Geen categorie

Emo dossiers in Turnhout

Het was me wat, toen via de facebookpagina van Dierenartsencentrum De Blauwe Ark (uit Oud-Turnhout) op 20 oktober ll. de beelden online werden gezet van een onverlaat die zijn hond zwaar mishandelde.

Plaats van het gebeuren was de Turnhoutse Herentalsstraat.

Ik heb het nog nooit meegemaakt dat een lokaal voorval als dit, de sociale media deed ontploffen.

Enkel al op de betreffende FB-pagina kwamen er ruim 1.100 afkeurende emoticons terecht, ruim 1.400 opmerkingen en meer dan 4.400 keer werd dit bericht gedeeld.

Ontzetting en afgrijzen

De ontzetting, het afgrijzen was, net zoals bij mezelf, dan ook ontzettend groot.

En dat ging duidelijk in twee richtingen. Zo waren er nogal wat oproepen om samen met anderen, die man eens een lesje te gaan leren. Dergelijke reacties riepen bij mij zo mogelijk nog meer afgrijzen op.

De vele andere pijlen werden dan weer richting politie en burgemeester Paul Van Miert gestuurd omdat deze mishandelde hond niet stante pede bij de man werd weggehaald.

Wetten en regels bestonden niet meer

Je kon dan ook niet anders dan vaststellen dat de emoties zodanig hoog oplaaiden -en her en der ook wel serieus werden aangewakkerd- dat terechte èn correcte overwegingen van er zijn wetten en regels die in de weg staan van een onmiddellijke inbeslagname massaal werden weggehoond.

Uiteindelijk kwam de hond nog erg snel, met akkoord van de eigenaar, in Veeweyde terecht. Oef !!

Foto : Jef Van Nooten HLN

Begraafpark

De voorbije dagen kreeg ik, bij het volgen van sociale media, het gevoel dat er in onze stad een nieuw emo-dossier in de maak is. Meer bepaald rond de idee om van de begraafplaats in de Kwakkelstraat een toegankelijk begraafpark te maken.

Nu sluimert het ongenoegen hierover, zowel in de buurt als bij mensen die nog een -al dan niet ver- familielid begraven weten in de Kwakkelstraat al een tijdje. En de emotionele reacties hebben in de Allerheiligendagen sommigen zelfs aangezet om een petitie te starten om van deze begraafplaats géén begraafpark te maken.

Of dit gegeven dezelfde orde van grootte zal aannemen als inzake de zwaar mishandelde hond, lijkt me onwaarschijnlijk.

Maar als er nu ornamenten verdwijnen of beschadigd worden op één of ander graf, of er zijn graven waarop de steen kapot geslagen is en dit laten uitschijnen (op sociale media)   alsof de stad -i.c. Schepen Adriaensens- dit opzettelijk (laat) doet…dergelijke zware beschuldigingen gaan alle fatsoen te buiten.

Hoe dan ook, het zou misschien nuttig zijn dat schepen Stijn Adriaensens zowel de buurt als de betrokken familieleden zou informeren en voor wie het wil, uitnodigen op een gesprek om de juiste toedracht van de plannen toe te lichten. Maar vooral ook om na te gaan hoe de bekommernissen die leven, van toenemend vandalisme, onteren van graven die blijven liggen, hangjongeren enz. … kunnen worden ondervangen en zoveel als mogelijk weggewerkt.

Vermits de plannen nog niet voor morgen zijn, kan er zeker nog voldoende ruimte voor overleg worden voorzien.

Want als enkel emoties een plaats krijgen, kan er niet of nooit rationeel worden beslist in dergelijk dossier.

Standaard

6 gedachtes over “Emo dossiers in Turnhout

 1. briers ghislain zegt:

  Er zijn wetten en regels . die zijn niet altijd perfect . Maar die , op basis van zeer momentgebonden emoties , zo maar over boord te gooien , is echt geen goed idee .

  Like

 2. Rik zegt:

  Goh, toenemend vandalisme en problematiek rond hangjongeren is een gegeven dat zich meer en meer zal manifesteren in onze stad. Ik woon letterlijk tussen 2 ‘speelpleintjes’ , (omgeving Nonnenstraat) hetzij het plein ah Kaartenmuseum en het pleintje ad Smalvoortstraat. En geloof me, dit zijn beiden plaatsen waar deze problematiek zich voordoet. Vooral ‘s avonds moet je daar niet meer zijn. Enkele jaren geleden heb ik trouwens het speeltuig ah Kaartenmuseum nog proberen te blussen met emmers water, wachtend op de brandweer omdat enkele jongeren die zich verveelden het lumineuze idee hadden om dit tuig in brand te steken. Nu, ik ben de eerste om toe te juichen dat er meer groen en rustpunten in Turnhout gepland staan. Het gaat niet enkel over het kerkhof id Kwakkelstraat maar ook over het park dat aangelegd wordt id Baron du Fourstraat , een stuk ruimte vh Heilig Hart instituut. Echter, ik vrees dat het met deze initiatieven dezelfde weg op zal gaan als met bovengenoemde pleintjes.
  Ik stel me weleens de vraag waar al die jongeren naartoe gaan eens het bouwproject id Diksmuidestraat verder en verder evolueert totdat het recreatieplein aldaar ook volgebouwd wordt. Geloof me, dat is best een grote groep die daar vertoeft. Die 2 politieagenten die Turnhout tewerkstelt (althans zo lijkt het wel) zullen hun handen vol hebben met deze jongeren die zo meer en meer verspreid worden over diverse wijken in onze stad. Kijk maar naar wat een plek de prestigieuze Turnova-site geworden is. Het moest het uithangbord van onze stad worden…Vraag hierover maar eens de mening van menig Turnhoutenaar. Alhoewel ik geen pessimist ben, zie ik gans deze evolutie toch somber in. Mvg

  Like

 3. Wim Moonen zegt:

  Dre,

  Inderdaad, in veel gevallen maken mensen van een mug een olifant, zonder te weten wat er eigenlijk gaande is. Maar ja, het is tegenwoordig de mode om tegen alles en iedereen te protesteren. Men zou zich eerst moeten informeren alvorens lichtzinnige en agressieve uitspraken of daden te doen.

  Verzonden vanuit Mailhttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 voor Windows

  Like

Reacties zijn gesloten.