekkige misverstanden
Bij zo een jubileum past het om bepaalde misverstanden –die hardnekkig worden gecultiveerd (aangekweekt)– even recht te zetten.
Zo is de erkenning als centrumstad, niet gebaseerd op het aantal inwoners, maar eerder op het uitrustingsniveau. Zo heeft Beveren meer inwoners dan Turnhout, maar is van deze twee toch Turnhout de centrumstad, omdat Beveren zich tussen de grotere centrumsteden Sint-Niklaas en Antwerpen situeert.
Mislukte fusie
Turnhout daarentegen, heeft een centrumfunctie in de Kempen. De reden dat Turnhout als stad, op 1/1/1997 maar 38.406 inwoners telde (waarvan 3.803 van vreemde herkomst) ligt bij een mislukte fusie in 1977. Op een gelijkaardige manier heeft ook Kortrijk en in mindere mate Leuven een grotere invloed op het omliggende gebied dan hun inwonersaantallen doen vermoeden.
Stad kan noch mag nieuwkomers kiezen
Nog zo een mythe die al langer de ronde doet is deze : Turnhout wil zo snel mogelijk 50.000 inwoners, want dan gaat de Burgemeester meer verdienen.
- Onze huidige burgemeester Paul Van Miert is ook Vlaams parlementslid. Daardoor is zijn burgemeesterswedde NU al afgetopt
- Sinds 2011 groeide de Turnhoutse bevolking aan met ‘maar’ 4.900 inwoners. Sinds 1/1/1997 tot nu -de laatste 25 jaar dus- kwamen er 7.874- inwoners bij in onze stad.
Maar…het belangrijkste gegeven is wel, dat geen enkele stad of gemeente -dus ook Turnhout niet- mag of kan kiezen wie er in de stad komt wonen ! Die keuze is het exclusieve voorrecht van de mensen zelf en de stad mag NIEMAND weigeren in te schrijven. En gelukkig maar !
Dat onze zilveren centrumstad een aantal nijpende problemen kent heb ik in het verleden al vaak aangetoond in mijn blogs.
Dat onze stad de afgelopen jaren collectief armer werd, is, ook een vaststaand feit.
Er lopen op dit ogenblik heel wat grote bouwprojecten in Turnhout. Zoals op Heizijde en in de stationsomgeving. Hopelijk trekt dit ook veel mensen aan die inzake kadastraal inkomen en aanvullende personenbelasting een flinke duw kunnen geven aan de stedelijke inkomsten.
Maar, ook dat heeft de stad zelf dus NIET in de hand !
Zo weer op de hoogte, dank voor de steeds fijne berichten.
LikeLike
Dat is zowat mijn ‘missie’ Peter. Mensen correct informeren. Dank voor uw compliment 🙂
LikeLike
hoeveel turnhoutenaars zijn vertrokken naar andere steden of buitenland?
LikeLike
per 1/1/1997 woonden er 34.603 Belgen in onze stad en per 1/1/2022 zijn dat er nog 28.943.
LikeLike